Sargasso plaatst de serie Tien over Groen van Duurzaamnieuws.nl door op haar site.
Stichting Wakker Dier riep theatermaakster Sanne Vogel (26) in december 2010 uit tot Meest Sexy Vegetariër van het jaar. Ze vindt het “een grappige gimmick” waarmee ze meer aandacht op haar idealen wil vestigen. “De aarde moet nog wel even bestaan, al vernaggelen we ’t uiteindelijk toch wel.”
1. Iedereen zal het je nu al vaak gevraagd hebben, maar waarom ben je vegetariër geworden?
“Dat komt door Goede Tijden, Slechte Tijden. Angela Schijf werd in die serie vegetariër en toen dacht ik: dat ga ik ook doen. In eerste instantie om de uitdaging, om te kijken of ik een tijd geen vlees kon eten. Toen vond het ook al niet echt prettig om dieren te eten. Nu is de grootste reden wel wat anders. Ik wil alleen vlees eten als ik zelf een koe of konijn durf te slachten. Anders vind ik mezelf hypocriet.”
2. Was je thuis de enige die geen vlees at?
“Ja, al ben ik er laatst achtergekomen dat mijn opa, die ik niet heb gekend, ook vegetariër was. Van huis uit heb ik wel meegekregen dat je respectvol met dieren om moet gaan. Van m’n moeder mochten we geen legbatterijeieren kopen en als we een kat wilden, dan haalden we de zieligste en oudste kat uit het asiel.”
3. Kreeg je van huis uit nog meer mee over duurzaamheid?
“Mijn moeder werd vroeger boos als we de lampen lieten branden of de deuren open lieten staan als de verwarming aanstond. Toen vond ik dat gezeur, nu snap ik het wel en let ik er zelf ook op. De aarde moet nog wel even bestaan, al vernaggelen mensen ’t toch wel. We zijn veel te slim. We vinden auto’s uit, mobiele telefoons, kerncentrales. Iedereen wil een breedbeeldtelevisie en als het kan ook een bubbelbad. Ik ook. Ons geweten is te klein.”
4. Waarom wil je het ook publiekelijk over je vegetariërschap hebben?
“Ik ben heel erg van de consumptiegeneratie. We consumeren, maar weten niet waar onze spullen vandaan komen. Zo wist ik lange tijd niet dat de helft van de make-up op dieren wordt getest. En laatst zag ik een filmpje op tv over een jongen van vijftien die een jas met bontkraag aan had. Hij had geen idee dat voor zijn jas dieren waren doodgemaakt. Toen hij dat hoorde, vond hij dat heel erg en wilde hij die jas nooit meer dragen. Ik voel de verplichting om die mensen wakker te schudden, maar meer dan het uitdragen kan ik ook niet.”
5. En? Merk je dat je berichten op social media als Hyves en Twitter iets uithalen?
“Ja, zeker bij tienermeisjes. Dan krijg ik berichtjes dat ze vegetarisch willen gaan eten, maar dat hun moeder het niet goed vindt. Dan mail ik ze lijstjes met was ze kunnen eten en hoe ze het aan kunnen pakken. Soms houden ze door mijn berichten op Hyves ook spreekbeurten over bont. Ik bereik met name jongeren, maar toen ik vorig jaar na een voorstelling over idealisme het publiek briefjes meegaf waar onder andere instond hoe slecht kippen leven, kwam ook mijn uitgever later naar me toe. Ze had kipfilet in de koelkast liggen, maar kreeg het niet meer weg.”
6. Dus je bent eigenlijk de Angela Schijf van de nieuwe generatie meisjes?
“Nou, Angela Schijf is in de serie niet lang vegetarisch geweest. De sponsor van GTST was destijds, geloof ik, Unilever. Zij verkochten zelf vleesproducten, dus moest het personage weer snel aan de rookworst. Toen ik dat hoorde, raakte ik alleen nog maar meer overtuigd dat ik geen vlees meer wilde eten.”
