Minister van Klimaat Eric Wiebes | Kandidaat Gouden Hockeystick 2020

Minister van Klimaat Eric WiebesOnze eerste klimaatminister, Eric Wiebes, is officieel – zoals het hele kabinet Rutte-III – natuurlijk overtuigd van de ernst van klimaatverandering. Maar in Wiebes’ uitspraken sijpelt een minachting voor klimaatwetenschap door. Het is bekend dat we de doelstelling van 49% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990 waarschijnlijk niet gaan halen, maar wat ons ook zorgen baart is dat de minister wetenschappelijke inzichten die niet stroken met het huidige beleid maar lastig blijkt te vinden.

Neem bijvoorbeeld Wiebes’ laatdunkende reactie eind vorig jaar op waarschuwingen van de Europese Academie van Wetenschappen en 800 wetenschappers over biomassa: “er zijn allemaal wetenschappers die allemaal dingen beweren”. Ook wuifde Wiebes dit jaar waarschuwingen weg over de dreiging van een (onverwacht snel) stijgende zeespiegel – waarschuwingen van, jawel, wetenschappers. Op het moment van schrijven wordt Wiebes door Kamerleden aan de tand gevoeld omdat hij de voormalig directeur van kerncentrale Borssele vroeg een adviesrapport over kernenergie in Nederland te schrijven, en een tweede auteur betrokken is bij de kerncentrale. Géén onafhankelijk en onpartijdig wetenschappelijk onderzoek dus, maar toen er kritiek kwam uit wetenschappelijke hoek suggereerde Wiebes dat het rapport wél door wetenschappers was geschreven, door te zeggen “altijd als je wetenschappers aan het werk zet, zullen ze elkaar bevragen. Dat vind ik wel prima”. 

Wellicht verklaart Wiebes’ opstelling jegens wetenschap dat er nauwelijks wetenschappers zijn betrokken bij de totstandkoming van het klimaatbeleid. En we snappen nu ook waarom Wiebes graag Shell uitnodigde als eregast op de eerste Klimaatdag afgelopen oktober. We rekenen het dedain voor klimaatwetenschap Wiebes extra aan omdat hij onze allereerste klimaatminister is waarmee het kabinet in elk geval probeerde de burger te laten zien dat zij klimaatverandering heus serieus neemt. Mocht het stemformulier hierboven niet verschijnen, probeer het dan via deze pagina.

AVG: We slaan van elke stemmer het IP-adres op. Dit IP-adres wordt na de stemperiode gewist.