Smerig spel troef rond Thomas Dekker

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Onderstaand stuk is van Huub Bellemakers en verscheen eerder op zijn eigen blog.

Thomas Dekker (Foto: Flickr/Erwyn van der Meer)

Hét nieuws van de week is natuurlijk dat Thomas Dekker dan toch is gepakt. De voormalige nieuwe Zoetemelk heeft in 2007 een plasje ingeleverd en pas nu zijn er sporen van EPO in gevonden. Zoals Mart Smeets wist te melden – zowaar zonder een naam verkeerd uit te spreken – bij Studio Sport, “hetzelfde spul als bij Rasmussen”. Dat Dekker heeft gebruikt is niet zo’n hele grote verrassing. Niet vanwege Thomas Dekker zelf, sommige van de wielrenners gebruiken nu eenmaal, maar vanwege de dopingautoriteiten. Waarom anderhalf jaar na dato, waarom net voor de Tour? Vieze spelletjes.

Thomas Dekker was al een omstreden man, door gedoe met de Rabobank en een Italiaanse arts. Ondanks tientallen out-of-competition controles was er nooit iets gevonden. De grootste reden dat Thomas Dekker omstreden was, was echter dat ie ‘frivool’ was en dure auto’s reed. Daardoor had ie een hele slechte naam bij Nederlandse wielerfans, zeker sinds de broodnuchtere maar ook oersaaie Robert Gesink het heel goed doet. Zie bijvoorbeeld de vele reacties op Geenstijl. Nu is ie alsnog de opvolger van Marc Lotz, maar dan met DYNEPO.

Dekker zat fout. Daarnaast hebben echter de dopingautoriteiten grote fouten gemaakt. Hoe kan het toch zijn dat ze nu pas die resultaten hebben? En nu pas naar buiten brengen. Hier blijkt de hypocrisie van de wielerwereld. Het is immers net zoiets als je VWO-diploma verliezen omdat je gespiekt hebt in de tweede klas. Maar goed, nog steeds vals spelen. De reden dat ze nu pas met dopingschandalen naar buiten komen is pas echt smerig: publiciteit.

Smerig spel UCI en WADA
Het WADA (die over het dopingonderzoek gaan) en de internationale Wielerbond UCI willen als hele belangrijke, goede en strenge organisaties overkomen. Om dan in januari met dopingnieuws te komen, dat haalt slechts een heel klein stukje op teletekst. Nee, de grote beschermers van het wielrennen willen zoveel mogelijk schade aanrichten aan sponsoren en renners en het wielrennen in het algemeen door pas in de aanloop naar la Grande Boucle een dopingschandaal naar buiten brengen. Want dan is er de meeste publiciteit. En dan ook nog eens nadat ze eerst op papier hadden gesteld dat er niets aan de hand is.

Behalve de renners zijn het dus vooral de internationale bonden die het boter op het hoofd hebben. En natuurlijk de ploegen die ondertussen doen alsof hun neus bloedt. Want, zoals Danny Nelissen bij Met het oog op Morgen zei:

“Ze hebben boter op hun hoofd en nu druipt dat langs hun wangen.”

En dat geldt dus voor al de betrokkenen. De Raboploeg, Thomas Dekker, Mart ‘ik heb nog wel een lijstje’ Smeets, de UCI, het WADA, en nog een zwik mensen.

  1. 1

    Ach ja, die Danny toch… Degene die zei te pissen over de graven van de journalisten die ZIJN contacten met artsen die doping uitschreven aan het licht brachten. Staat trouwens niets over vermeld op zijn Wikipedia-pagina. Maar internet onthoudt veel. Ik ga er van uit dat Danny Nelissen alles afweet van boter op het hoofd, en dergelijke. Hij begint er immers zelf over. Tijd om daar ook eens over te praten, Danny?

  2. 2

    Ach, dopingnieuws uitstellen is geen exclusieve hobby van de wieler-organisaties. Zo twee dagen voor de tour werd ook even bekend gemaakt dat Claudia Pechstein betrapt is op het WK allround (en dat was op die dag zelf al bekend in de organisatie). Het idee erbij is wel tegenovergesteld: Door het zo vlak voro de tour bekend te maken, valt het in het niet bij het tournieuws.