7. Ik las dat je ook stil protest tegen dierenleed voert?
“Ja, als ik een vrachtwagen met slachtvarkens voorbij zie rijden, steek ik m’n middelvinger op. En als ik iemand zie die bont draagt roep ik ‘dierenbeul’. Het haalt niets uit en is wat kinderachtig. Met ‘dierenbeul’ naroepen ben ik ook gestopt, want half Amsterdam loopt inmiddels weer met bont. Dan komt er geen einde aan.”
8. Wat zou je in de komende tien jaar graag zien veranderen in politiek Den Haag?
“Ik wil heel graag dat de nertsenfokkerij in Nederland wordt gestopt. Nertsenbont is nog het enige bont dat in Nederland wordt gemaakt, het is het bont dat Beatrix aan haar capeje heeft hangen. Nu is vastgesteld dat er over, ik geloof, twintig jaar geen bont meer gefokt mag worden, maar dan gaat het tot die tijd nog wel om vijf miljoen nertsen per jaar. Ook wil ik een importverbod op vossen- en coyote-bont – daar lopen jongeren nu veel mee rond – en wil ik dat dieren uit de vleesindustrie meer naar buiten gaan en meer ruimte krijgen.”
9. Hoe vind je dat Nederland het doet ten opzichte van het buitenland?
“Volgens mij is het met dieren overal ter wereld slecht gesteld. Weet je wat het rare is? Vanaf de jaren tachtig kon bont niet meer, maar toen waren legbatterij-eieren nog heel normaal. Nu hebben de kippen het eindelijk veel beter, en dan is bont opeens weer de normaalste zaak van ze wereld. Het lijkt wel een cirkel. Het laatste jaar is het wel wat beter geworden, mensen eten meer biologisch en meer biologisch vlees. Maar we hebben in Amsterdam nog geen vegan restaurants die bomvol zitten, dat zie je in New York wel. Daar sta je een half uur voor de deur te wachten, zo goed zijn ze. Al heeft het er daar mee mee te maken dat modellen vlees associeren met ongezond, niet zozeer met dierenleed.”
10. Wat wil je zelf de komende tien jaar gaan bijdragen aan een betere wereld?
“Dat zijn vooral privédingen. Ik ben aan het sparen voor dubbel glas en zou graag een hybride auto aanschaffen, al twijfel ik of het nou wel of niet beter is voor het milieu. Ik heb al wel een elektrische scooter, dat is in elk geval al beter dan een gewone scooter.”
Duurzaamheid: een modewoord of blijvende term? In deze nieuwe tweewekelijkse serie vraagt Duurzaamnieuws.nl aan bekende Nederlanders hoe zij over duurzaamheid denken. Hoe hebben zij thuis en op het werk met duurzaamheid te maken en hoe gaan zij hiermee om?
Door Nicole Besselink
Foto: Minovio
Reacties (15)
Zucht… nou ja, ten dele dan.
Vegetarisme doet weinig voor dierenwelzijn. Je vleesconsumptie verminderen zou dat wel kunnen doen, omdat iedereen dat kan. Zet daar op in en ga dat promoten! En die jongen met z’n bontkraagje uit dode dieren had hem gewoon moeten blijven dragen, en met dat ook het wrange gevoel in z’n nek, dat ‘ie elke dag moet delen met z’n vrienden. Laat hem dan maar in detail vertellen over de nachtmerries die hij heeft en binnen de kortste keren heb je niet één, maar een heel stel mensen met een beter bewustzijn over hoe dieren voor bont worden gehouden.
Ik vind het jammer dat er zo weinig energie gestoken word in matigen. Iedereen weet dat ’s nachts in het donker blijven zitten meer energie bespaart dan met licht aan, maar er is niemand die het doet, terwijl spaarlampen en het licht uit waar je niet hoeft te zijn wel heel algemeen is te zien. Als je dat dan weet, waarom die lijn dan niet doortrekken naar vleesconsumptie?
@majava
onzin dat vegetarisme niets doet voor dierenwelzijn. Omdat vegetariërs geen vlees eten, zitten er geen beesten voor hen in de bio-industrie. Omdat vegetariërs geen vlees eten, zitten er dus minder dieren in te kleine stallen waarna er minder dieren op gruwelijke manier geslacht worden. Doorgeredeneerd, wanneer niemand vlees zou eten, zaten er geen dieren in de bio-industrie. Is dat niet het uiteindelijke doel dat stichting wakker dier uiteindelijk beoogt?
