Sargasso Metapeiling 2010 – VVD stijgt door

De tweede metapeiling laat vooral een verdere groei van de VVD zien. De rest blijft in de buurt van de metapeiling van afgelopen maandag. Het volle effect van het debat van gisteren is natuurlijk nog niet meetbaar in deze editie. Dat zult u pas volgende week maandag terugzien.
Eerste even de eenvoudige weergave. Daarbij voor alle luie lezers drie opmerkingen:
– De getallen zijn zetels. De metapeiling doet dat in tienden.
– Het plaatje hieronder laat slechts de partijen tot en met D66 zien, maar als u er op klikt (oh wonder!) komt het volledige plaatje tevoorschijn.


En dan het grote overzicht met alle peilingen m.u.v. de aandelenmarkt er in (update 31-5: nu wel de goede getallen):

De Sargasso Metapeiling komt tot stand op basis van de volgende barometers: TNS Nipo, Synovate, Peil, Fispr, NUpoll en de aandelenmarkt. Daar laten we een formule op los en daar gooien we dan nog eens een elasticiteitscorrectie en moddercompensatie overheen. Helemaal wetenschappelijk onverantwoord.

 1. 1

  Natuurlijk groeit de VVD verder. Ze venten namelijk drie ijzersterke standpunten uit:

  1. Bij ons is de hypotheekrenteaftrek veilig
  2. Bij ons is de hypotheekrenteaftrek veilig
  3. Bij ons is de hypotheekrenteaftrek veilig

 2. 3

  … want stel je eens voor dat de exclusievekeukensubsidie verdwijnt. Dat zou natuurlijk zeer schadelijk zijn voor de economie.

 3. 8

  @6 Pardon? Rutte veegde de vloer aan met dat Netwerk.
  Zeker aan het begin was hij koning. Daarna zakte het wel wat in. Niettemin top tv. Voor of tegen hem, de aflevering blijft hangen als 1 grote Zendtijd voor Politieke Partijen voor de VVD. Vond ik dus.

 4. 9

  Pechtold was de enige met een goed verhaal over de woningmarkt. Zowel links als rechts bedienen op dit punt hun clientèle ten koste van het geheel.

 5. 10

  @6,8
  Mwoah…..
  Hoofdredactioneel commentaar: Netwerk en Rutte

  Ben benieuwd wat Rutte hier weer op te melden heeft.

  Mvgr – B

 6. 13

  Diegenen die het niet hebben gezien kan ik aanraden te kijken en dan de commentaren 8 en 9 nog eens te lezen. Hilarisch leuk.

  Mark Rutte is nu bezig om in de drol die voor ligt nog eens driftig rond te stappen. Dit akkevietje suddert nu nog door terwijl als hij zijn mond had gehouden gisteren het niemand was opgevallen. Wie kijkt er nu naar netwerk door de EO.

 7. 14

  Ik kijk netwerk/eo omdat ik wil weten waar die evangelisten nu weer mee bezig zijn.

  @8 Of het nu correct of tendentieus was is helaas niet echt relevant. Er werd een sterk beeld neergezet dat zich al een tijdje aan het opbouwen is, Rutte kon zich nauwelijks beheersen na de aanval en kwam niet verder dan ontkennen. Twee dingen die bijna altijd slecht vallen bij de kiezer.

 8. 15

  Het was extra belastend omdat in de aanval ook juist werd aanstipt dat hij moeite heeft de boel onder controle te houden; Als stampvoeten het beste is wat je doen kan als je in het nauw komt ben je dan wel een geschikte premierskandidaat?

 9. 16

  De peilingen in de tabel kloppen niet. De getallen in de tabel zijn de vorige peilingen, inmiddels zijn er nieuwe (behalve van TNS).

  Klopt de metapeiling dan wel?