Saudi-Arabie treedt toe tot WTO

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sargasso Wereld Scoop
Een mol binnen de Wereld Handels Organisatie WTO heeft aan Sargasso bekend dat Saudi Arabie in December 2005 zal toetreden tot de WTO. Besprekingen met de belangrijkste lidstaten waren al afgerond, maar het nieuws zal binnenkort officieel bekend gemaakt worden. Opmerkelijk genoeg zal Saudie Arabie worden vrijgesteld van de quota beperkingen die normaliter gelden voor lidstaten. Dit betekent dat de OPEC quotas niet zullen worden afgeschaft. Dit is opmerkelijk omdat het vrijhandels principe de ruggegraat van de WTO is. Kleinere OPEC landen traden juist niet toe tot de WTO omwille van de quota beperkingen, maar nu Saudi Arabie over de brug is zullen de andere schapen wellicht snel volgen. In principe lijkt me dit een mooie zaak voor het WTO gerechtshof, maar wie gaat het riskeren om straks wellicht zonder olie en handelsbetrekkingen met de VS te zitten: vrijwilligers?

Links:
WTO – Saudie Arabie status toetreding

Reacties (8)

#1 Crachàt

Binnen het licht van de Handenafhakkers is dat verbijsternd nieuws.
Wat ik niet snap is de automatische verbinding dat, vanwege de toetreding blijkbaar, de quota’s niet worden afgeschaft.
Was dat dan komende?

 • Volgende discussie
#2 HansR

De vraag is hoe lang het nu gaat duren voordat SA wordt gedwongen wel die quota’s te laten vallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Steeph

off-topic: Ik denk bij SA nog altijd eerst aan South Africa. Verwarrend.

on-topic: Het is de vraag of Saudi Arabie veel meer dan de zichzelf opgestelde quota kan produceren….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Kunnen we dus stellen dat: OPEC > WTO ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 ALO

Als je meer over SA moet weten kan ik je de Tegenlicht documentaire van afgelopen zondag aanbevelen. En kijk vooral ook naar deel 2 aanstaande zondag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

Crachat: Ik denk dat je het verkeerd leest. Die OPEC Quota liggen natuurlijk binnen de OPEC-landen vast, dus tenzij de OPEC er anders over denkt blijven die gewoon.
Het is meer zo dat landen die tot de WTO toedreden niet meer aan quota mogen doen. Daarom zitten OPEC-landen ook niet in de WTO (zo lees ik het tenminste).

Nu Saudi-Arabie wel de WTO in mag zonder zijn quotum af te schaffen is het logisch dat andere OPEC-landen hun quota ook mogen behouden als ze de WTO instappen, zodat er voor hun dus geen belemmering meer is om dat ook te doen. Wat hier precies heugelijk en vreugdevol nieuws aan is weet ik ook niet, aangezien de meeste OPEC-landen geen interessante handelswaar hebben buiten hun olie, die ze dus nog steeds aan de vrijhandel mogen ontrekken.

Wat betreft het behoud van quota voor S.A. denk ik dat de WTO-landen zich wel realiseren dat S.A. waarschijnlijk toch niet meer olie KAN produceren dan ze volgens hun quotum mogen, vanwege de peak-oil-problematiek die we hier al eerder besproken hebben en dat het dus een redelijk holle frase is.

Maar misschien ben ik ook een tikkeltje sceptisch en is er hier sprake van een wereldschokkende politiek-economische doorbraak!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Caprio

@Bismarck: geen interessante handelswaar, maar wel veel geld/inkomsten. Bovendien, zoals ik suggereer, lijken me die speciale afspraken zo schammel als een illegale vluchtelingen bootje op de Medterranee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Als junior WTO-watcher verbaast het mij meer en meer hoe die schurken op dat schiereiland het voor mekaar hebben gekregen om zo’n uitzonderingsbehandeling te claimen ?! Normaliter is de WTO meedogenloos en regeert het motto: “gelijke monniken, gelijke kappen”, maar blijkbaar niet als je bovenop de laatste bel olie zit ?!

 • Vorige discussie