Sargasso Metapeiling

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

14-11 | Dramatische val PvdA, glorieuze opmars SP
Sargasso Metapeiling
Staafdiagram Metapeiling (Mp) en staafdiagram Metavoorspelling (Mv).

Analyse: De zetelaantallen die ten opzichte van vorige week met maar liefst vijf zetels veranderden zijn in de bovenstaande tabel vet afgedrukt. De PvdA kelderde zo dramatisch in de Mp dat nu ook de voorspellers het somber inzien voor Wouter Bos. Zijn opmerking dat CDA en VVD hem kapot proberen te maken viel blijkbaar niet goed bij de kiezers. Inmiddels is de SP nu in alle peilingen de derde partij van Nederland, heeft Marijnissen straks wel voldoende capabele Kamerleden beschikbaar? Op de rechter buitenflank blijft de partij van Wilders (PVV) ook doorgroeien, wie glipt er straks in Geert’s kielzog op het pluche? Deze ingrijpende wijzigingen werden niet voorzien door de voorspellers. Bij de opkomst van de SP en Wilders en de gelijktijdige neergang van de PvdA in de peilingen lijkt de Mv met een kleine vertraging de peilingen te volgen en niet andersom. Zo visionair zijn de voorspellers blijkbaar dus toch ook weer niet?

◘ De Sargasso Metapeiling bestaat uit twee verschillende onderdelen: de Metapeiling (Mp) en de Metavoorspelling (Mv). In de bovenstaande tabel ziet u onafgeronde zetelaantallen gecombineerd met een kleurcode die de stijging of daling ten opzichte van vorige week aangeeft.

◘ De Metapeiling wordt gevormd uit het gemiddelde van drie vooraanstaande peilingen: NIPO, Politieke Barometer en Peil.nl. De Metavoorspelling bestaat uit het gemiddelde van drie voorspellingen: Fispr, Volkskrant Politieke Aandelenmarkt en de Binnenhof Stock Exchange.

◘ De Sargasso Metapeiling wordt tot aan de verkiezingen iedere dinsdag om 12.00 uur des middags gepubliceerd.

◘ De Sargasso Metapeiling is te linken op dit adres.

◘ Voor de berekening van de Sargasso Metavoorspelling wordt het totaal aantal zetels na het berekenen van het gemiddelde gecorrigeerd omdat VKPAM en BSX soms boven danwel onder de 150 zetels uitkomen.

◘ De Sargasso Metapeiling wordt op maandagavond samengesteld en op dinsdag gepubliceerd. De koersen van aandelenmarkten die verwerkt zijn in de Metavoorspelling kunnen op het tijdstip van publicatie alweer veranderd zijn.

◘ Sargasso stelt zich niet aansprakelijk voor het verliezen of winnen van de verkiezingen.

Reacties (33)

#1 Anne-Marie Mineur

Nou en of Jan Marijnissen genoeg capabele kamerleden in de aanbieding heeft. De eerste 25 staan sowieso buiten kijf, en van de regionale kandidatenlijst valt ook nog een hoop moois te halen. Neem een Riet de Wit, een Bob Ruers, een Manja Smits, een Hans van Hooft, een Marga van Broekhoven, dat zijn stuk voor stuk kanjers.

  • Volgende discussie
#2 TRS

stel je voor, straks komt Oosterhuis zelfs in de kamer… lekker godwinnen (*gnif*) op het pluche…. moet er niet aan denken. Maar ach, Jan zei dat hij het ermee eens was, dus dat hou je toch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 jb

Die eerste 25 van de SP lijken mij in het geheel zo gek nog niet, wat mij betreft halen ze die zetels binnen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Michiel Maas

“dat zijn stuk voor stuk kanjers”.

Zelfs als ze Tiny Kox heten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 jan des bouvrie

@Anne-Marie: hoezo heeft de SP 25 capabele kamerleden achter de hand? Een partij die zo sterk stijgt moet altijd een hele hoop nieuwkomers in de kamer zetten. Hoe capabel die mensen ook zijn, voor een hoger opgeleide baan, zoals ook Kamerlid, geldt over het algemeen dat het een jaar kost om je helemaal in te werken. Als je dan, zoals nu bij de SP, met een hele grote groep mensen komt die nog nooit eerder kamerlid waren, betekent dit dat het het eerste jaar stroever zal lopen en dat er meer fouten gemaakt zullen worden dan bij partijen met overwegend ervaren kamerleden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Tjsa je weet het niet? Maar de ervaring leert dat explosief gegroeide partijen vaak nogal wat hooi mee de Kamer inslepen. De SP heeft in de afgelopen twee decennia opzich een gedegen opbouw doorgemaakt, maar ik sluit niet uit dat in de jacht op de zetels er mensen in de kopgroep zijn gezet puur om stemmentrekkende capaciteiten en niet zozeer om hun inhoud.

