Nederland moet in Afghanistan blijven

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

foto door burlington_rc Kijk, het zit zo:  oorlog is goed. Geloof die obligate linkse praat over een zonnige troetelbeertjeswereld in geen geval. Er zullen nooit beren in de wolken wonen, er zullen altijd F16s vliegen. Of hun opvolger(tje)s.

Het leger heeft een functie. Het is een opvanghuis voor onbepaalden. Net als het kunstenaarschap biedt het structuur en zekerheid aan jongemannen die anders maar een beetje over straat zouden dwalen. Kunstenaars door een teveel aan verbeelding, soldaten door een teveel aan adrenaline. Daarom heb ik nooit begrepen waarom Wilders het leger naar Gouda re sturen. Daar komen ze vandaan, het hele doel van de instelling leger is ze daar vandaan te hóúden.

Het maakt dus ook niets uit of de oorlog in Afghanistan uitzichtloos is of niet. We gaan het land niet helpen. Je kunt namelijk niet helpen in een pak waardoor je er uitziet als de evil twin brother van hartjesbeer. En zeker niet met een geweer in je hand. Of in een tank. Of in een F16. Er is oorlog nodig omdat er een leger moet zijn, meer is het niet.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat je mensen gaat vermoorden. Geen burgers, maar ook geen strijders . Mensen doodbombarderen is namelijk niet alleen gemeen, het is ook best wel eng. En dan zijn we weer terug bij af. Dan zijn de straten van pakweg Gouda over een paar jaar gevuld met getraumatiseerde (8%) veteranen. Met teveel adrenaline. Onberekenbaar. Al dan niet kaalgeschoren.

Er moet een leger zijn en dus oorlog. Maar Nederlandse militairen moeten niemand doodmaken. En de economie moet natuurlijk gered worden. Daarom is het niet handig om grote vliegtuigen te kopen die grote bommen dragen, zeker niet als ze kernwapens kunnen vervoeren. Laten we dus kleine vliegtuigjes kopen (klein land, kleine vliegtuigjes). Dat is volgens de Economist sowieso veel hipper en die kunnen ook gewoon in Delft gemaakt worden. Dan kunnen Nederlanders doen waar ze goed in zijn: hun buren begluren.

De grote broers die ruzie maken maken dan natuurlijk nog steeds mensen dood. Maar in plaats van vrolijk mee te doen houden wij ze een beetje in toom. Laten we ons niet groter voordoen dan dat we zijn.  Kleine broer helpt door slimme oplossingen te bieden waardoor er minder doden vallen. Dan krijgen we toch de afgekloven botten toegeworpen die we zo graag willen (“Dat zette ons land op de kaart. En het was goed voor de handel,” zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot over de oorlog in Irak), jongemannen hebben een doel in het leven, technologische innovatie en daarmee de economie floreert, we blijven niet met een generatie Taxidrivers zitten en het belangrijkste: we maken niemand dood.

De keuze moeten we blijven in Afghanistan of niet is dus misleidend want beperkend. Het gaat er niet om of we blijven, het gaat er om wat we daar gaan doen.

Reacties (8)

#1 KJ

Uit het hart gegrepen.

 • Volgende discussie
#2 mescaline

Op een voorwaarde…. dat kaalkopjes EN kutkaantjes voor onbeperkte tijd dienstnemen -> linea recta daaro naartoe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Share

-1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 MareJane

Voor mij is t heel duidelijk. Nl dient uit Afghanistan weg te blijven. We hebben daar niets te zoeken. En zeker niet als bondgenoten voor de VS. Dan denk je wel erg simpel. Wie zijn wij als een klein klote Nederlandje om mee te moeten doen bij dieb “groten”. Die zijn ook niet meer “groot”. Maar failliet. Hoe wil je dan nog meedoen überhaupt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Harry

Het is natuurlijk wel een mooi en realistisch oefenterrein, dus wat dat betreft kunnen we er beter blijven. Zeg nou zelf, wat stelden Seedorf of La Courtine voor?
Dit vermits we er een krijgsmacht op na willen houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Iwwi

Zeer knap om zoveel onzin in zo weinig woorden te persen, ga vooral zo door en je bent zelf rijp voor een baantje bij de genie. Daar kunnen zelfs warhoofden terecht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 frans

Ooit werd er oorlog gevoerd ONTDANKS de kosten,
tegenwoordig voeren we oorlog VANWEGE de kosten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Klaplong

@ Carlos

Dit is toch om te huilen? Carlos!!

Waar komen al die mensen vandaan Carlos?!

 • Vorige discussie