Het is ook niet makkelijk. Je wilt als vleeseter geen dieren mishandelen, dus koop je biologisch. Daar betaal je wat meer voor, maar ach, je moet er wat voor over hebben. Maar uit de recent gepubliceerde vleeswijzer blijkt dat je beter een mishandelde kip kan eten dan een gepamperde koe als je voor het milieu gaat. Wat te doen?
Nou, heel simpel. doe wat ze in de derde wereld doen: eet meer insecten! Insecten hebben een veel lagere milieu-footprint en zijn een bron van eiwitten. Zo at ik in Thailand ooit gefrituurde sprinkhanen, en in China schorpioenen en rupsen. Best te eten, en lekkerder dan een rookworst van Unox.
Maar dat zal in de Westerse landen niet vlot gebeuren. Om hier de schade van een beest voor het milieu te verlagen kunnen we bijvoorbeeld meer vlees eten die nu als afval wordt beschouwd. Maar de meeste mensen rillen van een vetrandje en gaan liever dood dat dat ze orgaanvlees eten. Om van bloedworst maar te zwijgen.
De bloedworst haalde zelfs de lijst van meest gruwelijke gerechten, natuurlijk bedacht door Amerikanen. Die vreten zich dood aan de geheel uit room, additieven en zetmeel bestaande Twinkies, maar frituren een garnaal helemaal dood.
In de meeste landen is vlees ook gewoon duur. Een gerecht met kip in Indonesie kost tien maal zoveel als een nasi goreng. Voor het grootste deel van de wereld staat vlees slecht een enkele keer per maand op het menu. In plaats van Chinezen en Indiers in de vaart der vleesverorbers mee te nemen, moeten wij hier eens wat terughoudender eten.
Wellicht brengt de crisis uitkomst voor ons volgevreten westerlingen. McDonalds trekt zich nu terug uit IJsland vanwege de economische malaise aldaar. Misschien komt er daar weer meer aandacht voor hakarl, de traditionele rotte haai die als delicatesse geldt. Met afstand het smerigste gerecht dat ik ooit heb gegeten. nou ja gegeten… Het was een beetje als Gordon Ramsey doet in dit fimpje. Maar hé, beter dan een biorund.
Reacties (30)
wanneer overwinnen we het taboe: snoep verstandig, eet meer mens (staat niet in de vleeswijzer, walvisvlees ook al niet).
@1 Ik wil dan toch liever pleiten voor het opheffen van het verbod op abortus en het opleiden van abortusartsen. Maar goed.
Op nrc.next mag Marjoleine de Vos deze week uitleggen wat voor lekkers je allemaal met orgaanvlees kunt doen.
Ik blijf nog even vegetarier.
Gelukkig zijn we af van de campagne dat je alleen door veel vlees te eten “groot en sterk” wordt. Misschien toch maar het oermens-dieet: Noten en vruchten en af en toe een stukkie konijn. Schijnt een voor alle betrokkenen bijzonder goed dieet te zijn. Met name voor kippen en koeien en zo natuurlijk.
@1 Weet je hoe veel gifstoffen zich verzamelen in organismes uit de bovenkant van de voedselketen? bah bah
@3: klinkt goed, dat noten/vruchten dieet met af en toe vlees. betaal hier in argentinie zelf voor groente de hoofdprijs, maar vlees is dan weer relatief goedkoop (voorbeeld: kilo aardappelen: 2 euro, kilo rundvlees 3 euro) Mijn ideaal zou zijn half half, dus vier dagen per week noten/vruchten/ei, drie dagen vlees, en dan een keer in de maand een decadente asado(bbq) met alles erop en eraan, biefstuk, worst, bloedworst, nier, lever, spare-ribs…met een mooi rood wijntje erbij.
Wat is er toch mis met vlees eten? God heeft de dieren geschapen om op te eten.
