Sloopregeling voor huisdieren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Sommige

Vanaf volgende week kunnen Nederlanders hun huisdieren inruilen voor een milieuvriendelijker alternatief. Dat maakt het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) vandaag bekend. Huisdieren zijn ‘een grote verspilling van tijd, geld en energie’. Nog voor de jaarwisseling moet het aantal honden en katten zijn teruggebracht tot een kwart van de huidige hoeveelheid.

Vanaf 1 september kunnen de huisdieren worden ingeruild voor een milieuvriendelijk alternatief. Op verschillende plaatsen worden ze ingezameld. De eigenaar krijgt er een Pleo of een AIBO voor terug, respectievelijk een robotdinosaurus of ?hond. “De ingezamelde dieren zullen efficiënt worden afgevoerd,” aldus minister Cramer.

De minister kwam op het idee voor het programma na het bekijken van Meat the Truth, de film die in opdracht van de Partij van de Dieren werd geproduceerd. Deze buiten Den Haag weinig bekeken film lijkt er niet alleen verantwoordelijk voor te zijn dat het kabinet een vermindering in de Nederlandse vleesconsumptie nastreeft, maar ligt nu dus ook aan de basis van het dierruilprogramma. Cramer: “Ik stond erbij stil hoeveel kilo’s vlees katten en honden per jaar naar binnen werken. De enorme belasting die dat op het milieu geeft, dat kun je je maar nauwelijks voorstellen. We moeten nu de plaag van de huisdieren indammen.”

Het programma kan ook op warme ondersteuning van andere ministers rekenen. Minister Van der Hoeven wijst op het drukkende effect van huisdieren op de economie. “Huisdieren kosten Nederland per jaar 1,1 miljard euro. Als al dat geld straks naar de bank gebracht kan worden, hebben we de economie er zo weer bovenop.”

Voorlopig is het programma gebaseerd op vrijwilligheid, maar VROM wil niet uitsluiten dat in de toekomst meer dwangmiddelen ingezet worden. “Natuurlijk mag Snuffie blijven, maar moeten ook alle broertjes en zusjes van Snuffie blijven? Daar moeten Nederlanders eens over nadenken.” Het ministerie streeft tevens na om de populatie van slangen, arenden en fretten terug te brengen. Voor wandelende takken wordt een uitzondering gemaakt.

Reacties (4)

#1 MareJane

Dit is een grapje of niet? Kan me niet voorstellen dat iemand die bij het volle bewustzijn is dit kan verzinnen. En dan het geld naar de bank brengen??? Die uw geld dan weer verkwanselt en je je geld straks niet meer terugziet?? Nee, dit moet allemaal een grapje zijn.

  • Volgende discussie
#2 Simon

Een grapje? Nee hoor, dit is toch echt satire!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Precies. Grappen maak je maar ergens anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 MareJane

Wanneer ik maar eerst gelezen had dat dit satire was, had ik niet zo gereageerd. Alhoewel het idee zo had kunnen ontstaan hoor. Onze ministers zijn er nl. gek genoeg voor. Niets in ondenkbaar bij deze regering. Ze hebben nog wel meer voorstellen, waarvan je denkt: ’t kan niet waar zijn dat iemand dat verzint”. Dus vandaar mijn reactie. Moet ik ook maar niet zo vroeg de site doornemen. Ben dan nog niet wakker genoeg :-)

  • Vorige discussie