1. 1

  Vergeet ook niet de verplichte rok voor vrouwen in Reformatorische gezinnen en scholen. Volledig vergelijkbaar met de hoofddoek. Maar je zult de AdriePVV’s en de Annelies Hoeiboeis er niet over horen.

 2. 3

  ‘SGP is de poldertaliban’.

  Yup. Helemaal mee eens. Absoluut verwerpelijke partij. Maar er zijn wel twee kanttekeningen te maken:

  1) De SGP is de polder-taliban die we kennen. Maw. we kennen hun excessen, ee weten ook vrij precies hoe groot en invloed-rijk ze kunnen worden (2 zetels, punt).

  2) Wat we weten over de extreme kant van de echte ‘taliban’, stelt vooralsnog niet erg gerust. Het is een ding om op een boerenkar Ermelo uitgereden te worden omdat je ongetrouwd samenwoont, maar het is iets anders om je keel doorgesneden te worden omdat je naar de buurjongen kijkt.

 3. 4

  Een beetje kort door de bocht vergelijking. Als er een islamitische partij bestaan had met twee enge mannetjes in de kamer (vrouwen alleen passief) dan zou gezegd worden dat ze hun minderheid willen vertegenwoordigen, meedoen aan het democratische discourse en behoorlijk goed geïntegreerd zijn.

 4. 6

  ja, harm, ik vind het een nogal domme vergelijking, je kan hoogstens zeggen dat religie in hoofdzaak een belemmering is voor de vrijheid van de mens net zoals ideologieën en andere levenswijzen.

  dat mensen zich laten leiden door een factor buiten zichzelf doen mensen vaak omdat ze zelf niet de verantwoording willen dragen. niet zelf keuzes willen en durven maken. dat zie je overal.

  dus als je wiegje in staphorst staat, so be it, of in karachi, so be it, je kan je hoogstens aanpassen om te overleven.

 5. 9

  @3,
  we kennen hun excessen, ee weten ook vrij precies hoe groot en invloed-rijk ze kunnen worden (2 zetels, punt).

  We kennen de excessen van de echte Taliban en we weten ook precies hoe groot en invloedrijk ze zijn (0 zetels, punt. Zelfs gematigde islamitische politieke partijen zoals Islam Democraten en de Nederlandse Moslim Partij halen welgeteld NUL zetels.) Invloed dus: NIHIL.

  We hebben politiek gezien dus meer te vrezen van de poldertaliban dan de echte taliban.

 6. 11

  Ik denk dat de SGP nog wel meevalt als geheel, alleen de sektarische groeperingen/kleine kerkgenootschappen, dat zijn de plaatsen waar de onderlinge sociale controle en druk het hoogst zijn. En het meest afgeschermd van de buitenwereld.

  Verder is voor mij het belangrijkste doel van de Taliban: iedereen moet de sharia-wetten naleven op de voor hun Afghaanse traditionele manier, en dat doel wordt nagejaagd met oa. geweld. De SGP bidden hoogstens nog voor een reveil, dat Nederlanders hun oren nog eens zouden neigen naar onze lieve heer.

  Ik weet niet of het nog steeds is dat in de gemeente Urk je geen ambtenaar kon worden als je samenwoont. Daarmee beperk je dus de vrijheid van anderen buiten jouw eigen groep.

 7. 13

  @10. Nou, als ik de kritiek zie van degenen die anti-christelijk zijn vanwege hun jeugd. En voor de secularisering. Dan zie ik ze weinig zeggen over de misstanden in de islam zichtbaar in Nederland. Oke, af en toe hoor je wel eens wat, maar weinig. Zoals Femke Halsema die zei dat ze het leuk zou vinden als de hoofddoek af zou gaan, maar daarover moesten ze zelf beslissen.

 8. 14

  @13: Blijkbaar luister jij maar naar een uiterst beperkt groepje. Op zich goed van je dat je dat niet doet, maar als je eens wel de reactiepanelen van GS bezoekt, kreeg je een beter idee van wat er wel geroepen zou worden als er een moslimpartij met enkele enge mannetjes in de Kamer terecht zou komen.

