Final call: Sargasso zoekt vakmensen voor rubriek

We hebben al een flink aantal aanmeldingen, maar kunnen nog altijd meer schrijvers gebruiken. Voor een nieuwe doorlopende rubriek zoekt Sargasso professionals die dagelijks met hun laarzen in het maatschappelijke bluswater staan. Het gaat om vakmensen die een uitvoerende en meestal maatschappelijke taak hebben zoals een arts, gezinsvoogd, docent, boer, politieagent, advocaat, journalist, pastor, schooldirecteur, verpleegkundige. Een uitgebreide lijst vindt u hieronder. Bent u zelf een professional, of kent u iemand in uw omgeving die wat te vertellen heeft, lees dan vooral verder.

Doel

Het doel van de rubriek is te laten zien hoe Nederland eruit ziet vanaf de werkvloer. Leuk al die plannen, onderzoeken en beleidsvoornemens, maar hoe werkt het in de praktijk? Hoe sluiten theorie en praktijk op elkaar aan, hoe werkt dat uit voor de burger en hoe gaan professionals hiermee om?

Vorm

Professionals berichten over maatschappelijk relevante ontwikkelingen in hun vakgebied. Ze geven inzicht in dagelijkse dilemma’s, reageren op het nieuws en schrijven over een aantal actuele ontwikkelingen, zoals de invloed van de bezuinigingen, de frictie tussen autonomie en bureaucratische controle. Publiceren onder pseudoniem is mogelijk, maar de identiteit van de auteur moet bekend gemaakt worden aan de redactie.

Wat willen we niet?

We zijn niet op zoek naar een dagboek-achtige rubriek met veel en-toen-en-toen. Ook willen we geen platform zijn voor deelbelangen.

Hoeveel tijd kost dit?

We verwachten van deelnemende schrijvers minimaal één stuk per maand, liefst twee. De stukken zijn ongeveer 1 A4-tje lang, dus zo’n 500 woorden. Ook als de actualiteit erom vraagt, zullen we u vragen een stuk te schrijven. Bijvoorbeeld: als in het nieuws komt dat de eigen bijdrage voor huisartsenzorg flink omhoog gaat, zullen we van de huisarts in ons netwerk vragen om daarop te reageren.

Naar wie zijn we op zoek?

Schrijfervaring is een pré, maar aanleg is ook goed. We zullen de auteurs in het begin op schrijfgebied begeleiden waar nodig. Schrijvers moeten een herkenbaar profiel van zichzelf kunnen opbouwen, maar vooral ook met enige distantie naar hun eigen werkveld en hun eigen functioneren kunnen kijken. Schrijvers moeten oog hebben voor de ontwikkelingen op politiek en beleidsniveau, maar ook voor ontwikkelingen in de samenleving.

We zitten te denken aan de volgende professionals, maar suggesties zijn altijd welkom:

Zorg: huisarts, verpleeghuismedewerker/ouderenzorg, jeugdzorgmedewerker, ziekenhuismedewerker, psycholoog, verloskundige, wijkverpleegkundige (bijv. Buurtzorg), jongerenwerker.

Onderwijs: basisschool directeur, decaan voortgezet onderwijs, docent speciaal onderwijs, universitair medewerker, roc schooldirecteur, lector.

Dienstverlening: bankmedewerker (bijvoorbeeld kredietbeoordelaar), (asiel)advocaat, advocaat civiel recht, sociale dienstmedewerker, journalist, politieman/wijkagent, pastor/diaken, beveiligingsmedewerker (op wat hoger niveau).

Openbare ruimte: boer, bioboer, waterschap-medewerker.

En een aantal ondernemers uit verschillende sectoren: bouw, metaal/chemie, voedsel, ICT, energie, electronica.

Interesse?

Meld je aan bij info at sargasso punt nl onder vermelding van De Praktijk (werktitel).

 1. 2

  “Schrijvers moeten een herkenbaar profiel van zichzelf kunnen opbouwen, maar vooral ook met enige distantie naar hun eigen werkveld en hun eigen functioneren kunnen kijken.”

  Iemand als de Prediker veronderstel ik?

 2. 3

  Hulde voor het initiatief, maar mensen die met de laarzen in het maatschappelijke bluswater staan, dat zijn toch juist leraren en niet schooldirecteuren of decanen?

  Maar dan komt natuurlijk het volgende probleem: hoeveel wijkagenten volgen sargasso?

 3. 5

  @4: wijkagenten schrijven nou juist geen bonnen. Ik zou het wel toejuichen als een wijkagent vertelt hoe het er bij de politie werkelijk aan toe gaat. De meeste mensen hebben geen flauw idee hoe een politie-organisatie er uit ziet.

 4. 7

  @6: officieel mogen ambtenaren niets schrijven *over hun beleidsterrein* zonder toestemming van hun baas. Nou, dan weet je ’t wel, want voor je het weet komen de persvoorlichters van alle ministeries gezellig buurten en zetten ze en-passant ook nog even je blog helemaal om.

 5. 8

  @6 en 7: politiemannen, jongerenwerkers het zijn allemaal ambtenaren. En onderwijspersoneel en zorgmedewerkers zou ik ook wel als zodanig kwalificeren…

 6. 9

  Volgens mij ben je pas ambtenaar als je dienst bent van de overheid. Dus leraren, verplegers en jongerenwerkers vallen echt af.

 7. 10

  @7
  Volgens mij klopt dit niet en kunnen ambtenaren zonder toestemming te hebben over hun beleidsveld schrijven. We zijn echt nog niet helemaal terug in de jaren 50.

 8. 11

  Als je nog iemand kent…. laat het ons weten.
  Qua ambtenaren, tja, daarom mogen sommigen ook onder pseudoniem schrijven. MEestal is er wel een modus voor te vinden.