Een vriend van mij uit de energiebranche zag onlangs een kandidaat SP-kamerlid debateren op een bijeenkomst over energiebeleid en de schrik sloeg hem om het hart hoeveel onzin deze persoon uitkraamde. De zorg over de capaciteiten van de hausse nieuwe onervaren Kamerleden is sindsdien een beetje bij mij in het achterhoofd blijven hangen.

Maar we zullen het wel zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 jan des bouvrie

Wel vind ik, net als met de LPF destijds, dat als een partij zo sterk stijgt als de LPF toen en de SP nu en ze zo’n groot zetelaantal verwerven, ze maar moeten regeren ook. Het lijkt mij persoonlijk net als destijds met de LPF niet best voor het land, maar ja dat is ook democratie: als de kiezer je zoveel steun geeft, maak het dan ook maar waar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Willem Bever

`Neem een Riet de Wit, een Bob Ruers, een Manja Smits, een Hans van Hooft, een Marga van Broekhoven, dat zijn stuk voor stuk kanjers. `

Muhahaha

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 SN

SP vergelijken met LPF is scheef. LPF was toen nieuw, de SP nu is een ‘gevestigde’ partij. Het CDA is een betere standaard lijkt me.

Toen het CDA na wat paars weer in de regering mocht werd het merendeel van hun zetels ook bezet door nieuw bloed. En aangezien ze d’r (ondanks alles) nu nog zitten – en de PvdA d’r zelfs mee samen wil regeren – hebben ze destijds toch voldoende kundige kamerleden kunnen trekken uit lokale afdelingen. Dat zal bij de SP niet veel anders liggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Stijn

Intussen gaat het met de VVD ook nog altijd beroerd en lijken ze dat te willen oplossen door ons aller Rita steeds prominenter in beeld te brengen: Hoor haar vanochtend alweer leuteren over een kabinet Balkenende-Verdonk…

Ontstaat er niet langzaamaan een parallel met Hirsi Ali, ironisch genoeg? Ook die begon op een gegeven moment het gezicht van de VVD te worden, en alle andere kamerleden te overvleugelen in media-aandacht, ten koste van andere stromingen binnen haar partij.

De VVD blijft met Rita een flink probleem binnen de eigen geledingen houden, heb ik het idee: Ik ben benieuwd hoe lang dat goed blijft gaan…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Chinaman

Vorige keer “verloor”de SP toch 1 van zijn kamerleden onderweg? Dat is een verlies van 11%. Als hetzelfde zou gebeuren met 25 zetels zijn dat er al bijna 3.

Zou een kabinet de kop kunnen kosten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 SalonSocialist

@Carlos 6 Schrijft

‘Een vriend van mij uit de energiebranche zag onlangs een kandidaat SP-kamerlid debateren op een bijeenkomst over energiebeleid en de schrik sloeg hem om het hart hoeveel onzin deze persoon uitkraamde.’

Per definitie getuigt deze stelling van subjectiviteit.
Zet een VVDer en een SPer tegenover elkaar en laat ze debateren. Je kunt er gif op innemen dat ze elkaar zullen verwijten dat de ander onzin uitkraamt. Zoals Hoogenvorst de vinger in de keel stak terwijl Bos z’n relaas deed. Zoiets dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 jan des bouvrie

@SN: ik ben het met je eens dat de kandidatenlijst van de LPF destijds een groot samengeraapt zooitje was. Dat heeft de SP een stuk beter voor elkaar. Desalnietttemin komen er bij 25 zetels van de SP, 16 nieuwe, onervaren kamerleden in. Dat is bijna 2/3 nieuw bloed. Het lijkt mij sterk dat bij het CDA na paars 2/3 van de kamerleden nog nooit eerder in de kamer had gezeten. Daarom durf ik nog steeds de stelling aan dat, hoe capabel de mensen ook mogen zijn, als je kamerfractie voor 2/3 uit mensen bestaat die nog nooit eerder kamerlid zijn geweest, dit op zijn best zal resulteren in een beetje onwennig en stroef lopend eerste jaar en op zijn slechts in een chaos a la de LPF. Laten we hopen dat het het eerste is, zeker als de SP zou gaan meeregeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Kalief