 9. 15

  @3
  die 2 zetels moet je niet onderschatten, want ze zitten in de positie om de coalitie + gedogers in voorkomende gevallen aan een meerderheid te helpen. En kunnen daar dan meer wisselgeld voor verlangen dan die 2 zetels rechtvaardigen. Zoals de punten in @12 genoemd. Of neem de flirt die Hero B. al een tijdje geleden maakte toen die aangaf geen probleem te hebben met het SGP-standpunt aangaande abortus (komt neer op gewoon verbieden).
  Dus maak van die punt maar puntjepuntjepuntje…

 10. 17

  Poldertaliban,
  Dat sussende, cultuurrelativerende geouwehoer van Breedveld en z’n Prediker kan regelrecht de vullisbak in.

  Hier wordt iets zinnigers gezegd:
  “Bij het oordeel over moslimfundamentalisme wordt wel eens verwezen naar onze ook niet zo zachtzinnige christenfundamentalisten. De vergelijking is sussend bedoeld. Hoe verwerpelijk de gewoonten binnen een minderheidsgroep ook kunnen zijn, nog verwerpelijker is het wanneer die groep zijn abjecte erecode aan de meerderheid komt opleggen door middel van geweld.” uit:
  http://www.historischnieuwsblad.nl/00/hn/nl/0/artikel/print/25265/Erger_dan_Staphorst.html

  Staphorst 1961,
  de moraliserende jijbakken Breedveld en Tjerk waren nog niet eens geboren.
  Nog maar ’n citaat uit dat Historisch Nieuwsblad:
  “Het meest traumatisch voor het dorp was de plotselinge aandacht van de pers. Staphorst stond opeens in het brandpunt van de (inter)nationale belangstelling. De verontwaardiging over ‘middeleeuwse toestanden’ werd breed uitgemeten. Het was een volksgericht over een volksgericht. ”

  Als ik Peter Breedveld en @Prediker mag geloven is het sinds het oprichten van frontaalnaakt pas bekend geworden dat er in NL christenfundamentalisten bestaan.
  En dat die nèt zo erg zijn als moordende moslimfundamentalisten in NL.
  Vooruit, nog ’n citaatje voor die “Poldertaliban”-uitvinders:
  “Zoals er volgens de Staphorster folklore een vorm van straf was binnen een gesloten gemeenschap, zo is ook eerwraak een binnen een gesloten gemeenschap aanvaard systeem van vergelding. Maar hoe onschuldig komt ons de mestkar van Staphorst nu voor, vergeleken bij de moord op vrouwen en mannen die de familie-eer bezoedelen. En hoeveel bedreigender zijn de strafexpedities jegens homo’s en afvalligen.”

 11. 19

  @ 18
  men zou het achterstellen van vrouwenbinnen deze achterlijke gemeenschap toch wel als psychisch geweld kunnen bestempelen.

  Maar met een beetje mazzel komen de gedweeë dames over een aantal jaren, gewapend met deegroller, uit de keuken en in opstand.

  Intussen is het zo dat het liberalisme voor de echte liefhebbers hiervan door meneer Rutte behoorlijk naar de k…. is geholpen.

  Het CDA heeft alles wat die timmermanszoon uit het heilige land predikte ongeveer ook naast zich neergelegd.

  Over de principes van blonde Geert moet zijn eigen aanhang maar eens rustig nadenken, maar volgens mij heeft hij zelfs de weinige sociale trekje van zijn verlanglijstje ingeleverd voor wat macht.

  Kortom:
  Deze regering probeert met steun va de duvel en z’n oude moer het laatste stukje solidariteit uit de bevolking weg te persen.

  Dat ze snel moge vallen.

 12. 20

  @18
  “men zou het achterstellen van vrouwenbinnen deze achterlijke gemeenschap toch wel als psychisch geweld kunnen bestempelen.

  Maar met een beetje mazzel komen de gedweeë dames over een aantal jaren, gewapend met deegroller, uit de keuken en in opstand.”

  Vertel dat maar eens aan de dames van het v.h. feministische damesblaadje Opzij.
  Dat kopvod hóórt gewoon, aparte vrouwenloketten hóren gewoon, gemengd zwemmen hóórt gewoon niet.
  Handschudding met mannen hoort niet.
  De Veelgeprezene, Alwetende verhoede dat.

