So You Want to Be an Omroep?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

In omroepland heerst fusiekoorts. MAX wil met de EO, maar de EO wil alleen verder. De AVRO twijfelt over de VPRO en TROS. Maar de TROS wil met MAX en WNL. De VARA wil met de VPRO en BNN. De KRO en de NCRV praten met de IKON en de RKK. Het aantal omroepen moet van twee-en-twintig naar acht.

De fusiegesprekken zijn nog minder begrijpbaar dan de formatiegesprekken. Dat begrijpt geen enkele kijker. De Publieke Omroep zou moeten kijken naar de commerciele omroep. Wat de kijker namelijk wel begrijpt, zijn reality programma’s, zoals X-Factor of the Voice of Holland. Dat zou een goed format kunnen opleveren voor de hervorming van de omroep. We beginnen met twee-en-twintig omroep bazen: die moeten allerlei programma ideeen ontwikkelen en uitwerken, zelf filmen en presenteren. Een kritische jury bespreekt de prestaties van de omroepbazen. De kijkers mogen stemmen. Gedurende 14 weken valt er iedere week een omroepbaas af en daarmee is zijn omroep exit tot er 8 overblijven.

Of zouden we misschien af moeten van dit stelsel met omroepen met vastgestelde uitzendrechten dat stamt uit de tijd van de verzuiling?
[cmon]

Reacties (3)

#1 Jan

Helaas!
De kracht van de publieke omroep vind ik juist dat er ook zo veel juweeltjes zijn die niet altijd aan hoeven te slaan bij de grote massa. Er dus ruimte is om te experimenteren. Hoewel dat wel steeds minder wordt.
Helaas!

  • Volgende discussie
#2 Michel

Ik weet ook niet zo gauw hoe het beter moet, maar een ding weet ik wel: dit is belangrijk! TV is voor veel mensen het belangrijkste medium voor informatie, dat kun je niet overlaten aan commerciëlen (al doet RTL het goed met RTL Nieuws) en/of kibbelende omroepjes. Privatiseren is heilloos – dan gaat het niet meer om nieuws waarde maar geld verdienen.
Dat de omstandigheden sinds het ontstaan van de omroep (zuilen) zijn veranderd is geen argument om het principe ervan (meerdere van elkaar onafhankelijke organisaties die programma’s verzorgen) op zij te zetten.

Misschien is fusie nog niet zo’n gek idee. En waarom is er nooit wat geworden van de samenwerking met kranten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

Mag ik toch hopen dat de VPRO als parel tussen het vuilnis zelfstandig blijft

  • Vorige discussie