Shell aangeklaagd om arctische diepzeeboringen

Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties in Alaska slepen de Koninklijke Shell N.V. voor de rechter om voorgenomen diepzee olieboringen in de Prudhoe Bay. Het noodplan dat Shell heeft ontwikkeld voor als er een olieramp plaatsvindt noemen ze ‘bedroevend slecht’. Ook zegt de US Coast Guard totaal niet voorbereid te zijn op een grote ramp zoals die vorig jaar met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico plaatsvond. Het ontbreekt ze aan infrastructuur en equipment. Shell daarentegen beweert dat het het beste noodplan uit de Noord-Amerikaanse geschiedenis is. Het Nederlands-Britse bedrijf heeft tot nu toe 3,5 miljard dollar in het diepzee olieproject geïnvesteerd en wil komende zomer beginnen met boren.

Mike Daulton van de National Audubon Society, een van de aanklagers, stelt in het persbericht dat “Shell nooit heeft aangetoond dat ze in staat is een grote olievlek in de Arctische Oceaan op te ruimen. Naast de gebruikelijke problemen bij een olieramp zijn er in Alaska hoge golven, krachtige poolwind en wijdverspreid zeeijs. Een grote olieramp in Alaska wordt dan Deepwater Horizon meets the Titanic“. Het machteloze geklungel van BP in de Golf van Mexico doet inderdaad het ergste vrezen voor een olieramp in de Arctische Oceaan. Hier treft u de officiële aanklacht in pdf.

 1. 1

  Tot nu toe heeft nog nooit iemand de oliemaffia tegen kunnen houden. Te belangrijk. Een olieramp weegt op tegen de opbrengsten. Risicoanalyse. Daar weten ze echt alles van in de olie-industrie. Uiteindelijk is het altijd een rekensom. En saboteren als protest helpt ook al niet omdat het middel erger is dan de kwaal. Zolang er olie te vinden is staan de milieu-activisten echt met lege handen. Het houdt pas op als de opbrengsten lager worden dan de kosten. Simpel doeltreffend en eenvoudig. Economie heet dat. Individueel voordeel nastreven. Moderne wereld.

 2. 3

  @#2, Nou als olieboringen in Alaska helpt om Amerika minder afhankelijk te maken van olie van de Arabieren dan zeg ik go ahead. Want op dit moment zijn we bezig om Arabische olie-sheikhs rijk te maken en het is een feit dat een aantal van die sheikhs significante hoeveelheden olie dollars geven aan islamitische jihad/terreur organisaties die dat geld vervolgens gebruiken om Westerse doelen en belangen aan te vallen.

 3. 5

  Nederlands-Brits bedrijf heeft tot nu toe 3,5 miljard dollar in het diepzee olieproject geïnvesteerd.

  Sodemieter op boyke met die onzin. Pff, ik weiger zelfs ook nog maar 1 keer hier een normale reactie op te geven. Behalve oppesttiefen met die teringzooi…

  Lack of progress toward its proposed “hydrogen highway” demonstrates the low priority The world gives (this) alternative fuel. It demonstrates the chicken-and-egg problem that has plagued fuel-cell cars for over a decade: carmakers fear there won’t be a market unless consumers have easy access to hydrogen fuel stations, but there’s little incentive for entrepreneurs to build stations without cars to fill.

  http://www.technologyreview.com/energy/38647/

  En deze, iets té schreeuwerig en nooit in zee gaan met 2e hands autohandelaren, maar desalniettemin een aardig idee (waterstof bijmengen):

  http://www.maxxlube-automotive.eu/NL/

 4. 7

  Je kan geen inhoudelijke tegenreactie geven omdat je te debiel daarvoor bent en je weet dat mijn reactie de waarheid bevat. Als er iemand moet opsodemieteren dan zijn dat randdebielen zoals jij en je holmaatje Harm.

 5. 10

  Als je mijn reacties had gelezen dan had je wel geweten dat ik geen PVV aanhanger ben. Maar ach, ik verwacht niet dat randdebielen zoals jij begrijpend kunnen lezen, extreem-linkse types zoals jij kunnen alleen maar tegenstanders uitmaken voor PVVers, nazi’s, racisten etc. omdat ze het IQ van een poepvlieg hebben en geen inhoudelijke tegenreacties kunnen geven.
  Van jou weet ik dat je een vuile pedo-sympathisant ben (dat bleek uit je eerdere comments bij ’t artikel van je pedo maatje A.H.J. Dautzenberg) dus ik zeg tegen je: flikker op met je achterlijke comments en ga thee drinken en kinderen verkrachten met je pedo maatjes van de pedo vereniging Martijn. Wel oppassen dat niemand je te grazen neemt he, niet dat ik dat erg zou vinden.

 6. 11

  Gezien jouw veronderstelling dat ik een “vuile pedo-sympathisant” ben, lijkt het me duidelijk wie hier niet begrijpend kan lezen.

  Sorry dat ik onterecht aannam dat je op de PVV stemt. Ik wist niet dat het mogelijk was om in Nederland om nog rechtser te stemmen. Maar aangezien PVV-stemmers zich er steeds oplaten voorstaan dat Wilders (en zijzelf) vóór alles de wet respecteren en jij mij een gewelddadige dood toewenst, moet dat wel het geval zijn. Laat me even weten welke partij dat is, die er voorstander van is om politieke tegenstanders op gewelddadige wijze uit de weg te ruimen.

  Heb ik jou ooit uitgemaakt voor nazi? Gezien je reactie zou ik me dat kunnen voorstellen.