  Zo,
  ik wil niet lullig doen, maar volgens mij hebben de Dames die daar welwillend tegenover staan “zelfs de weinige sociale trekje” van wat ooit streed voor de bevrijding v/d onderdrukte vrouw allang vergeten.
  Ik noem maar de dames Job Cohen, Pechtold, Roemer.

 13. 23

  Ik ken een vrouw uit, laten we zeggen, ‘Zeeland’ die, geboren in een streng gereformeerd millieu, iets wilde gaan doen wat in haar kringen echt niet kon: studeren. Daar is nogal wat over te doen geweest – dus ja, je *kunt* zeggen dat psychisch ‘geweld’ in die kringen een rol speelt.

  Aan de andere kant: ze is het gewoon gaan doen. Verhuisd, getrouwd met een iemand die ik weer ken (die helemaal niets gelooft – een hele, hele rare bruiloft was dat).

  En dit gebeurt ook vast wel in Islamitische kring. Maar van het feit dat als dit fout gaat, dat dan de sancties allemaal fijn relativerend gelijkwaardig zijn, daarvan ben ik absoluut niet overtuigd. Boerenkar vs. mes-door-de-keel is volgens mij nog steeds een actueel verhaal.

  En het gaat dan nog niet eens zozeer over de Islam: eerwraak speelt ook in de Hindoestaanse gemeenschap een rol. Zo ken ik ook toevallig een Hindoestaans meisje die met een Neder-jongen ging (gaat), en dat was problematisch maar ging goed. Maar bij haar zus (die iets soortgelijks deed) heeft dat echt tot ‘bezoekjes van de broer’ geleid zal ik maar zeggen. En daar kwam ook geen moord uit voort, maar bedreigend was eea. wel.

 14. 25

  In traditioneel Duitsland mocht de bedrogen echtgenoot zijn vrouw tot op haar blote nakendheid uitkleden op het marktplein om daarna van haar te scheiden.

  Je begrijpt wel, kinderen, dat die wet in vele gevallen toch een dode letter is geweest. Want ware hij een Man geweest dan hadde zij hem niet bedrogen.

  Wij zijn op dit gebied een stuk verder gekomen. Zoo, laten we nog eens een stukje lezen. Kors, geef me dien Bijbel eens aan.

  /Een SGP-maaltijd

 15. 26

  De laatste keer met de boerenkar dateert uit de jaren 70 in Staphorst.

  Het niet mogen studeren is onzin. Ik ken een meid die HBO gedaan, ze mocht niet op kamers, elke dag een lange rok, en was lid van de oud gereformeerde gemeente in Nederland, wat toch wel tot de strengste kerkgenootschappen gerekend mag worden. Ze is nu getrouwd en lerares op een reformatorische scholengemeenschap in deeltijd. Want ja, trouwen doe je als je kindjes wil maken. Verliefdheid, wat is dat?

  Een aangetrouwde nicht komt uit dezelfde kerkelijke gemeente als Van der Staaij, de bruiloft leek een begrafenis (lange gezichten, zwarte pakken). Niet zo zeer religieus maar zeer behoudend conservatief. Alles is te gek.

  Bij Profiel een aflevering 5/12/2010 over de SGP-jongeren. http://player.omroep.nl/?aflID=11822260 Lastig want de tv is nog een kastje van de duivel.

 16. 27

  Je zou het bijna vergeten, maar iedereen in Nederland heeft het recht om zich in onze democratie te laten vertegenwoordigen.

  Natuurlijk mag een minderheid de meerderheid geen regels opleggen, ook niet met het argument dat het om regels gaat die door god zijn gegeven en dus boven de wereldse regels staan.

  Verder mogen regels en wetten niet in strijd zijn met de grondwet en zogenaamde “hogere wetten”. Het kan natuurlijk gebeuren dat een minderheid plaatselijk een meerderheid heeft en die meerderheid gebruikt om wel dat soort regels in te voeren.

