Sargasso Lijst | Invloedrijkste Nederlander

doelwitVandaag in de Volkskrant wederom de top 200 van de meest invloedrijke Nederlanders. Deze hitlijst is natuurlijk zo goed als waardeloos omdat er geen bloggers in staan. Maar verder valt het op dat de lijst vooral uit mensen bestaat die invloed hebben in de politiek of het bedrijfsleven. Slechts een paar uitzonderingen zijn daarop te vinden. En het kan toch niet zo zijn dat de rest geen significante invloed heeft. Zo ontbreken veel mediafiguren en grote denkers.

Bas HeijneIn het blad Foreign Policy verscheen toevallig deze week ook weer de top 100 van belangrijkste denkers. Daarin als enige Nederlander Ayaan, vraag me niet waarom. Die hitlijst is natuurlijk heel Amerikaans georiënteerd, dus daar hebben we ook niet zoveel aan.

Daarom maar weer een Sargasso Lijst opzetten. Dus aan jullie de vraag, wie zijn de meest invloedrijke Nederlanders? Daarin laten we ons niet beperken door een jaartal of definitie van het begrip invloedrijk. Er zijn genoeg Nederlanders te noemen wiens invloed/macht/manipulatie/inspiratie ook tot ver na hun dood nog te voelen is.
Geeft u dus vrijelijk een top 10 (of meer). En een beetje toelichting erbij is natuurlijk ook altijd leuk om te lezen.
De inschrijving stopt ergens dinsdagavond.

Oh ja, liefst de lijstjes in de vorm:
1-Naam1
2-Naam2
etc….

Update (9-12-09)
: Uitslag staat hier

 1. 3

  Geert Wilders. Niet omdat ik ‘m bewonder, maar omdat ‘ie, bij gebrek aan enige intelligente en charismatische oppositie alle voorpagina’s weet te halen als ‘ie ook maar een klein scheetje laat.

 2. 6

  Steeph: Sorry, ik ben niet bekend in clubjes achter de schermen. Oppervlakkigheid, schijn, ze staan overigens om de week in de VK. Zoals onlangs het interview met Scheepbouwer, dat echt nergens op sloeg. Dat hoort lijkt me bij de marketing van zo n bedrijf. Een sterke, representatief nietszeggend figuur, veel uiterlijk, weinig inhoud.

 3. 11

  1-Spinoza
  2-Grotius
  3-Anthony van Leeuwenhoeck
  4-Willem Einthoven
  5-Jan van der Heyden
  6-Christiaan Huygens
  7-Anne Frank [hoewel eigenlijk Statenloos burger]
  8-Albert Heyn
  9-Cruyff [om de voetbalschool]
  10-Jacques de Kadt

  Veel y-en.

 4. 13

  1. erasmus
  2. van eindhoven
  3. van praag
  4. van hanegem
  5. van houten
  6. van stirum limburg
  7. van nimwegen
  8. van münchhausen
  9. van orange
  10. koning van hispaniën

  Allemaal allochtonen. Komen ergens anders vandaan, en hier zitten rotzooien. Wellicht dat ik Thorbecke, Hugo de Groot, Hans van Mierlo, en vadertje Drees ook een plaatsje zou hebben moeten kunnen willen geven.

 5. 14

  Neelie Kroes? Zelfs de meest verstokte socialist van de Volkskrant moet toch toegeven dat die aardig wat invloed heeft gehad. In ieder geval meer dan Jongerius met haar AOW nederlaag, en de steeds zwakker wordende positie van de vakbond.

 6. 15

  1-Jitse Groen
  2-Steeph
  3-Gregorius Nekschot
  4-Neelie NietmeerSmit-Kroes
  5-Sophie in ’t Veld
  6-Rutger Castricum
  7-Cindy Salou
  8-Edsger W. Dijkstra
  9-Hertog Jan
  10-Doutzen Kroes

 7. 17

  Hoop melige reacties. Het is ook eigenlijk niet te doen. Lijstjes zijn altijd arbitrair maar in dit geval is het vrijwel onmogelijk om zelfs maar een begin te maken.

  Je kunt Nijhoff en Multatuli qua invloed al niet met elkaar vergelijken en die komen nog uit dezelfde sector. Door mijn hoofd gaan uitvinders (L.Jz. Coster), kunstenaars (Van Gogh), filosofen (Spinoza), architecten (Van Campen), etc. etc. Maar als je die gaat rangschikken dan ben je toch wel pomodoros met aubergines aan het vergelijken.

