Slachtoffer pesten

Politiebon niets er in niets er uitHeeft u een auto en komt u af en toe in een grote stad? Dan heeft u vast wel eens zo’n bon gekregen waarop de politie aangeeft of er waardevolle spullen zichtbaar in uw auto lagen.
Aardig toch, van die politiemensen? Dat ze je proberen te beschermen tegen al het kwaad in de wereld door er op te wijzen dat je toch vooral geen aanleiding moet geven:

In auto’s waarin is ingebroken, lag bijna altijd buit die voor dieven goed zichtbaar was, waaronder ook jassen en tassen. Het werd ze gewoon te gemakkelijk gemaakt.

Daar kan je de burger maar beter op wijzen. Anders zijn ze nog medeplichtig aan het veroorzaken van een klein misdrijf. Dat die kleine klote dieven eigenlijk gewoon met hun tengels van je spullen moeten afblijven, is niet zo relevant. Dat ze over het algemeen toch wel je ruit stuk slaan om alsnog even onder de stoel te kijken, is ook niet zo interessant kennelijk. Van de 15 inbraken in mijn auto is er slechts eentje “succesvol” geweest omdat ze de boxen uit de hoedenplank gezaagd hadden.
Nee, we gaan vooral die energie van het controleren van auto’s niet steken in het jagen op de daadwerkelijke daders. We gaan gewoon de slachtoffers nog wat verder pesten.
Kunnen ze gezellig nog wat tijd besteden aan het constant verwijderen van die irritante papiertjes onder hun ruitenwissers. Alsof ze toch al niet genoeg tijd kwijt waren aan het iedere keer weer regelen van een nieuw slot of ruit.
Ik wil mijn belastingcenten terug!

 1. 2

  Inderdaad, ik zat ook al te denken: De boef hoeft niet eens in de auto te kijken, onder de ruitenwisser staat al netjes beschreven of de auto buit bevat, danwel open is.

 2. 4

  @Chinaman: Uiteindelijk ben ik gewoon verhuist.
  En deuren open laten staan heeft ook geen zin. Dat controleren ze namelijk niet is mijn ervaring. Een keer was het echt bont, stond mijn auto niet op slot, hadden ze zowel een ruit ingeslagen als het slot geforceerd. Zucht.

  Nee, geen cabrio (yuk).

 3. 5

  Ik zou de volgende velden toevoegen:
  Dief: …
  Datum diefstal: …
  Gestolen “buit” o.a.: …

  Of dat er zo’n bon op het raam zit, waarop staat aangevinkt: “PRIMA! Uw auto was afgesloten en er lag geen buit in het zicht” en dat uw ruitje toch is ingetikt en dat de dief erbij heeft geschreven: “…, maar wel onder de stoel!”

 4. 6

  @ Steeph
  15x, daar wordt je wel goed chagrijnig van lijkt me zo. En met van die briefjes wordt het inderdaad wel heel eenvoudig als dief. Daar moet toch een beter systeem voor te verzinnen zijn.
  Waar was dat ongeveer? Dan weet ik dat ik daar niet moet gaan wonen dan wel mijn auto neer moet zetten ;)

 5. 9

  Idd, als je in Amsterdam je mobiel of tomtom gejat wordt is dat je eigen schuld. Als je fiets gejat wordt is je eigen schuld. Als je op het centraal je tas gejat wordt is het je eigen schuld. Geen enkele liquidatie van de afgelopen jaren is opgelost.
  Toch vind de amsterdamse korpshef vandaag dat iedereen agent uit amsterdam 1000 EURI EXTRA per jaar zou moeten krijgen.
  Om je dood te schamen!!!

 6. 10

  Steeph moet even zijn frustratie kwijt zien te raken ;-). Tja, veel mensen vergeten het wél plus dat waardevolle dingen in het zicht laten liggen weldegelijk uitlokt. Zo’n bon lijkt misschien niets uit te halen maar je zal versteld staan hoeveel mensen iets dergelijk vergeten.

 7. 12

  @10: Ik weet het niet hoor. Ik vind het meer passen in de categorie “Als mijn huis maar een beter slot heeft dan dat van de buren”. Als iedereen zijn spullen onder de stoel gaat leggen, neemt het aantal auto-inbraken echt niet af. Ik zie het eerder toenemen, omdat er meer auto’s ingebroken moeten worden om aan de buit te komen.

 8. 13

  M’n schoonvader kreeg een tijd geleden een boete omdat ie z’n raampje gedeeltelijk had laten open staan. Hij zou hebben meegewerkt aan het veroorzaken van criminaliteit.
  Ik kan de redenering op zich wel volgen, maar dit gaat toch wat te ver vind ik. De dader is nog altijd de dader, en niet degene die de misdaad “mogelijk maakt” als je het mij vraagt.

 9. 14

  @Ouwe: Mijn laatste autoinbraak is alweer drie jaar geleden, dus dat is het echt niet.