  De PVV zal het wel niet leuk vinden om te horen, maar zelfs meerderheidsbesluiten dienen de grenzen te respecteren die door de rechtsstaat worden opgelegd.

  Behalve dat de uitvoering zal stranden bij de toepassing door de rechter zou het van belang zijn, dat de mogelijkheid van directe toetsing aan de grondwet in de wet verankerd wordt.

  @15 – piet. In het geval van besluiten waar een uiterst geringe meerderheid voor bestaat, kunnen in theorie alle “zetels” meer wisselgeld verlangen dan de zetel rechtvaardigt.

  In sommige landen (Brazilie) kan dit er toe leiden dat je de term “wisselgeld” het beste letterlijk kunt opvatten. Met betrekking tot Nederland laat jouw argument slechts zien dat het principe van de hoofdelijke verantwoordelijk is ondergraven door partijpolitiek en je kunt je afvragen in hoeverre daarmee de democratie zelf wordt ondergraven.

  Het is natuurlijk leuk voor satirische programmas om allerlei vreemde gewoontes van minderheidsgroepen op de hak te nemen. Voor het overige gaat het slechts om roddel, bedoeld om datgene wat anderen belangrijk vinden door het slijk te halen. Soms is dat voorstelbaar en heel soms zelfs gerechtvaardigd, maar veel vaker zegt het meer over de roddelaars.

  Of gaat het in dit draadje om een politiek debat, dat bedoeld is om de lezer ervan te overtuigen om vooral niet op de SGP te stemmen?

 17. 28

  Trouwens de meest militante sekten van de orthodox-gereformeerden – kleine groepjes mensen in de trant waar Jan Siebelink over schrijft – die doen niet aan politiek.

  Wat ik interessanter zou vinden is de polder taliban in bepaalde moskeeën waar militante imams de scepter zwaaien. Oh, nee, dat is niet politiek correct om daar over maar enige letter te wijden, dan wordt je niet serieus genomen.

  Straks met een moslima aan het werk, die gelukkig haar hoofddoek na twee jaar wonend in Nederland aan de wilgen heeft laten wapperen. Maar wel Osama bin Laden/Taliban verdedigd door schouderophalend te zeggen dat het allemaal Amerikaanse propaganda is.

 18. 30

  Ik vind de bias die uit al die verhalen spreekt zo fantastisch.

  Als je een Amerikaans oorlogsschip aanvalt, dan gaat het om een terroristische daad,
  Maar bommen vanaf grote hoogte op mensen gooien die geen uniform dragen is dat niet
  laat staan dat het om een oorlogsmisdaad gaat.

  De laffe tegenstander beschikt slechts over handvuurwapens. Als we desondanks met tanks en pantserwagens risico lopen als we te dicht in de buurt komen, vragen onze jongens luchtsteun aan, waarop het karwei heel dapper vanuit de lucht wordt geklaard.

  Ik weet niet of helden bestaan, maar zo ja, dan moeten ze in ieder geval niet gezocht worden aan de westerse kant.

 19. 31

  Harm @27
  Natuurlijk kan elke zetel van n’importe welke partij ook doorslaggevend zijn om een meerderheid te behalen. En zou die zetel daar in theorie wisselgeld voor kunnen verlangen.
  Maar nu doet zich de situatie voor dat een minderheidskabinet de steun nodig heeft van een gedoogpartij, en dat in de aanloop naar de verkiezingen Provinciale Staten > Eerste kamer de SGP er aan de haren bij gesleept werd om die ‘meerderheid’ veilig te stellen. En de toch al merkwaardige combinatie de meest onwaarschijnlijke concessies doet om de zwarte kousen te behagen.

  Eerst had de PVV de regeringspartijen al gegijzeld, nu is er een tweede gijzelnemer bij.
  Ik zit met smart te wachten tot er een paar CDA- (of VVD-)dissidenten opstaan om zich af te splitsen (net als Wilders indertijd), om met hun onafhankelijke fractie het hele circus op hun beurt weer in gijzeling te nemen…

 20. 33

  @31 – Als je spreekt van “CDA-dissidenten”, dan is dat een teken dat je een deel van mijn reactie buiten beschouwing hebt gelaten: we worden gegijzeld door partij-politiek.