Je wordt bovendien niet dik van veel vlees eten maar wel van veel suiker en andere koolhydraten naar binnenschrokken
Jij gelooft ook in God wanneer het je uitkomt he sik?
wordt mijn geloof hier nu ter discussie gesteld? On topic graag Maas.. Op de man spelen is zoo 2001
@ 6/8: ik geloof niet in scheppingsmythen. Ook niet door mannen-met-baarden. Laat staan dat het een doel dient.
Er is van alles mis met vlees eten. Voor je gezondheid, dierenwelzijn en milieu. En dat weet je best.
Maar je hebt gelijk: op de man spelen is so ninetees.
onzin.. mensen eten sinds mensenheugenis dieren.. heel gezond, natuurlijk en vanzelfsprekend.. pas door de verschuiving in ons eetpatroon richting koolhydraten ( jaren 70 vorige eeuw) zijn er grote volksgezondheidsproblemen ontstaan
Dierenwelzijn is een nieuwerwetse “uitvinding” van de laatste 20 jaar.. een uit de duim gezogen modeverschijnsel gehyped door types als georgina verbaan.. In grote delen van de wereld trekken ze zich daar nog steeds niks van aan hoor.. onzin dus.. een dier moet nu eenmaal dood om ‘m op te eten.. niks zielugs aan
@9: vlees slecht voor je gezondheid? wellicht als je te vaak te veel eet, maar niet als regel. Dierenwelzijn en milieu worden evenmin altijd geschaad. en dan, in heel wat samenlevingen is vlees hard nodig om te overleven, omdat er geen groene winkels met een notenbar om de hoek zijn. hardcore vegetarisme is voor mij een soms wat eng en dogmatisch wereldje van verwende westerlingen die alles kunnen kiezen en genoeg geld hebben om alles te kunnen betalen…daarbij is goed vlees buitengewoon lekker
sommigen willen terug naar een situatie dat alleen de mensen met veel geld vlees kunnen eten.. of niet?
@12: precies! er werd ooit door een partij die onder sargasten nogal populair is een boekje geschreven over verantwoord consumeren. het kwam er steeds op neer dat als je maar extra betaalt alles gewoon kan: wintersport? prima, maar steun een bomenfonds elders. Vliegreizen? doen! maar betaal extra geld om de co2 te compenseren. ecodecadentie pur sang.
Sikbock, de mens is van nature behalve vleeseter ook antropofaag. Dus wat let je: echte mannen houden zich niet aan de wet, behalve natuurwetten. Als jij een mens verorbert neem ik je weer serieus. Eerder niet.
(Heeft verder niks te maken met het gedeelte dat ‘grote delen van de wereld zich er niks van aan trekken’, dat is namelijk kul, maar ja, feiten zijn zo lastig.)
@ JW: hehe :-) mensen gebruiken deodorant enzo.. dat smaakt niet in de pan..
Maar the bottom line is natuurlijk dat dierenwelzijn (bijna) niemand wat kan schelen.. de meeste mensen kiezen toch vaak op basis van prijs wat ze willen eten.. zeker als ze beperkt geld hebben
Wat betreft onze ecovrinden: die willen inderdaad dat “alles” extra extra belast wordt zodat bijna niemand ( behalve zijzelf natuurlijk) het nog kan betalen..
Ecodecadentie inderdaad (met dank @hanedop)
“sommigen willen terug naar een situatie dat alleen de mensen met veel geld vlees kunnen eten.. of niet?”
Inderdaad. Als het aan mij ligt wordt vlees uit de bio-industrie verboden of zwaar belast, dus de prijs van vlees kan best verdrievoudigd worden. Het is toch bizar dat een mooie bloemkool tegenwoordig duurder is dan een karbonade?
Ik ben een vleeseter, en heb absoluut geen wroeging daarover. Maar wees geen mietje. Als je niet bereid bent om te weten waar je lamsboutje vandaan komt, of hoe het bereid wordt, of alleen een gezichtloos verpakt filetje wilt eten, eet dan maar een tofuburger.
