Sneller dan een slak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“Mijn ergste vijand is de slak. Slakken zijn dol op paddenstoelen en ze hebben ze meestal snel te pakken. Het gaat er dus om sneller te zijn dan de slakken”. Aan het woord is Edwin Florès, ooit succesvol in de uitzendbranche maar nu bij culi’s bekend als ‘de man met het mandje’, professioneel wildplukker voor horeca en specialisten, paddenstoelenprofessor en sinds kort ook schrijver. Zijn Paddenstoelenboek (zoeken – kweken – koken) verscheen deze week bij uitgeverij Becht.

Edwin is duidelijk in zijn element in het bos. Ter gelegenheid van de lancering van zijn debuutboek neemt hij een twintigtal schrijvende culi’s mee naar het prachtige Park Sonsbeek in Arnhem voor een snelcursus ‘paddenstoelen hunten‘, zoals hij het noemt. Het is missionarissenwerk, want Nederland is op het gebied van eten uit de natuur buitengewoon benepen. In geen enkel ander land in Europa staat het plukken van wilde paddenstoelen op gespannen voet met wet- en regelgeving, en die situatie vloeit voornamelijk voort uit onwetendheid. “De plantsoenendiensten plegen routineus massamoorden op weidechampignons, maar het bos in trekken voor wat verantwoord plukwerk zou bedreigend zijn voor ons paddenstoelenbestand? Allemaal onzin, geboren uit onkunde”, weet Edwin.
En dan is er nog de angst, die er bij velen van kindsbeen af in is gestampt. Levensgevaarlijk zou het zijn om zó maar paddenstoelen uit de natuur te eten. Edwin erkent dat er behoorlijk wat giftige exemplaren zijn waar je soms goed ziek van kunt worden. “Maar echt dodelijk is er in Nederland maar één, de groene knolamaniet”. Met een beetje basiskennis is er echter volgens de man met het mandje niets aan de hand.

Het Paddenstoelenboek is wat dat betreft een mooie inleiding in de wondere wereld van de eetbare wilde paddenstoel. Edwin Florès heeft er eenvoudig voor gekozen alleen die (20) soorten te beschrijven die absoluut geen giftige dubbelgangers hebben (“ik ben vooral aan dit boek begonnen omdat in de gangbare gidsjes veel te veel staat”) Wie goed kijkt en goed determineert aan de hand van de spoedcursus in de inleiding en de duidelijke foto’s kan eigenlijk niets verkeerds doen.

Wilde paddenstoelen kweken? Nou ja, semi-wilde, dat kan. Wie er ooit in slaagt cantharellen en eekhoorntjesbrood op substraat of hout te laten groeien, loopt binnen maar met oesterzwam, beukenzwam, shiitake, judasoor en nog een aantal andere lukt het prima. Edwin beschrijft er alle ins en outs van.

Tenslotte wil je aan tafel, want wilde paddenstoelen zijn lekker. Het Paddenstoelenboek sluit af met 21 watertandende recepten, van risotto en stoofschotel tot quiche en zelfs pizza. Wie sneller is dan een slak, eet ook een stuk beter. Gelukkig maar, want van dat struinen door de bossen krijgt een mens best trek.

Het Paddenstoelenboek
Edwin Florès
Uitgeverij Becht
128 blz.
Adviesprijs 17,50
ISBN 978 90 230 1311 2

Bestel Het paddenstoelenboek

Reacties (1)

#1 Share

Don’t eat yellow snow.