Schitterende schimmels en gevisualiseerde virussen

Een borstkankercel die lijkt op een octopus en nanomateriaal dat lijkt op de Grand Canyon. Dit waren inzendingen voor de International Science & Engeneering Visualization Challenge, een jaarlijks terugkerende wedstrijd die wordt georganiseerd door het tijdschrift Science en de National Science Foundation. Doel van de wedstrijd was om wetenschappelijke interesse in de maatschappij te stimuleren door wetenschap op een zo mooi mogelijke manier in beeld te brengen. Een beeld zegt immers vaak meer dan duizend woorden. Iedereen kon meedoen, maar de competitie is vooral populair onder wetenschappers en studenten.

De wedstrijd leidde tot een grote collectie van ingezonden foto’s. Zo ontving de National Science Foundation onder andere een foto van de huid van een onrijpe komkommer, een filmpje van borstkankercel en een 3D-tekening van het hiv-virus. De wedstrijd bewijst dat wetenschap kan leiden tot heel esthetische beelden.

Dun plakje muizenoog

Afgelopen week zijn de winnaars bekend gemaakt. Er waren vijf categorieën: fotografie, illustratie, informatieposters, interactieve media en video’s. Neuroloog Bryan Jones van de Universiteit van Utah won in de categorie fotografie. Hij maakte een foto van een dun plakje muizenoog. Door de oogbal vooraf te behandelen met speciale antilichamen krijgt het de kleuren rood, groen en blauw. Op de foto zie je dat het oogwit groen en de oogspieren lichtroze gekleurd zijn.

Een andere interessante inzending is die van een groep studenten van de Drexel University in Philadelphia. Zij maakten met behulp van een elektronenmicroscoop een foto van nanogestructureerd materiaal. Dit materiaal was gemaakt van ultradunne lagen titanium. Door het materiaal in een oplossing van waterstoffluoride te leggen, verdwijnen de aluminiummoleculen. Wat overblijft is een strip van slechts vijf atomische lagen. Dit leverde een beeld op dat lijkt op de Grand Canyon.

Dit jaar wordt de fotowedstrijd weer georganiseerd. Dus wil jij jezelf ontpoppen tot zowel wetenschapper als kunstenaar? Geef je dan op voor de International Science & Engeneering Visualization Challenge van 2012. De inschrijving start 31 mei 2012. Meer informatie is hier te vinden.

Door: Roos Koene, studente Taal- en cultuurstudies en stagiaire bij Studium Generale.

foto st stev

Reacties zijn uitgeschakeld