Maar vlees is mmmm, bloedworst is mmmm, lammetjes zijn mmm. Speenvarkentjes zijn mmmm. konijntjes, hertjes, kalfsvlees. Mmmm, mmm, mmmmmmm….
Omdat WIJ HIER zo graag ELKE dag (rund, varkens)vlees willen eten gaan DAAR alle bossen in de hens sikbock. Je zal wel aan de geleedpotigen en gevleugelden moéten. Vervolgvraag is dan natuurlijk wie ze allemaal gaat vangen of kweken. Consument langzaam aan het idee laten wennen. Begin maar met verwerken in allerlei producten onder kopje “dierlijke eiwitten” en dan verder niks erbij zeggen (voor zover dat al niet gebeurde, want zie b.v. de roze kleur van dito koeken). Anders is het over en uit over dertig jaar: Vlees noch vis noch bos. Maar dan lig jij w.s. al lang en breed aan het infuus van je AOW te genieten hè sikbock. Nog steeds elke dag vlees etend uit die treurige plastic bakjes van de AH. Diep ingevroren geweest, x- aantal malen in en uit het schap gehaald, vervolgens dagenlang in een dampig plasje bloedwater of marinade liggen soppen op zo’n tamponnetje weettuwel. Het arme beest krijgt zelfs DOOD zijnde geen kans behoorlijk te ademen laat staan besterven…
Dus volg nou het voorbeeld van hanedop, die rent dan w.s. buiten met z’n looprek achter de wijven aan…
Zelf 2 x p.wk broodmaaltijd met zelfgemaakte soep van verse ingrediënten 1 x kip en 2 x paardenvlees stoof en biefstuk (niet allemaal gaan doen natuurlijk anders slaat de idiotie ook daar toe)
@sik en hanedop:
het idee om sterk milieu en dierenwelzijn belastende activiteiten financieel te representeren is een oplossing bij gebrek aan beter. Een betere regel zou inderdaad een quotum voor iedere inwoner zijn (bijvoorbeeld in aantallen vliegkilometers). Alleen pragmatisch gezien, en gezien het kapitalistisch systeem is verwerkelijking van de financiele oplossing beter.
ach gut, dan betaal je toch “wat ” meer voor je ecokarbonade..
als ik je inkomstenbelasting met het “wat ” tarief zou verhogen voor een beter milieu en natuur dan waren de rapen gaar.
Te dure eco kippen blieft de burger niet ,ergo rest mileudefensie niets anders dan zich suf te lobbyen om normaal vlees te laten belasten.
Zo hebben we al een nutteloze eco tax, verpakkingstax, vliegtax etc.
Red een boom pak een condoom.
@17: ik zie me al lopen met mijn looprek, toevallig hier een bejaardenhuis om de hoek. ik ga eens op verkenning. taai vlees is ook vlees.
@18: de financiele oplossing stimuleert hypocrisie en gaat aan de problemen voorbij: met geld kun je geen milieu kopen, daar zullen we allemaal dingen voor moeten laten. Gewoon niet meer op verre vakantiereizen. Of je gaat ergens wonen, of je gaat dicht bij huis op vakantie. zeker als je jezelf ‘groen’ vindt.
Acht gut maas.. als mensen een goedkoop karbonaadje willen kopen moet dat VERBOTEN worden of ( voor de armen) ONMOGELIJK worden gemaakt door er een vette tax op te leggen? Willen ze zich niet goedschiks bekeren? Dan maar kwaadschiks! Voel je je nu een “beter mens” Maas?
Geneuzel aangaande extra belasten van vlees is van de pot gerukt. Al de exotaxen die we tot nu toe hebben gezien hebben enkel de schatkist (en enge kliekjes als milieudefensie) gespekt.
Maar het gebruik van insecten als eiwitbron is best wel het overwegen waard waar het producten als kroketten, hamburgers (maken ze in Afrika zelfs van muggen) en vergelijkbare zaken betreft.