  Liever idd geen beleidsmensen, maar een schooldirecteur is een tussengeval. Dan krijg je toch veel op je bord en zit je niet alleen achter het papier.

  Dus nogmaals: als je mensen kent, wijs ze op deze oproep.

 9. 12

  Ik zou niet weten in welke categorie jullie me in zouden willen delen, maar ik ben medewerker spoorveiligheid bij het openbaar vervoer.
  We staan voor draconische bezuinigingen waar de reiziger geen last van mag krijgen.
  Is daar een plekje voor te vinden ?

 10. 14

  Wat @3 zegt minus de woutenkiet.

  @13 indien hij die nieuwe hipster fietsen heeft, zoals waar oud-zuyd inmiddels mee verstopt raakt. Past niet met wiel in rek, valt steeds tegen uw fiets aan en neemt tot 3 plekken in beslag. Helemaal hier en nu.
  @12 perron 5b en als je rent haal je em nog.

 11. 15

  Ik herinner mij (was het vorig jaar?) dat een politieman hier al eens een stel artikeltjes heeft geschreven, over de noodzaak voor meer opsporingsmiddelen als ik het me goed herinner.

  Oh ja, hier.

  Op zich was dat best een goed experiment.

 12. 19

  Maar als we ons nu eens graag mee laten voeren naar de visie van de werkvloer, en hoe de wereld er daar vandaan uitziet, mag ik dan heel efkes een kleine excursie maken naar het echelon erboven, dat ervoor zorgdraagt dat alleen de juist-st-e mensen op de werkvloer komen ?

  Stel u graag voor aan een van de geachte adverteerders,
  http://www.cozijnsen-consultancy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=37

  die zich van harte conformeren aan de beste Nederlandsche tradities (roddelen, gluipen, loeren, fluisteren, onderzoeken) die meehielpen ons lieve vaderland in veiligheid en voorspoed te bewaren en te versterken.

  Nu ook op sargasso.nl

 13. 31

  Ps, voormalig ondernemer met personeel in de financiele dienstverlening, a.k.a RennieB, Gen. major S. butler. Ben echt aan iets nieuws toe! :-)

 14. 32

  Ik mis iemand die verstand heeft van sociale zekerheid (dat is niet hetzelfde als sociale dienstmedewerker).
  Er zijn meer dan 4 miljoen mensen die een uitkering hebben in ons land. Helaas is er bij de media niemand die er verstand heeft van de materie. Op dit ogenblik liggen er allerlei plannen bij de 2e Kamer voor wijzigingen. Het ontbreekt aan enig overzicht van wat er nu gaat gebeuren.

 15. 34

  @33 Bijstand is maar een klein onderdeel, minder dan tien procent, maar misschien wel het belangrijkste geef ik toe, van de totale sociale zekerheid.

  Ook lijkt het mij goed dat een deskundige met iets meer afstand het doet.

 16. 35

  Deskundige met afstand? Zal uiterst moeilijk blijken, je bent toch gehouden aan mensen die dagelijks met dergelijke materie te maken hebben (memo’s, concepten, UWV- wandelgangen, klantcontacten). Onderzoeksinstituten, politici die uit de school klappen ik zou het anders niet weten…

  Zaklantaarns in bureaulades, Deep Throat.

 17. 37

  Ik bedoelde het als reactie op jouw persoon van de bijstandsbond. Dat is een aktiegroep. Niet dat ik daar een probleem mee heb, maar dat is denk ik niet wat men zoekt.

  Ik heb in een zeer ver verleden een gedegen opleiding Sociale Zekerheid gedaan en ook (zeer) ruime ervaring praktijkervaring gehad.
  Zo iemand moet je hebben, maar dan met recentere kennis en ervaring. Daar zijn er duizenden van in Nederland. Mensen die niet op één deelgebiedje gespecialiseerd zijn, zoals de bijstand, maar kennis hebben van de geschiedenis en het heden van de sociale zekerheid. Uiteraard moet je het ook kunnen uitleggen en een artikel kunnen schrijven.

  Als Sargasso zulk een iemand zou willen hebben, en er ook zo iemand zich aandient, dan wil ik diegene -als hij dat al niet weet- wel wegwijs maken in de jungle van statline van het CBS.

  Ik mis bijvoorbeeld ook iemand die weet heeft van de arbeidsmarkt.

 18. 38

  Hoeveel van die duizenden (met inside knowledge) zijn gebonden, zijn bereid te bijten de hand die ze voedt als het ware?

  Eens een ambtenaar altijd een ambtenaar…

  Maar we zullen ze vinden en uitroken. *positief blijven*

 19. 39

  Het hoeft helemaal niet geheimzinnig te zijn. Gewoon kunnen duiden wat er gaande is. Iemand die bereid is om de Kamerstukken te lezen.

  De opleiding Sociale Zekerheid, die ik heb gevolgd -o.a. samen met een zeer bekend Nederlands politicus,is een gedegen opleiding voor mensen die in de praktijk werken, maar Sociale Zekerheid wordt ook op universiteiten onderwezen.

 20. 40

  Goed, en voordat ik tekenen van onzin ga vertonen (ik begrijp je intentie best dus vergeet het vervolg)….wat er gaande (aanstaande) is staat toch (nog) niet op enig papier? Wat we nodig hebben is iemand die EN in de papieren (wetsvoorstellen/ moties/ memo’s/ onderzoekbureaus enz.) EN “op straat” (wandelgangen) zijn tentakels heeft.

  En ik dacht dat Steeph alle kamerstukken al las. Er hoeft er toch maar 1 misnoegd droef te zwelgen & zweten hoop ik. Nog een gek eenzaam opsluiten gaan we maar niet doen…