De SP heeft nu al niet voldoende capabele kamerleden.
/inkoppertje

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 jan des bouvrie

@Stijn: Rita Verdonk mag qua stemmen trekken misschien een troefkaart zijn, maar qua coalitiefaehigheid is ze het zeker niet. Balkenende is echt niet vergeten dat het uiteindelijk Verdonk is geweest die de aanleiding tot de val van zijn laatste kabinet was. Een nieuwe coalitie met weer Rita Verdonk op vreemdelingenzaken, want dat zal ze eisen, is daarmee onmiskenbaar een groot risico. Niet echt een reden voor Balkenende om een coalitie met de VVD als eerste keuze te hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Carlos

@SalonSocialist: jij gaat er vanuit dat die vriend uit de energiebranche gelijk een VVD-er is? Toevallig heb ik hem in het verleden tijdens lange kroegconversaties er regelmatig van proberen te weerhouden om op de SP te stemmen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Bismarck

@15: Rita wil naar onderwijs. Bovendien kan ze nu in de aanloop proberen stemmen terug te halen van de rechtse splinters (daar liggen toch in ieder geval 6 potentiele zetels gezien de MP/MV). Als ze die ophalen, kunnen ze gaan regeren met CDA en CU (of D66). Moet de VVD aleen nog wat duidelijker de conservatieve weg inslaan. Daar heeft Verdonk geen moeite mee. Rutte mag dan wel exit, met zijn nepliberale gezicht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 jan des bouvrie

@Bismarck: die twee zetels van D66 zullen geen zoden aan de dijk zetten. CU zou mogelijk soelaas kunnen bieden, ware het niet dat Rutte een coalitie met hen expliciet uitsluit. Dus vooralsnog is een CDA-VVD coalitie sowieso niet echt een realistische optie. Over links gaat het ook niet lukken: zelfs met 40 zetels voor PvdA, 20 voor SP en 6 voor GL kom je er tien te kort. Wie gaat dat gat dan dichten om tot een vier partijen moloch te komen? Precies: niemand.

Nee, het wordt gewoon weer een kabinetje van meneertje Wormen in Naarden, met Wouter Bos dan toch maar als vice-premier, want ja hij zei wel dat hij dat niet zou doen, maar hij verandert wel vaker van mening.

Het enige wat ons rest, en daarin zijn we het politiek dan eens een keertje eens, is de oppositie zo sterk mogelijk maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Eric

Jan des Bouvrie: ik ben het met je eens dat Balkenende ongetwijfeld weinig trek heeft in Verdonk als vice-premier. Ze is zo overtuigd van haar eigen gelijk en vooral zo overtuigd van de intense domheid van iedereen die er anders over denkt, dat ze als vice-premier alleen maar méér schade aan kan richten.

En toch denk ik dat we na de verkiezingen bij een CDA-VVD-minderheidskabinet uitkomen. De afschuw van Balkenende en Verhagen van alles wat PvdA is, is zo sterk dat ik geen andere uitkomst voorzie dan de vorige keer: Balkenende en Verhagen blijven steeds nieuwe eisen stellen in de onderhandelingen, net zolang tot Bos het wel móet opgeven, om schouderophalend om te draaien een kabinet met de VVD in elkaar te timmeren.

Laten we wel zijn: bij veel van de voorstellen zijn de stemmen van de rechtse splinters verzekerd, terwijl het nog maar de vraag is hoe de Partij voor de Dieren zich zal ontpoppen – misschien stemmen ze wel in met 10% bezuinigingen op de sociale zekerheid in ruil voor vier centimeter extra ruimte voor batterijkippen.

Dat dat kabinet vroeg of laat struikelt over Verdonk, is zeker. Maar op een nieuw departement kan ze weer drie jaar blijven roepen dat er allerlei nieuwe wetgeving aan komt voordat het gaat opvallen dat het mislukkende beleid nog steeds aan Paars geweten wordt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 jan des bouvrie

@Eric: het scenario dat je schetst is een donker scenario, maar je zou helaas best wel eens gelijk kunnen hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 JSK

terwijl het nog maar de vraag is hoe de Partij voor de Dieren zich zal ontpoppen – misschien stemmen ze wel in met 10% bezuinigingen op de sociale zekerheid in ruil voor vier centimeter extra ruimte voor batterijkippen.