Wel ben ik het met je eens dat wanneer mensen per se toch vlees willen eten, dat ze dan vlees zouden moeten kiezen dat op een goede manier is verkregen, en daarnaast minder consumeren is natuurlijk prima. Dat zorgt voor verbetering van dierenwelzijn van de dieren die wel gegeten worden.
Maar het smoesje dat vegetariërs niet bijdragen aan dierenwelzijn is onzin vind ik. Doordat ik geen vlees eet zijn er tientallen dieren minder gestorven dan wanneer ik het wel zou eten. Natuurlijk is het zo dat deze dieren überhaupt niet geleefd hebben, maar daarom dus ook niet in erbarmelijke omstandigheden.
Omdat vegetariërs geen vlees eten, zitten er geen beesten voor hen in de bio-industrie.
Dat gaat misschien op voor veganisten. Maar hoeveel vegetariërs eten kaas, eieren en drinken melk bijvoorbeeld? En wat te denken van leer? Eten ze allemaal een zuurdesem van de reform, of toch een tijgerwit van de AH?
Tijgerwit heet alleen maar Tijgerwit
Bas, ik heb nergens geschreven over ‘niet bijdragen’ of ‘niets doen’ voor dierenwelzijn. Ik had het over weinig. En dan heb ik het voornamelijk over het effect van hun missie op anderen.
Aan mijn zijde heb ik ook een mooie vegetarische, net als Sanne Vogel eigenlijk. Vergis je dus niet in mijn motieven. Maar als het gaat om wie er meer vleeseters aan het denken zet over wat ze nu eigenlijk veroorzaken met hun belachelijk hoge vleesconsumptie, dan ben ik dat, die dus nog wel vlees eet, alleen erg weinig en als het even kan diervriendelijk geproduceerd. En dan kan mijn intelligente, mooie vegetarische vrouw hoog of laag springen met haar geheelonthouding, maar men ziet haar als een zonderling en mensen komen meteen met associaties, die ze bij mij niet maken.
Ik denk dat jij je vergist in het aantal mensen dat er niet over piekert om vlees op te geven. Dat is een grote meerderheid die niet te vermurwen is. Als je die nu eens wel aan het minderen kan krijgen dan hebben we het over veel meer dan tientallen dieren. Dat is het punt wat ik wil maken. Vegetariërs moeten overigens wel gewoon blijven doen wat ze doen, want dat is hun overtuiging. Het zou hypocriet zijn als men het alleen maar voor de PR zou doen. Ik raad ze alleen aan om de strijd voor dierenwelzijn te laten voeren door anderen. Door mensen zoals ik. Ik ben nog nooit uitgelachen of belachelijk gemaakt. Vraag eens aan jezelf hoe vaak dat is gebeurd tijdens een diner of in een kantine?
Ik zet het wat zwart/wit neer, daar heb je een punt. Neemt niet weg dat er een stuk minder dieren in de bio-industrie zitten dan wanneer vegetariërs wel vlees zouden eten.
Het gaat me er natuurlijk om in verweer te komen tegen de stelling dat vegetariërs niet bijdragen aan dierenwelzijn. Dat is een redenering die onrecht doet aan de vaak bewuste keuze van mensen niet te willen bijdragen aan zaken als bio-industrie. (of de methaan uitstoot, het wereldvoedsel probleem etc. etc.)
Ik krijg er altijd een beetje het gevoel van dat het een smoesje is om het vlees eten maar niet op te hoeven geven: ‘omdat het toch niet bijdraagt aan dierenwelzijn’.
Bovenstaande was een reactie op Su,
als reactie op Majava, ik betwist niet dat vleeseters veel kunnen doen aan het verbeteren van de positie van dieren, en ik juich dat ook toe, ik wil dan ook niet neerbuigend doen over je opstelling; die vind ik lovenswaardig.
