Sandinisten winnen

Het slechtst denkbare is gebeurd in Nicaragua: Daniel Ortega heeft de presidentsverkiezingen gewonnen in het Latijns-Amerikaanse land. Even kort een sprongetje naar het verleden: een bloedige burgeroorlog, geheime arrestaties en natuurlijk gevangenisstraffen zonder enige vorm van proces. Dat waren de dingen waar Ortega en consorten bij uitstek goed in waren. Hij belooft zich vanaf nu als een vroom katholiek te gedragen (beloofde hij eerder ook, tijdens zijn schrikbewind) en zegt niet meer zo extreem te zijn als vroeger.

Ondertussen vinden de Verenigde Staten hem natuurlijk – en terecht – nog even eng gezien het feit dat hij nog steeds de populistische revolutionair is. Fidel Castro en Hugo Chávez hebben Ortega reeds gefeliciteerd en juichen de zege toe. Opzich niet vreemd als je bedenkt dat ze vroeger reeds maatjes waren. Wel is het vreemd dat Chávez steeds beweert tegen de armoede te vechten, maar nu dus wel een regime toejuicht dat in het verleden voor gigantisch veel leed en armoede heeft gezorgd in Latijns-Amerika.

To be continued.

 1. 1

  Het scenario past in ieder geval prima in de linkse slag die Latijns-Amerika maakt. Zorgelijk als je het mij vraagt: populisme is, zowel links- als rechtsom, een foute boel.

 2. 3

  En waarom kwam Ortega destijds aan de macht ?? Vergeten zeker ??
  Omdat eindelijk het reactionaire tuig aan de kant werd gezet, en het land in een puinhoop achterlieten. De VS vervolgens een Contra’s burgeroorlog zijn begonnen, waardoor een opbouw van het land vergeten kon worden.
  En na het verdwijnen van het zogbenaamde links tuig, kregen we een aantal rechtse regeringen die het land nog verder de stront in duwden. en let wel; allemaal op instigatie en met goedbevinden van de VS.
  En het dan du vreemd vinden dat het volk, waar ze eerst links zat was, nu rechts zat is.
  En alleen maar kan hopen op een beter toekomst.
  Voorwaarde daarvoor; laat die kut Amerikanen eindelijk eens met hun poten van andere landen afblijven.
  Dat zijn de feiten