  Ach, dit jaar worden toch alle lijstjes door Ramses vernaggeld, dus:

  1-Ramses Shaffy.

 8. 18

  AntonB: Helemaal gelijk, Neelie weet precies hoe ze moet zeggen wat de ambtenaren bedacht hebben en wat haar voorganger Karel van Miert heeft opgezet te gebruiken.

  Jongerius heeft geen nederlaag geleden, het was gewoon verraad van Wientjes. Zoals de werkgevers altijd doen, ontslagrechtversoepeling hebben ze het niet meer over, nee, ze gebruiken andere trucjes via de achterdeur.

  Dus resumerend kan de oplettende burger weten dat jij zoals altijd geheel ongelijk heb en maar wat zit te schreeuwen. Jij bent naïef, je kan niet verder kijken, je gelooft de grote letters in de Telegraaf, je gelooft wat je op tv wordt toegeroepen, maar je ziet niet de oorzaak, de consequenties, en het spelletje met de knikkertjes.

 9. 19

  Wat je zegt Brian..maar het hele internot is een bundel van ledige meligheid..wie reageert in een poll..de meninghebbers..allemaal ledigheid…GS et al buiten die eigenschap uit, ten voordele?;)

  Hans Larous at this point in time (en sinterklaas..gelukkig.. is langs geweest, hoef ik niet mee)

 10. 20

  @ Brian: Nou, toch zeker niets meligs aan mijn lijstje in ieder geval.

  Wat betreft de eerste twee mag Christiaan Huygens’s invloed onomstreden zijn en iedere keer als Ralf Mackenbach’s naam genoemd werd tijdens dat eurovisie ding begon er een heel leger meisjes te gillen. Gemeten in puur fysiologische termen lijkt het me geheel niet onwaarschijnlijk dat ‘ie de Nederlander met de grootste internationale invloed van in ieder geval het afgelopen jaar is geweest derhalve, en de definitie van invloedrijk was expres vrijgelaten…

  Maar ik zal wel toegeven dat ik die twee bij elkaar uitzocht als impliciet commentaar dat hetzelfde zegt als jij: een beetje brede focus.

 11. 21

  Alle energie, gestoken in web/ polls vallen in een zwart gat. Nul and void vrees ik..die tijd is voorbij.

  Zoiets als de “mening” van dat groepje die heeft aangegeven bij de hond mee te doen, vanwege zijn pecunia.

  Ik kreeg ook, eens, het verzoek…NEE dus.

  Mijn “mening” (heb ik die dan?) doet niet ter zake, wordt meegewogen ..het zijn de hijgers die zo graag hun “mening” willen spuien..niks nada….hondenlucht, if u get my drift.;)

  Maar enfin..ons kent ons..ik ben daar een deel van want ik reageer.

  OT:
  De invloedrijkste nederlanders zijn invloedrijk omdat ze niet in het limelight staan..we weten niet wie dat zijn, daarom zijn ze invloedrijk.

 12. 22

  #21 samenvattend dus is het a) nutteloos en b) toch al bepaald door de inner circle.

  Geef die man een stamtafel! Wel één zonder toetsenbord, graag.

 13. 24

  Maar o.t. ik heb zin in weer zo’n weergaloze nachtsluiting..ik ga vast een fles open trekken/draaien.

  Sintgedoe voorbij…op naar de kerst…(zucht)

 14. 28

  Zie longlist “grootste Nederlander” of wat had je daar zoal, circa 2004 – 2005? Vervolgens aftoetsten tegen:
  1. Op wereldschaal
  2. In het westen
  3. Binnen Europa
  4. In het Nederlandse taalgebied + ex-koloniën

  En dan kom je na Alfred Heineken uit op een spannende strijd Cruijff – Michels – Hiddink – Gullit – Rijkaard – Seedorf – Van Gaal – Van Bommel – De Mos, met Van Leeuwenhoek gebeiteld op de elfde plaats en Rembrandt en Carrell ook ergens in de top twintig ; Paul Verhoeven en Peter Post staan ex aequo ergens verderop ;-))

 15. 30

  1.Rembrandt van Rhijn
  2.Vincent van Gogh
  3.Remco Campert
  4.Jan Cremer
  5.Johan Cruijff
  6.Jan den Hartog
  7.Gerrit Komrij / Rob Schouten
  8.Paul Verhoeven
  9. Heineken
  10.DJ Tiesto

 16. 31

  @S’z; Zowel uit ‘climategate’ als uit dit soort lijstjes blijkt: het is niet de onderbuik-burger die denkt dat ‘ie zich wel eventjes met dingen moet bemoeien waar ‘ie geen verstand mee heeft – nee: het zijn de opiniemakers die zich wel eventjes een wetenschappelijke broek zullen aantrekken en hun kant van het verhaal zullen laten horen. De arrogantie *blijft* stuitend.

