Smokey

COLUMN - En dan lees je dit in de krant. Toen ik twintig jaar geleden naar Amsterdam kwam, was ’t Loosje zo’n beetje de eerste kroeg die ik leerde kennen. Ik kan me niet meer herinneren of er toen een kitten genaamd Smokey door de tent sprong, maar dat er katten in kroegen verbleven, dat wat gewoon een feit. Een heel gezellig feit.

In de jaren die volgden en ik mijzelf en de stad beter leerde kennen, hoorde ’t Loosje daar uiteraard bij. De kat was er op een gegeven moment gewoon. Hij liep af en toe tussen de benen door, haalde hier en daar een aai en lag meestal ergens te tukken. Ik vond het een prachtig beest. Het jaagt op muizen, eet spinnen, doet geen vlieg kwaad en is een aanwinst voor iedere kroeg. Als je op iemand zat te wachten was je nooit echt alleen, want Smokey vond het prima je even gezelschap te houden en hij liet zich graag aaien. 

Na de studie kwam er de baan en werkte ik dichtbij de Nieuwmarkt. In plaats van er in de lampen te gaan hangen ging ik lunchen bij ’t Loosje en nog later, toen ik uit Amsterdam vertrok, werd het de plek om af te spreken met allerlei lieve, leuke mensen. Het was dichtbij het station, fijne locatie, aardige mensen en de alleraardigste kroegkat die je even gedag kwam zeggen om vervolgens ergens te gaan liggen snorren.

En nu lees ik dat Smokey weg moet. Omdat ze zijn voerbak in de keuken hebben aangetroffen. De brutaliteit! De kat is twintig (twintig!) jaar oud. Het enige wat hij waarschijnlijk nog doet is slapen op een tafeltje, naar zijn voerbak sjorren, terug naar het tafeltje of voor een plas naar buiten. Hoe kun je nou eisen dat deze kat uit huis wordt gerplaatst? Waarheen? Dat beest woont al twintig (twintig!) jaar in de kroeg. De kans dat hij vijfentwintig wordt, acht ik bijzonder klein. Laat dat beest met rust.

Dat je jonge katten wilt verplaatsen, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Alhoewel, ik heb niets tegen katten in de kroeg. Ik vind er niets vies aan. Voor mij hoort een kroegkat er net zo bij al een biertje met een portie bitterballen. Maar goed, als daar hygiëneregels voor zijn, soit. Maar laat Smokey alsjeblieft zonder heisa zijn laatste dagen slijten. Gun dat beest zijn laatste rustplaats. Laat hem sterven op een barkruk of op een oude theedoek ergens in een hoekje van de kroeg ,waar hij af en toe nog een liefdevolle aai krijgt van een passant. Ik zou er bijna voor naar Amsterdam rijden, om hem nog een keer een knuffel te kunnen geven. Mijn halve leven is dat beest op een bepaalde manier aan mijn zijde geweest. Ik zeg: poten af van Smokey! Teken de petitie!