Niet onwaarschijnlijk, aangezien Marianne Thieme gister bij Pauw&Witteman benadrukte dat de PvdD geen linkse partij is. Overigens: vinden jullie ook dat die vrouw geen fatsoenlijke zin kan uitspreken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 hw

@carlos

Over onzin uitkramen gesproken, luisteren jullie weleens naar waar VVD en CDA mee wegkomen onder het oog van NOS “journalisten”? mein gott.

Ben benieuwd waar dat nieuwe politieke interview programma van Heinzebroek (of is het een lookalike?) en nog een baardmans op uit gaat draaien, misschien dat die 2 wel doorzagen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 TheRule

Terug naar de SP: Ik denk dat ze er een zootje van gaan maken. Er is veel onderhuids zeer bij de kopstukken, o.a. over de in te leveren salarissen. Dat gaat nu allemaal nog min of meer goed want het stelt allemaal niet zóveel voor, maar hoe zal dat gaan als het pluche bereikt is en men zich belangrijk gaat wanen?
Ze hebben gedurende heel hun campagne dit -en ander- intern oud zeer vrij goed onder het tapijt weten te moffelen -ik ben in ieder geval nog geen journalist tegengekomen die hier kritisch navraag naar deed- maar hoe meer je onder het tapijt schoffelt, hoe eerder je struikelt over de bult.

Ik voorspel grote interne verdeeldheid bij een eenmaal gekozen SP die óf zal resulteren in een opstappende Jan óf in een vallende regering. Kiest SP en je kunt over twee jaar wéér naar de stembus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 JSK

Terug naar de SP: Ik denk dat ze er een zootje van gaan maken. Er is veel onderhuids zeer bij de kopstukken, o.a. over de in te leveren salarissen.

Waar baseer je dat op? Ik heb veel geklaag van SP’ers gehoord – over de alleenheerschappij van Marijnissen, het biefstuksocialisme en de populistische standpunten omtrent Europa – maar nooit over het inleveren van de salarissen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Edwin den Boer

@ SN 9: Inderdaad, je mag bij de SP ook dezelfde fractiediscipline verwachten als bij het CDA onder Verhagen. Bij de SP is de hele partij een natuurlijk een dictatuur. Typisch dat de rode schapen op het congres de conceptlijst zonder kauwen hebben doorgeslikt.

De lijst van de PVV ziet er trouwens verrassend sterk uit – vanaf plaats 3 tenminste.

Als we naar boven afronden is er al een coalitie CDA-SP-Christenunie mogelijk. Dat wordt vier jaar lang de klok terugdraaien, maar dat zou ik er wel voor over hebben om de PvdA overbodig te maken. Toch zie ik het niet gebeuren, want de enige peiling die ik vertrouw is dat bijna de helft van de kiezers nog zweeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 TheRule

@ JSK:

‘Inleveren van salarissen’is eigenlijk ook niet de juiste uitdrukking, daar heb je gelijk in. SP-ers moeten hun salaris (of -sinds héél kort- ‘moesten’, want er was ook bemoeienis van buitenaf hieromtrent) in de partijkas laten storten, en zij worden dan op hun beurt vanuit die partijkas betaald met een genivelleerd loon.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Bismarck

@18: Ik zei toch al dat Rutte uitgerangeerd wordt na de verkiezingen? Dan blijken VVD-CDA samen iets van 72-74 zetels te hebben (splinterrechts gaat eraan als Verdonk ingezet wordt, dus VVD gaat richting 30, CDA over de 40). Kunnen ze kiezen, D66, CU of misschien zelfs SGP voor een meerderheid. Dat Rutte van tevoren riep dat met CU niet kon, is dan een mooie smoes om hem opzij te zetten (of leuk gezichtsverlies ontsnappen voor hem door daarover ontevreden op te stappen).

Gevolg een rechts-condervatief kabinet, Balkenende 4 en 5 (valletje zit er wel in), meer bezuinigingen, nog 4 jaar hypotheekrente-aftrek, abortus wordt verboden en het homo-huwelijk afgeschat.