 17. 36

  Deze hitlijst is natuurlijk zo goed als waardeloos omdat er geen bloggers in staan

  Ik ben nog wat wazig van een dubieuze pakjesavond en heb enige uitleg nodig, was dit ironisch bedoeld of geschreven in een vlaag van zelfoverschatting?

  Sinterklaas is geweest dus het lijstjes seizoen is losgebarsten. Deze lijstjes zijn meestal niet bijster correct of relevant, helemaal niet als iedereen mag stemmen. Een bijdrage laat ik dan ook maar achterwege.

 18. 37

  1-Jan van Scorel.
  2-Piet Steenkamp.
  3-Charles de Coster.
  4-Christiaan Huygens.
  5-Willem van Oranje.
  6-Frits Philips.
  7-Gerrit Rietveld.
  8-Bos & Kalis.
  9-Arie Klapwijk.
  10-Mieke Telkmap.

  Toelichting:
  1. Jan van Scorel was de allereerste polderaar. Voorloper van Leeghwater en Lely. Zouden we zonder het lumineuze idee van Jan van Scorel ooit hebben bestaan?
  2. Piet Steenkamp, de gofvader van het CDA. Had hij de drie zuilen maar aan hun lot overgelaten….
  3. Charles de Coster introduceerde de schelmenroman in het nederlands taalgebied. Zonder hem dus geen Pietje Bells, Dik Troms of provo’s, die het lucide tegenwicht bieden tegen de dominantie die Piet Steenkamp heeft opgericht.

  4 t/m 7 spreken voor zich, lijkt mij.

  8. Bos & Kalis, de Schiedamse grondleggers van een baggerimperium. Dankzij hen weet heel de wereld wat wij met modder hebben.
  9. Arie Klapwijk was de initiaiefnemer van Open het Dorp, meer bekend van de tv-show met Mies Bouman. Sindsdien grossiert Nederland in grootschalige mediamieke inzamelingsacties, waarmee de Nederlander zijn gulheid ten toon spreidt.
  10. Mieke Telkamp. Heeft reuze invloed gehad op het eind van het nederlandse leven.

 19. 38

  1. David Petraeus, halve Nederlander, hoofd van CENTCOM en wie weet ooit president van de V.S.
  2. Kees van Kooten / Wim de Bie, omdat ik nog steeds een paar keer per dag mensen tegenkom die me aan hun typetjes doen denken…
  3. Herman Wijffels, groot denker, als er dan toch een CDA-er premier moet worden na 2010 moet hij het gaan doen. Verademing na Balkenende, van wie het tekenend is dat ik hem nog in geen enkele reactie ben tegengekomen.

 20. 40

  1. Willem Drees
  2. Vincent van Gogh
  3. Thorbecke
  4. Ruud Lubbers
  5. Jules Deelder
  6. DJ Paul Elstak
  7. Hans van Mierlo
  8. Geert Wilders
  9. Wim Kok
  10. Alexander Rinnooy Kan

 21. 41

  Toots Thielemans
  Hein van de Geyn
  Jaap van Zweden
  Anton Goudsmit
  Alexander Pechtold
  Prinses Amalia
  Dominique Weesie
  Jules Deelder
  Giel Beelen
  Jan Marijnissen

 22. 42

  Beetje onzin om ook dooien erbij te betrekken; zo wordt het een “Grootste Nederlander” verkiezing.

  Maar goed, here we go:
  1-Thorbecke
  2-Willem van Oranje
  3-Hugo de Groot
  4-Drees
  5-Spinoza
  6-Johan Cruijff
  7-Erasmus
  8-Lorentz
  9-Rembrandt
  10-Van Leeuwenhoek

 23. 46

  1. Koningin Beatrix
  2. Neelie Kroes
  3. Armin van Buuren
  4. Agnes Jongerius
  5. Ray Slijngaard & Anita Doth
  6. Frans Bauer
  7. John de Mol
  8. Henk Kessler
  9. Maurice de Hond
  10. Hans van Mierlo