Sarge is stabiel!

Bovenstaande mededeling lijkt slechts bedoeld voor nerds (dat is ook zo) , maar er is ook voor gewone stervelingen wel degelijk een mijlpaal bereikt. Vanaf heden is de nieuwste versie van Debian Linux aan de wereld vrij gegeven. De vorige release, “Woody”, zag maar liefst drie jaar geleden het licht.
Debian is, op z’n zachtst gezegd, de zwartekousenkerk van Linuxland. Terwijl andere linux-versies (distributies) iedere half jaar een nieuwe release beschikbaar stellen, wachten de ontwikkelaars van Debian net zolang totdat alle software uitgebreid is getest, getweakt en de handleidingen in veertig talen zijn vertaald. En dan testen ze het allemaal nog een keer.
Het nadeel is dat een stabiele versie van Debian niet bepaald met de nieuwste snufjes en software komt, maar daar gaat het ook niet om. Debian wil vooral stabiel zijn. En juist die stabiliteit zorgt ervoor dat het een van de meest betrouwbare namen in de softwarewereld is. Debian wordt gebruikt op grote en kleine servers, en dient bij heel veel andere linux-distributies als betrouwbare bodem waarop verder wordt gebouwd.
Dus waarschijnlijk merkt u in de praktijk weinig van “Sarge”, maar u surft straks dagelijks langs websites waar het draait, uw mail reist langs Debian-servers, en u doet uw bankzaken op een beveiligde Linux-server.
Het is maar even dat u het weet..

 1. 4

  Te laat! Net vorige week geprobeerd Debian 3.0v5 op mijn labtop van 3 jaar oud te installeren, maar het herkende helaas de shared video kaart en de SSCI controller niet. Ik hoop dat ze de hele setup trouwens ook wat minder omzichtig gemaakt hebben, de helft van mijn hardware werd niet automatisch herkend maar moest ik zelf intikken. Erg gebruikersonvriendelijk vergeleken met de Red Hat versies die ik eerder gebruikt had.

  Suse heeft alleen maar een gratis personal edition, dat stinkt naar commercie, jak.

  Solaris 10 is ook gratis voor de echte server freak.

  Ik kijk overigens ernaar dat Mac naar Intel overstapt. We gaan Windows echt helemaal kapot concurreren!

 2. 5

  Ben ik helemaal voor, maar dan moet Apple wel even zorgen dat ik dat Tiger besturingssysteem op mijn pc kan installeren, want ik vertik het om hun te dure hardware erbij te kopen. Mooi hoor, maar duur.

 3. 6

  Na verwoede pogingen met debian ben ik overgestapt op OpenBSD. Unix configureren in vi is zelfs gebruikersvriendelijker dan Debian.

 4. 8

  Mijn Sarge servertje (Pentium 233 MHz) was jl. zondag maar liefst 10 uur bezig met het uitvoeren van apt-get upgrade.

 5. 10

  Ik heb een cluster van 175 machines draaien met sarge. Hier en daar wat eigenaardigheden, voor de rest draait het wel.

 6. 19

  Oh dat zal best Franz, alleen heb ik een pc van een half jaar oud staan die nog wel 3 jaar meekan. En daarbij heb ik wel kennis van pc hardware, maar niet van apple, en dat wou ik graag zo houden :)

 7. 21

  BIOTHERM HOMME. “Een combinatie van puur silicium en stimulerende biopeptiden om de huidarchitectuur te versterken. Niet vette, niet-plakkerige textuur.” NRC M Magazine juni 2005, p.75.

  Ook voor wijven en Mac fans.

 8. 26

  @19 het kan hoor, het kan,
  Once upon a time… trad ik een grafische studio binnen met wel 10 pc’s. Het duurde welgeteld 1 jaar om die allemaal, samen met de baas, buiten te stampen en te vervangen door 1 (één) Mac (Powerbook). Om de drie jaar schaf ik een nieuwe aan en worden de oude ingeschakeld in mijn kroostrijk gezin.

  En ik ben absoluut geen wijf!