Zolang het product maar niet als beestje te herkennen is zal de consument er niet moeilijk om doen. De rode kleur op m&m’s is afkomstig van schildluis, en op joden na (is niet kosher) heeft daar niemand bezwaar mee, dus laar Unilever zich er maar eens in verdiepen, scheelt aardig in de kosten.
@Sikbock: Yep! Aan de knollen moeten die paupers! Of ze kunnen hun gesubsidieerde plasma-tv ook niet aanschaffen. Een kwestie van keuzes maken, dunkt me.
En wees nou eerlijk: onze zucht naar vlees ruineert de aarde. Over dertig jaar is een stukkie vlees dan net zo duur als ik nu voorstel.
Ik ben ook geen rijke vent, dus dit gaat ook over mij. Ik hou dan weer erg van knolraap.. mmm, in de oven. En met een stukkie kip want ik hoef geen plasma-TV.
hehe :-) je bent in ieder geval eerlijk. Over dertig jaar importeren we misschien wel goedkoop vlees uit china, omdat we onze eigen industrie de nek hebben omgedraaid..
Of je eet gewoon je eigen hond op! Blijkt dat die een even grote footprint achterlaat als een Toyota Landcruiser die 10.000 km per jaar rijdt.
http://www.amazon.co.uk/gp/aw/d.html/ref=redir_mdp_mobile/280-5257656-4357922?a=0500287902
Een groot deel van ons vlees komt al uit het (verre) buitenland Sik. De redding voor onze vleesindustrie zal m zitten in de kwaliteit. Op prijs gaan ze het, op termijn, altijd verliezen. Of we moeten alle regelgeving en belastingen voor varkensflats stoppen. De PVV-optie, zeg maar…
Voor het milieu is het beter dat je “een mishandelde kip kan eten dan een gepamperde koe als je voor het milieu gaat“.
Verbrug kwam ook met zo’n soort redenatie om het verzoek van de CU een combinatiekip mogelijk te maken afwees. De CU argumenteerde dat met de combi-kip (een ras dat geschikt is als legbatterij èn vleesproducent) de zinloze slachting 30 miljoen eendaghaantjes per jaar te voorkomen zou zijn.
Een WUR-onderzoek stelde dat de huidige productie (mnet een ras voor de eitjes en een ras voor het vlees) het vooralsnog wint van de combi-rasen, wat milieubelasting en economisch rendement betreft; zie brief van Verburg, pdf!, aan de Kamer.
Met dat soort argumenten zet je het publiek niet aan tot minder vleesconsumptie. Laat staan dat je ze aan de sprinkhanen en wormen krijgt. Misschien helpt het als de slager en de supermarkt het vlees op een andere manier aanbiedt. Als levende have. Zelf thuis slachten. Wedden dat er dan behoorlijk wat mensen afhaken?
@24: Over dertig jaar zou vlees goed uit China kunnen komen, maar dan kweekt men biefstuk in een flesje. Vast ook een grote footprint.
Is het zo moeilijk om uit een oersoepje iets kauwbaars te maken ? Meer is het niet.
Superdunne plastic honinggraatjes gevuld met smaak-gel.
Zoeits…
Hoezo is haai beter dan biorund? Haaien zijn ook nogal toppredatoren, daar gaat waarschijnlijk nog veel meer voer per kilogram vlees in dan in een koe. Daarnaast is die haai pas echt ongezond, giftig eigenlijk, vandaar dat hij maanden te rotten wordt gelegd, tot het gehalte ureum-achtige stoffen gedaald is onder de letale dosis.
Daarnaast ben ik benieuwd of je met “In plaats van Chinezen en Indiers in de vaart der vleesverorbers mee te nemen, moeten wij hier eens wat terughoudender eten.” wilt beweren dat ons eetpatroon invloed heeft op dat van China en India (in de zin dat ze onze vleesconsumptie imiteren)?