Nu de lezers massaal met vakantie zijn, en ik dus eigenlijk voor de kat z’n kut schrijf, zijn hoogdravende en diepzinnige bijdragen niet op hun plaats. Daarom plaats ik hier voorlopig alleen wat lichte kost.
Het alleenrecht op eerlijk delen
Een schip op het strand is een baken in zee. Maar niet voor landrotten (de samenleving) en zeker niet voor de politiek. Want toen het gerommel op de oliemarkt begon had iedereen zwaar economisch weer kunnen voorzien. Immers: als de olie niest is de wereld verkouden. Omdat onze economie helemaal geschoeid is op twee principes: 1) olie is volop aanwezig 2) olie is relatief goedkoop. Nu niet meer aan deze voorwaarden is voldaan is het dominodag.
Om te beginnen stijgt de inflatie, want de energie wordt duurder en daardoor transport, productie en opslag van goederen. Eigenlijk wordt alles duurder. De marges voor bedrijven worden kleiner, er wordt gehakt en de spaanders vallen op de arbeidsmarkt. De beurzen die door de hypotheekcrisis (zo redeneert men althans, want eigenlijk is alles olie) al aan het zakken waren, zakken nog harder. De pensioenen worden minder waard, dus moeten we met z’n alleen meer premie ophoesten. En ga zo maar door, kortom: flink pijn in de portemonnee.
De reactie van de PvdA zal voorspelbaar zijn. Als de buikriem aangehaald moet worden dan moeten vooral de dikste buiken het hardst aanhalen. De bekende sterke schouders moeten het grootste deel van de lasten dragen zodat niet alle stokpaardjes van de PvdA (beter onderwijs, kinderopvang voor iedereen, prachtwijken, enz) meteen helemaal van tafel moeten. Maar het is een misvatting om te denken dat dit eerlijk delen verhaal exclusief het domein van de PvdA is.
De VVD is op zijn manier ook een voorstander van eerlijk delen. Als er een regering van VVD en CDA komt (vrijwel zeker) dan zullen er megalomane en geldverslindende projecten gestart worden als tulpeneilanden en kerncentrales. Dat alles om een hoop werkgelegenheid te creëren (en, mooi meegenomen, een hoop centjes voor de natuurlijke achterban, de ondernemers). Denk echter nou niet dat de VVD zo bekrompen is om Nederlanders dat nieuwe werk te geven. Nee, dat gaat naar Polen, Roemenen en Bulgaren. Want die zijn er immers nog slechter aan toe dan wij. Kijk, dat noem ik nou eerlijk delen op Europees niveau.
Het kernenergiemonster roert zijn staart
Steeds luider en frequenter klinkt de roep om nieuwe kerncentrales. De nucleaire lobby ziet daarin het enige antwoord op de oliecrisis, de enige manier om de grootschalige centrale energievoorziening van ons land op peil te houden. Vanzelf grootschalig en centraal, want aan decentrale energievoorziening dreigen de energiemaatschappijen niks te verdienen. Het is dus meteen duidelijk waar de roep om kernenergie vandaan komt. Het is vrijwel de enige kans, naast kolencentrales, om het monopolie op energie te behouden.
De bevolking wordt gemasseerd met berichten dat kernenergie nu vrijwel 100% veilig is. Afgezien van het feit dat deze voorlichting onwaar is, omdat men de behandeling van het afval niet goed geregeld heeft, kun je ook wat vraagtekens bij die veiligheid zetten. Veilig noemt men een centrale als de kans op Tsjernobyl eens in de 1500 jaar is. De redenering is dan dat nucleaire centrales niet langer meegaan dan 100 jaar, da’s veel korter dan 1500 jaar, dus de kans is nul. Helaas is dit de kennis van statistiek in de tweede kamer, dus de kerncentrales zullen er op den duur wel komen.
Dat is jammer om een heel andere reden dan de veiligheid. Want het is de keuze voor de makkelijkste weg: centrale energieopwekking. Het netwerk ligt er al, dus je hoeft alleen centrales te bouwen en alles blijft bij het oude. De belofte voor de toekomst ligt echter in duurzame energie die kleinschaliger en decentraal wordt opgewekt. Een veelheid van energiebronnen, zo dicht mogelijk bij de afnemers, lost het vermaledijde transportprobleem met zijn verliezen op. Zonnecellen (en collectoren niet te vergeten), windmolens, getijdencentrales, aardwarmtecentrales, allemaal duurzaam en dichterbij de afnemers aan te leggen. En veel minder kwetsbaar voor aanslagen. Maar als de schaarse gelden in kernenergie worden gestopt blijft er niks meer over voor de duurzame ontwikkelingen. Daarom beter geen kernengergie.
Poetin danst niet naar pijpen
In alle berichtgeving over de wedstrijd Rusland-Georgië lees ik maar weinig over de echte reden voor de Russische inval in Georgië (maar misschien heb ik niet goed opgelet): het raketschild van Bush. De zorgvuldig voorbereide Russische acties hebben helemaal niets te maken met de president van Georgië. Maar alles met het ferme besluit van Rusland om niet naar de pijpen van de VS te dansen. Want die trekken zich absoluut niets aan van Ruslands gevoeligheid op dit terrein en drammen hun plannen zoals altijd gewoon door. En dus pakken de Russen de VS nu terug op een voor de VS gevoelig terrein. Je zult zien, zodra de Amerikanen hun raketschild in Oost-Europa afblazen, is het afgelopen met de operatie tegen Georgië. Helaas zal dat niet gebeuren en dus wordt grote mensen politiek bedreven over de ruggen van Georgië en Europa heen, wat van de inspanningen van Zarkozy een zielige vertoning maakt. Voor alle duidelijkheid: denk niet dat ik iets op heb met Poetin. Want dat is gewoon een maffioos.
Reacties (3)
Ippekrites,
2) olie is relatief goedkoop.
Olie wel ja. Maar benzine en diesel niet. Die zijn al 30 jaar lang duur in alle westerse landen behalve de vs.
Als de olieprijs verdubbelt, dan stijdt de benzine/diesel prijs in west europa / japan met ca 30%.
Dat is niet echt een probleem. Dat zie je ook: In de vs schreeuwt iedereen moord en brand, maar in europa valt het wel mee. Alleen opportunistische lobbyclubs schreeuwen wat dingen die politiek makkelijk uitkomen, maar de samenleving is allang gehedged tegen een hoge olieprijs.
Ik denk meer dat we het einde van de verzorgingsstaat aan het zin zijn. teveel profiteurs, te weinig mensen die werken.
rebuilding america’s defences (PNAC)
http://www.informationclearinghouse.info/article3249.htm
Eerst de tweede wereldoorlog en als we niet oppassen binnenkort de derde . Geschiedenis herhaald zich ; http://www.deepjournal.com/p/16.html?m=22