SP: Beperk invloed FIFA bij WK in Nederland

SP: Beperk invloed FIFA bij WK in Nederland

Als Nederland en België het WK-voetbal organiseren in 2018 of 2022, mogen er geen nieuwe wetten komen om de commerciële belangen van de FIFA te beschermen. SP-Kamerlid Renske Leijten wil de garantie van minister Klink dat een herhaling van de bier-babesrel in Nederland onmogelijk is. ?Een half jaar celstraf omdat je jurkje van het verkeerde biermerk is, mag in Nederland nooit mogelijk worden.?

 1. 1

  SP-Kamerlid Renske Leijten scoort haar eerste punten bij het volk. Echt met visie. Over relevante problemen. Met oog voor politieke verhoudingen.

 2. 3

  Als we de WK voetbl naar NL halen zullen we bakken vol met geld in de schatkist kunnen gooien, en hoeft er nooit meer bezuinigd te worden. Want het WK zorgt voor zulk een sterke economische surplus.

 3. 4

  @3: Je zult maar een kroeg of garagebedrijf (of wat voor bedrijf dan ook) hebben binnen twee kilometer van een stadion, maar met helaas ’t verkeerde merk op je uithangbord.

  En als je een Heineken-tattoe hebt op je arm, mag je dan ’t stadion nog in?

 4. 5

  Beste Erik, het gaat om de nationale economie, anders kan de overheid toch ook niet de indiende aangetoond inkomstenderving van de kroeg of het garagebedrijf compenseren.

  Over de Heineken tattoo een t-shirt lange mouwen. Uitzondering, wie loopt er in hemelsnaam met een Heineken tattoo die voor de camera zichtbaar is?

 5. 6

  @5: Ik zou ook niet weten waarom je een Heineken-tattoe zou willen, maar ’t gaat me meer om ’t principe en dan vind ik verplicht lange mouwen wel heel ver gaan. Voor je ’t weet mag je ook niet meer bij de kassa van de Jumbo je boodschappen in een Albert Hein-tas doen.

  Ik vraag me trouwens af of die bedrijven op kompensatie mogen rekenen. Als de straks wet zegt dat ze hun logo’s en merknamen moeten verbergen, dan moeten ze dat gewoon doen.

 6. 7

  Het gaat de multinationals voornamelijk om de camera, die tienduizenden mensen die rondlopen interesseert hun niet. Maar zo gauw ze gevaar zien, dus zoals de Bavaria-babes, dan grijpen ze in.

  Verder kan het te maken hebben met veiligheid. Er waren geruchten dat er bomaanslagen zouden plaatsvinden in Zuid-Afrika, dan probeer je alle mogelijkheden van de terroristen te voorkomen. En zo zullen er nog wel meer zijstraatjes zijn.

 7. 8

  Die straal van twee kilometer wordt genoemd in het artikel. Wat betreft de kamera, die Bavaria-meisjes lijkt dan wel een door Bavaria georganiseerde aktie, maar ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat een groep nederlandse supporters zoiets voor de grap zou hebben gedaan, geïnspireerd door de reklame, en ik vraag me af of de FIFA het dan wel had getolereerd.

 8. 9

  Bij de FIFA draait alles om geld. Omdat het geld hoofdzakelijk van de sponsoren komt, nemen zij het op voor de sponsoren. Die krijgen speciale rechten, zoals monopolies waardoor er meer geld binnen komt.

  Eerlijk gezegd is het jammer, miljarden kijkers hebben geen/nauwelijks problemen, kijken gewoon, en houden het gekke gedoe in staand.

  Dat van die dames is opzettelijk met dat jurkje waarvan je weet dat het Bavaria is, of dat in opdracht is gedaan weet ik niet. Ik hoorde wel dat het een vorm van guerrilla marketing is. Persoonlijk geen tegenstander van, al hoewel ik de dames niet de knapsten vond.

 9. 10

  Die in het tv-spotje zagen er al een stuk beter uit.

  FIFA=kommersie, ja, maar ik zou ’t toch bedenkelijk vinden als wij onze wetgeving alleen daarom aanpassen.

 10. 12

  @11: Eerlijk gezegd: nee, maar ik me wel afgevraagd of er ironie in ’t spel was. Ben dan snel geneigd maar voor serieus te kiezen, zou ik misschien minder snel moeten doen.