Ik hoop zelf van niet, maar het zit er wel in, zeker zolang het CDA zo groot blijft en er per saldo duidelijk meer stemmen rechts dan links liggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Bismarck

@21: Dan moet ik me toch eens nodig gaan verdiepen in hun programma, want ze komen bij de kieswijzers waar ze in zijn opgenomen bij mij steeds op hoge scores, iets wat elke partij rechts van de SP nooit lukt (wel makkelijk voor mij, na de kieswijzer hoefde ik tot nu toe alleen nog maar het programma van de SP en GL te lezen, aangezien de rest echt veel te laag scoorde).

Probleem is inderdaad dat ze zich natuurlijk nog niet in echt stemgedrag hebben kunnen uitdrukken, dus je weet niet wat je aan ze hebt. Van zittende partijen kun je dat mooi terugkijken (scheelt ook weer met partijprogramma’s lezen), even uitgaande van een tikkeltje koersvastheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Branko Collin

Iedereen is per definitie een capabel parlementslid. Als je dat niet gelooft, vraag ik me af waarom je in een democratie woont. (En ja, ik weet dat we slechts een democratie van vertegenwoordigers hebben, maar de idee dat die vertegenwoordigers ook nog eens iets moeten kunnen ben ik niet tegengekomen.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Branko Collin

Waarom de voorspellers achterlopen? Dat doen ze niet. In het stemhokje zullen alsnog heel wat mensen “veilig” strategisch op PvdA stemmen.

Ook ik voorzie weer een rechtse regering die na een half jaar of zo over zijn eigen voeten struikelt. Elk land krijgt de overheid die het verdient. Wij hebben SBS6 in leven geroepen; we zijn nog lang niet genoeg gestraft.

Doet me trouwens ergens aan denken. In 1990 haalde D’66 een geweldige overwinning in de gemeenteraadsverkiezingen. Zij moesten toen ook allerlei mensen er met de haren bijslepen om in de raden plaats te nemen.

Ik stond destijds onverkiesbaar op een lijst van de PvdA, en heb me nog wel eens afgevraagd of ik niet beter naar D’66 had kunnen switchen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 SalonSocialist

@ Eric 19
Je schrijft.

En toch denk ik dat we na de verkiezingen bij een CDA-VVD-minderheidskabinet uitkomen.

Waarom is een Pvda-Cda kabinet niet waarschijnlijker.
Al Balkende Verdonk al niet ziet zitten zal hij eerder met Bos willen praten. Dit zal bovendien hoogstwaarschijnlijk een meerderheidskabinet vertegenwoordigen dat te preferen is boven een minderheidskabinet. Verder is het wel zo dat ze elkaar niet zo mogen ,maar dat ebt wel weg na de verkiezingen. In januari 2003 leek het aanvankelijk goed te gaan ,maar toen kwam die Irak oorlog die het verpeste.

Overigens is draaikonterij goed waarneembaar op de verkiezingsavond. Zoals Bos nog flink riep dat hij vooral tegen de Irak oorlog was, maar toen de bommen vielen verschool hij zich achter de V.S.

@ Edwin de Boer 25 schrijft.

“Bij de SP is de hele partij een natuurlijk een dictatuur.”

Deze mening is gestoeld op jarenlange ervaring binnen de SP varieerend van lokaal tot op nationaal niveau of niet meer dan de bekende onderbuik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Nette Heer

Ik heb me eens goed verdiept in de SP-lijst. Ik ben niet gelovig, maar God, Allah en Gordon helpe ons als dit soort types wetgevende macht krijgt.

Het eeuwige probleem van Nederland is dat sterke mensen er niet over peinzen om op de Kamerlijsten te gaan staan. Voor de socialistiese partei, noch voor LPF of VVD. Je houdt dus kneuzen over.

Vraag 1: voelt Maorijnissen zich nu als Fortuyn, weten dat de groei komt en weten dat je omringd bent door nullen?

Vraag 2: gaat de lijstduwer, vader van die valszingende opvolgster van de valszingende Liesbeth List, nu het koningshuis afschaffen?

Ik vond de verkiezingen leuk, maar de standpunten van de SP zijn onderbelicht. Daarom winnen ze nu zetels.

Mon pauvre pays.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Branko Collin

Op Nu.nl is de prognose inmiddels:

1. SP, 23%
2. PvdA, 18%
3. CDA, 17%
4. VVD, 13%

(SP gebruikt duidelijk de beste bot.)

  • Vorige discussie