SP: Kant: ?Ter Horst misbruikt macht om SP dwars te zitten?

SP: Kant: ?Ter Horst misbruikt macht om SP dwars te zitten?

Minister ter Horst wil met gelegenheidswetgeving de SP pesten. Dit zegt SP-fractievoorzitter Agnes Kant in reactie op een wetsvoorstel van Ter Horst waarin zij wil regelen dat Kamerleden hun salaris niet meer op de bankrekening van de SP mogen laten storten om vervolgens een modaal salaris van de partij terug te krijgen.

 1. 1

  Kant’s verhaal raakt werkelijk ‘kant noch wal’. Er is geen wet die haar en haar SP collega’s verbied om hun salaris per ommegaande terug te storten in de partijkas dan wel over te maken naar een ander goed doel. Kwestie van een automatische afschrijving. Stukje internetbankieren. Blijkbaar vertrouwt ze haar eigen volksvertegenwoordigers niet.

 2. 2

  @1:
  Dus moet de SP nu alle boekingen gaan controleren, mensen achter hun broek aan zitten die het vergeter, en moeten de mensen het zelf gaan overboeken. Allemaal extra rompslomp.

  Jou verhaal slaat nergens op. Het is nu goed geregeld, maar mevr. Nadorst moet er even in gaan zieken. Omdat de PvdA stemmen verliest aan de SP. Erg kinderachtig.

 3. 3

  De overheid is er niet om de administratieve of financiele rompslomp van politieke partijen te verlichten. Partijen creeren hun eigen financiele regels, zoals bijvoorbeeld deze afdrachtregeling bij de SP,daar zijn ze helemaal vrij in en dat is maar goed ook.
  Kamerleden en andere volksvertegenwoordigers in Nederland worden op persoonlijke titel gekozen, benoemd en betaald. Wat ze daarna met hun geld doen, moeten ze zelf weten.
  Kants reactie komt voort uit de angst dat haar SP volksvertegenwoordigers minder of geen afdracht meer willen of gaan betalen. Ze vertrouwt ze dus niet.
  Het is mooi dat er een afdrachtregeling is, maar het is werkelijk onzin om die regeling als argument te gebruiken om de overheid te bewegen inkomens van volksvertegenwoordigers linea recta naar de partij over te maken waar ze zich voor kandidaat hebben gesteld. Dat druist tegen het staatsrechterlijke principe van de verkiezing op persoonlijke titel in.
  De SP maakt zich werkelijk druk om niks. Als ze willen dat hun (kandidaat)volksvertegenwoordigers hun (toekomstige) salaris in de partijkas storten, dan laten ze ze maar een automatisch overboekingsformuliertje tekenen voor ze op de kandidatenlijst komen. Op dit moment gebruikt de SP een zg akte van cessie, dat zijn dezelfde formulieren die de incassobureaus van bijvoorbeeld de DSB bank gebruiken. In die hoek wil je als politiek partij toch helemaal niet zitten?