Shortlist Gouden Hockeystick 2020

Sargasso reikt dit jaar voor de tweede keer een prijs uit voor de klimaatontkenner van het jaar: de Gouden Hockeystick 2020!  

We reiken sinds vorig jaar deze prijs uit omdat mis- en desinformatie het draagvlak voor klimaatbeleid ondermijnt, wat leidt tot uitstel of afstel van klimaatactie. Klimaatontkenners richten dus schade aan. 

Op basis van ingezonden nominaties en eigen waarnemingen zijn we tot een shortlist van vier kandidaten gekomen die volgens ons in 2020 de belangrijkste rollen vervulden in het verspreiden van des- of misinformatie over klimaatwetenschap en klimaatverandering.

Hieronder vind je meer informatie over de kandidaten in willekeurige (en steeds veranderende) volgorde.

De winnaar van de Gouden Hockeystick 2020 wordt begin december bekend gemaakt. Stemmen maar!Mocht het stemformulier hierboven niet verschijnen, probeer het dan via deze pagina.

AVG: We slaan van elke stemmer het IP-adres op. Dit IP-adres wordt na de stemperiode gewist.

Shell | Kandidaat Gouden Hockeystick 2020

Logo shellOnze ‘nationale trots’ werd vorig jaar al genomineerd vanwege greenwashing en gaat daar dit jaar onverminderd mee door. Gelukkig werd Shell vorig jaar ook op de vingers getikt voor hun marketing gericht op kinderen, maar Shell adverteert nog voortdurend over hun eigen ‘leidende’ rol in duurzaamheid. Terwijl het bedrijf zichzelf met hun campagne #MakeTheFuture ophemelt, lukt het de oliegigant niet eens zich aan de eigen voornemens te houden om jaarlijks een fractie van hun budget aan verduurzaming uit te geven.

NRC | Kandidaat Gouden Hockeystick 2020

Logo NRCNRC vindt klimaat best belangrijk. Maar misschien iets minder belangrijk dan advertentie-inkomsten. NRC helpt namelijk Shell met greenwashing door ‘branded content’ – een hip woord voor nepartikelen – te plaatsen bij NRC-artikelen over klimaat en duurzaamheid. Hiermee is de ‘slijpsteen van de geest’ verworden tot “steen aan het been van de transitie”, zo merkt burgerinitiatief ‘Verbied Fossiele Reclame’ terecht op

Minister van Klimaat Eric Wiebes | Kandidaat Gouden Hockeystick 2020

Minister van Klimaat Eric WiebesOnze eerste klimaatminister, Eric Wiebes, is officieel – zoals het hele kabinet Rutte-III – natuurlijk overtuigd van de ernst van klimaatverandering. Maar in Wiebes’ uitspraken sijpelt een minachting voor klimaatwetenschap door. Het is bekend dat we de doelstelling van 49% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990 waarschijnlijk niet gaan halen, maar wat ons ook zorgen baart is dat de minister wetenschappelijke inzichten die niet stroken met het huidige beleid maar lastig blijkt te vinden.

Clintel | Kandidaat Gouden Hockeystick 2020

Logo ClintelStichting Climate Intelligence, kortweg Clintel, haalde vorig jaar ook al de shortlist – in 2019 werd de stichting opgericht door emeritus hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Gelukkig lieten de serieuze media de boodschap van Clintel dit jaar vooral links liggen. In februari kwamen Pointer, Follow the Money en het Platform Authentieke Journalistiek bovendien met een kritisch onderzoek waarin banden met oliebedrijven werden onthuld. Maar de stichting hield zich dit jaar niet rustig.