  @RagingR2: Het feit dat ik leef is natuurlijk een grote uitlokking voor iemand anders om me te vermoorden, ik heb immers niet eens een kogelvrijvest om! Dat ik nog niet opgepakt ben is een godswonder.

 10. 15

  Mensen die door een groep zijn mishandeld of gedood, liepen bijna altijd op straat. Sommigen keken zelfs niet naar de grond wanneer ze werden uitgescholden. Het werd de tegenwindjongeren gewoon te makkelijk gemaakt.

  – PRIMA! U blijft binnen en doet altijd alle deuren op slot. Alleen voor de meest essentiële levensmiddelen gaat u de deur uit.

  – FOUT! U loopt na zonsondergang op straat.

  – FOUT! U spreekt een tegenwindjongere op straat aan op vandalisme of fysieke geweldpleging.

  – FOUT! U neemt maatregelen uzelf te verdedigen.

 11. 18

  Verhuizen is wat al te rigoureus. Makkelijk gezegd weet ik (nieuwe betrouwbare auto noodzakelijk voor werk e.d.) maar: auto’s van 10 jaar oud rijden misschien,..b.v. een met de hand matzwart geschilderde Chevrolet….lopen de dieven met een boog omheen….want als je op ”de route” woont van die boefjes blíjf je daar tot Sint- Juttemis mee geconfronteerd helaas.

 12. 19

  Fijn he, die linkse theedrinkers die de macht hebben in de hoofdstad, ik heb geen enkele medelijden met de amsterdammers, ze hebben zelf op die theedrinkers gestemd.

 13. 23

  ’t Is ook nooit goed he. Eerlijk gezegd valt deze post me tegen. Alsof er lineaire binaire verbanden zijn, communicerende vaten tussen enerzijds zo’n brief en anderzijds het vrij rondlopen van een boef. Het zijn verschillende “disciplines”, sensibiliseren en arresteren, vaak uitgevoerd door verschillend personeel. Mee eens dat je je personeelsplannen en doelstellingen scherp stelt in functie van het echt belangrijke, bv. meer opgeleide agenten op straat doordat je hun administratieve klussen uit handen laat nemen door ambtenaren, of dat je signalen als deze post oppikt vanuit “wat is de perceptie en hoe vermijden we dat we nutteloos overkomen” … maar an sich vind ik dit soort sensibiliseren nuttig. Wat kan er immers mis zijn met proberen te voorkomen ? Als je het daar mee eens bent, zul je ook merken dat zo’n brieven goedkoper en efficiënter zijn dan voorlichtingscampagnes via tv. Als er al iets mis mee is, dan is het de al te georganiseerde maatschappij, maar ook daar zou ik zeggen wees blij dat je nog een diensteneconomie hebt met bijhorende overheid die mensen te werk stelt. Nà.

 14. 24

  @Snap: Hoezeer ik ook snap wat je probeert aan te geven, blijf ik zo’n briefje het failliet van een rechtstaat vinden.
  Je geeft namelijk toe dat iets kennelijk een niet beheersbaar probleem is en gaat vervolgens aan de symptoomkant investeren.

 15. 25

  @Spuyt12

  Je moet begrijpen: Bepaalde figuren zijn niet van nature crimineel. Nee. Het is de omgeving die hen slecht maakt. Open raampjes en zo.

  Deze slachtoffers van hun omgeving moet je derhalve beschermen tegen dergelijke invloeden zoals open deuren, open ramen, mondige passanten, kunstenaars en columnisten.

  Bekrompen mensen denken misschien dat het hier slechts over tasjes en autoradio’s gaat. Nee, dit gaat veel verder. De maatschappij is geheel maakbaar en het is aan de Staat om daders slachtoffers tegen hun omgeving te beschermen. Harder straffen helpt niet, de Staat hoeft enkel de omgeving zo te kneden dat deze niet meer uitlokt tot het plegen van geweld uit bijvoorbeeld materiële of religieuze redenen.

  Vergrendel uw auto. Sluit uw autoraampje. Verberg uw eigendommen. Bent u getuige van geweldpleging? Niet ingrijpen en 112 bellen. Heeft u een onwelgevallige mening? Eigenlijk kunt u nu beter stil zijn.

 16. 26

  Er zouden meer agenten op straat moeten lopen met van die grote kanonnen in een duidelijk zichtbare holster.
  En die ze dan ook mogen gebruiken zonder zelf gestraft, veroordeeld of ontslagen woren.
  Het moet maar eens afgelopen zijn met die dader-bescherming in dit land.
  Als iemand jouw auto openbreekt, moet je hem gewoon voor zijn bek kunnen slaan.
  De boefjes moet maar eens geleerd worden met hun jatten van andermans spullen af te blijven.