Ik denk dat juist de combinatie van ‘goed’ vlees eten/minder vlees/geen vlees eten een oplossing kan bieden voor de manier waarop ons vlees nu geproduceerd wordt. Iets waarvan toch weinig mensen kunnen zeggen dat dat op een prettige manier gaat. Ik denk daarom dat het niet alleen van belang is om te zeggen ik eet alleen ‘goed’ vlees, maar ook om naar alternatieven te zoeken en dus om te kiezen om minder of geen vlees te eten. Juist die combinatie kan ervoor zorgen dat er voldoende productiecapaciteit is om diervriendelijk vlees te verkrijgen en om te zorgen dat een ieder die dat wil zijn hamlapje kan krijgen en er geen noodzaak is om megastallen op te zetten.
Het is daarom een zaak om beide te doen: zowel bewustwording als consumptievermindering. Mensen die vlees willen laten staan kunnen dat doen, mede daardoor productiecapaciteit creërend voor mensen die wel vlees willen eten. Op die manier dragen dus ook vegetariërs bij aan een diervriendelijker wereld, juist door zich van consumptie te onthouden.
Overigens wordt ik zelden belachelijk gemaakt, omdat ik geen morele superioriteit probeer ten toon te spreiden wanneer het over mijn eetgewoontes gaat. Als iemand vlees wil eten, geen probleem. Over het algemeen krijg ik die houding dan terug. Ik kan er alleen niet zo goed tegen als mijn motieven in twijfel worden getrokken, dan heb ik de neiging die te willen verklaren.
Zolang er trouwens geen witte tijgers in tijgerwit zitten vind ik dat nog wel kunnen.
@7: misschien niet belachelijk gemaakt, maar hoe vaak overkomt het je niet dat anderen je vragen toch een heeeeel klein beetje te proeven, want ‘het is zo lekker’. Om maar niet te beginnen over de mensen die als ze doorhebben dat je vegetariër bent, het niet kunnen laten om je te laten weten dat het ‘ohhhh zo een heerlijk stukje vlees’ is. En allerlei varianten daar op. Wat te denken van de mensen die zeggen dat je de kip wel uit de salade kan vissen… En noem maar op. Het is geen onwetendheid, het is alsof ze menen een tegenreactie te moeten geven, omdat jij staat voor een groep die ze hun vlees, hun plezier af wil nemen.
Zolang er trouwens geen witte tijgers in tijgerwit zitten vind ik dat nog wel kunnen.
Het gaat er natuurlijk om dat er eieren en melk in verwerkt zitten, en hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de bioindustrie. Wil je dus dat bedrijfstak daadwerkelijk aanpakken, dan is het niet voldoende om alleen (bio)vlees te boycotten.
In tijgerbrood zit èn geen ei èn geen melk.
Als we dan toch mieren neuken.
@10:
Tijgerwit (800)
Een wit brood (800g) van tarwebloem bedekt met een krokant laagje van rijstgriesmeel
Ingrediënten:
Water,tarwe bloem, roggebloem, gist, rijstbloem, paneermeel, tarwekiemen, jodium voedingszout, tarwe zuurdesem, ei, melk, soja, suiker, meelverbeteraar: E300 ascorbinezuur, E322 lecithine, dextrose, E412 guarpitmeel, mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono-acetyl en di-acetylwijnsteenzuur (E472 e), antiklonteringsmiddel: E450 vii en E170ii, plantaardige olie
http://www.marienbakkerijproducten.be/nl-BE/ProductenDetail.aspx?GID=1&ID=13
@11:
Heel knap gevonden. Gemiddelde tijgerbroodrecepten doen het echt zonder…
Iets heel anders; In pepermuntjes zit gelatine. Dat vond ik ooit nogal shocking. Dat bindmiddel gelatine is en dus uit botten komt. Vegetariër zijn is als je het zo bekijkt best wel een hele klus.
@12: Ik heb het danook over het fabrieksbrood wat je bij de AH haalt. Zie #3.
Over gelatine:
Jimmy’s Food Factory – Party Party
http://www.youtube.com/watch?v=p_scxlxlHSw (NSFV)
Ze noemem ze niet voor niets spekkies :)
@14: Varkens zitten ook in munitie en hartkleppen, zie ook dit kunstprojekt:
http://www.christienmeindertsma.com/index.php?/books/pig-05049/