SP: Liberalisering post zorgt voor 19e eeuwse arbeidsverhoudingen

SP: Liberalisering post zorgt voor 19e eeuwse arbeidsverhoudingen

De liberalisering van de postmarkt leidt tot arbeidsverhoudingen die lijken op het begin van de vorige eeuw. Dit zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen in reactie op het bericht dat postbodes bij TNT moeten kiezen tussen salaris inleveren of een ontslagregen bij het postbedrijf. Gesthuizen: ?Dat is een valse keuze. TNT degradeert de postwerkers van mens tot kostenpost. Postwerkers hebben klachten dat ze eruit worden gepest en uren niet betaald krijgen. En dat terwijl de mensen het bedrijf maken.?

 1. 1

  TNT degradeert de postwerkers van mens tot kostenpost.

  Stoute TNT, zo doen ze dat nergens!

  Toch blijkt vaak dat de mensen liever minder geld krijgen dan dat ze hun sociale zekerheid verliezen. In concreto, dat je niet meer zeker bent of je morgen nog werkt.

 2. 2

  Hallo SP, misschien is het jullie opgevallen dat er tegenwoordig zoiets bestaat als e-mail? En internetbankieren? En e-cards? En dat er daardoor minder post is? En er dus minder postbodes nodig zijn? En dat dat dus niet te maken heeft met de liberalisering van de postmarkt?

 3. 3

  Martijn:

  De postmarkt is geliberaliseerd om monopolies tegen te gaan. Zogenaamde keuzevrijheid voor de consument en verlaging van de kosten en verhoging van de kwaliteit.

  Uit dit alles komt automatisch uit voort dat een bedrijf als ex-monopolist TNT zich moet aanpassen, saneren en doelgerichter moet opereren. Een korting op de lonen is een logisch gevolg.

 4. 4

  @Martijn: tuurlijk, daarom zagen ten minste 2 concurrenten wel wat in de Nederlandse Postmarkt.

  En die betalen hun mensen op basis van een 0-uren contract/stukloon oid. Part-timers die het werk van de echte postbodes stukmaken.

  En hoeveel is die postzegel nu goedkoper geworden? Kan je eigenlijk wel postzegels van die andere 2 kopen?
  Volgens mij is het alleen de spam-markt die wordt bediend door die 2, en die mag van mij morgen opgeheven worden.

 5. 5

  @2:

  En er dus minder postbodes nodig zijn?

  Helemaal mee eens, maar door de liberalisering van de markt komen er juist meer postbodes bij mij aan de deur.