 17. 28

  @#24: wel een zwaar woord “failliet van de rechtsstaat”. Het is niet binair. Het is een kwestie van èn goede politiezorg, èn van betrokken burgers. De staat kan niet alles. Zie ook hoe je een beroep doet op alerte burgers qua terrorismebestrijding, maar net zo goed hoe een kind niet OF door de ouders wordt opgevoed OF door de leerkrachten, en hoe je nu ziet dat die twee partijen het steeds meer “op elkaar steken” als het ergens niet goed zit.

  Los daarvan kan je nog wel bedenkingen hebben bij de gevallen waarin de brief minder gepast is, of de tekst van de brief beter kan, of dat de brief het enige initiatief is en dat de rest van de waaier ontbreekt of beter kan … Maar an sich is sensibiliseren tegen inbraak een goed project. Het is niet investeren aan de symptoomkant, het is net zo goed zorgen dat je wat minder moet dweilen met de kraan open, het is investeren in minder zo’n dossiers, zodat je als politie elders ook op kan werken. Beschouw het als multitasking qua investeren in de toekomst, waarbij je bv. doorhebt dat inbraken mee “het onveiligheidsgevoel” bepalen in een wijk, net zoals de straatverlichting, enz, en waarbij je dan een periode lang probeert bewoners te sensibiliseren rondom hun wagen, en een andere periode over dubbelparkeren of of of…

  Ik vind, kortom, uw kritiek net iets te gemakkelijk, hoewel ik ook al wrange momenten heb meegemaakt en het terecht vind dat zulke projecten kritisch worden geëvalueerd. Het lijkt me alleszins dat er meer uitleg nodig is over de totaliteit van zulke projecten. Net zoals het Nee op Europa er misschien ook kwam bij gebrek aan aanreiken van breder perspectief. (Waarmee ik gezellig een nieuw blik opentrek.)

  Ceterum censeo West-Europa burgerparadijsje op aarde, op de neuroses na. (Soms denk ik dat “solidariteit & deemoed” het terug wat meer moeten halen in onze toren van Babel.)

 18. 29

  @ pollonio

  Als jij het wel weet, mag je het zeggen!!!
  Ik probeer te duiden dat de amsterdamse politie zuigt en dat dit soort acties nergens op slaan. Ga boeven vangen, maar nee ze zitten te zeiken over werkdruk en willen dus meer geld.
  Maar ik weet er blijkbaar weinig van, help me!!

 19. 30

  @Snap: “Sensibiliseren”…. Volgens mij hoef je vrijwel geen nederlander meer duidelijk te maken dat als hij zijn fiets niet op slot zet hij de kans loopt hem kwijt te zijn. En ook is iedere Nederlander zich er vast wel van bewust dat als hij een autoradio laat zitten in een grote stad dat iemand anders hem er wel uithaalt.
  Energie steken in een softe aanpak om mensen te sensibiliseren vind ik weggegooid geld. Laat ze dan folders uitdelen aan de doelgroepcriminelen met de tekst:
  “Bij de volgende keer dat u probeert een auto van de inhoud te ontdoen, hakken we eerst uw vingers af en hangen u daarna aan uw tenen een dag op het plein bij de Albert Heijn”.

  Echt, ik ben helemaal geen voorstander van keiharde aanpak van criminaliteit met eindeloze gevangenisstraffen. Die mensen hebben hulp nodig. Maar door het zover om te draaien dat de slachtoffers nu begeleiding nodig van de politie om zich te kunnen wapenen tegen de onmacht van een instituut gaat me echt veel te ver.

 20. 31

  En die ze dan ook mogen gebruiken zonder zelf gestraft, veroordeeld of ontslagen woren.

  Dus jij wil dat er VMBO-ers op straat mogen rondlopen met grote kanonnen die ze ongestraft mogen gebruiken? En dan maak je je nog zorgen om zoiets als autodiefstal?

  Humor.

 21. 34

  “Kunnen ze gezellig nog wat tijd besteden aan het constant verwijderen van die irritante papiertjes onder hun ruitenwissers.’

  Nooit gezien in R-dam-West, drie keer ingebroken waarvan de laatste keer bijna 6 jaar terug. 1 autoradio gejat in Den Haag. Nog steeds dezelfde kar, nooit zonder ingeslagen glas.

  Ik denk er niet aan. M’n kar heeft nog steeds vooringebroken sloten ;-)

 22. 35

  @zutman: Rotterdam-west is toch dat stuk waar de politie niet meer durft te komen?

  Ik had ooit ook een auto met een vooringebroken slot. Maar voordat ik het kon repareren kwam de volgende gast langs en sloeg aan de andere kant een ruitje in. Zucht.

 23. 36

  @zutman: Rotterdam-west is toch dat stuk waar de politie niet meer durft te komen?

  Ik had er anders onlangs nog een aan de deur. Dat er een anonieme tip was binnengekomen dat de bovenbuurman een wietplantage had. Of ik daar iets van gemerkt had. Nee en blijkbaar was dat terecht, want de bovenbuurman liet de politieman ook binnen. Kortom: Keurige buurt, dat Rotterdam-West.