Ryad woedend over Nissan commercial

Maatschappelijke transities gaan vrijwel altijd gepaard met gevestigde machten die hun positie verliezen aan een nieuwe elite. Over het algemeen verloopt dit proces stilletjes maar soms wil de verliezende partij nog wel eens om zich heen meppen. Vooral als de winnaars van de toekomst zout in open wonden wrijven. Gisteren kwam het bizarre bericht van de OPEC naar buiten die vindt dat het gebruik van duurzame energie de vraag naar ruwe olie bedreigt?! Al eerder deze zomer kwamen er klagelijke geluiden uit de luchtvaartsector dat de vliegtax het aantal vluchten zou bedreigen.

Op een iets lager en lachwekkender niveau maar appellerent aan dezelfde machtsstrijd speelt zich een rel af tussen Nissan en Saoedi-Arabië. Een Israëlische commercial voor een elektrische auto waarin een woedende olieprins figureert heeft de toorn van het regime in Ryad gewekt. Israël is al langer opzoek naar een grotere zelfvoorziening in haar energieproductie, elektrische auto’s in combinatie met kernenergie / zonne-energie zouden die wens een stuk dichterbij brengen. Een Saoedische regeringsfunctionaris heeft inmiddels al verklaart dat Nissan straf verdient voor deze ‘racistische’ commmercial. Afijn, kijkt uzelf maar: “May eagles gouge your eyes out!”

 1. 1

  Maatschappelijke transities gaan vrijwel altijd gepaard met gevestigde machten die hun positie verliezen aan een nieuwe elite. Over het algemeen gaat verloopt dit stilletjes maar soms wil de verliezende partij nog wel eens om zich heen meppen. Vooral als de winnaars van de toekomst zout in open wonden wrijven. Gisteren kwam het bizarre bericht van de OPEC

  Beetje wishful thinking vind je niet? Tijdperk van de olie is nog lang niet over.

 2. 2

  Ach of het nu vijf jaar langer of korter duurt, het is een feit dat ik het als ouwe zak (en jij als een iets minder ouwe zak) rond 2050 nog wel ga meemaken, insallah. Daarover zijn de deskundigen het wel eens.

 3. 3

  Er zijn natuurlijk ook wel andere verklaringen voor de opschudding over deze reclame dan de wrevel tegen de maatschappelijke transities.

  Het lijkt me wel degelijk dat de commercial racistisch is. Er wordt overduidelijk een karikatuur neergezet van de opvliegende arabier die onmiddelijk met geweld, beledigingen en bedreigingen komt als hij iets ziet dat hem niet zint.

  Daarnaast heb je nog de historisch ietwat minder soepele verhouding tussen Israel en Saoedi-Arabie, hoofdsponsor van Hamas.

 4. 4

  Wel weer grappig dat er meteen een ad. onder staat van een dikke dodge. Dat ze überhaupt al denken dat ze die aan het SG publiek kwijt kunnen, misschien is t voor een verdwaalde GS’er ;)

 5. 5

  Bismarck heeft vast gelijk, maar in eerste instantie zag ik dat er niet in.

  De commercial is juist zo grappig omdat door (in het echt) boos te worden de Sjeiks het aangehaalde vooroordeel bevestigen.

  En zoals iedereen weet zijn alle vooroordelen waar!

  Oh trouwens, Bismarck, is het dan niet zo dat alle (bijna) karikaturen ras-/sex- of anderszins istisch zijn?

 6. 7

  @6: Als je een karikatuur maakt van een bepaalde etnische groepering, is het met aan zekerheid grenzende waarschijnlikheid wel racistisch ja. Je kan ook karikaturen van individuen maken, die zijn niet perse racistisch (denk aan spitting image).

 7. 8

  Inderdaad die stupide dodge reclame is een teken aan de wand voor Sargasso of moet ik zeggen nagel aan de doodskist?
  Absurde combinatie met google ads die me verwijzen naar een hybride auto.
  Het leidt af en schenkt weinig vertrouwen in de oprechtheid van de redactie .
  Vele overeenkomsten met de adverteerboer zijn collega’s zijn een voldongen feit.
  Het meurt onder dezelfde paraplu.
  Wat is er? zijn er geen “groene” sponsors?

 8. 10

  @7 tja individuen, die was ik ff vergeten :-)

  Tis dus even een doordenker, maar ik kan niet anders dan concluderen dat racisme dus niet altijd fout is.
  Dit soort karikaturale humor moet wat mij betreft zeker kunnen. En het is racistisch. Dus moet dit soort racisme kunnen.

  Klinkt fout, en misschien ben ik ook fout, maar ik discrimineer dan ook voortdurend, tussen bv blond/rood, CDA-stemmerT/SP’er…..

 9. 11

  @9: Waar zie je me dat zeggen?

  @10: Iedereen discrimineert en generaliseert wel (meer dan) eens. Dat is ook niet persé fout. Daarnaast moet ik de eerste mens die echt 100% perfect is (even verblindheid door verliefdheid niet meetellende) nog tegenkomen.

 10. 12

  Het klinkt alleen zo lekker taboedoorbrekend: “Dus moet dit soort racisme kunnen”.
  Dit soort racisme downplayen tot generaliseren is dan weer zo slapjes :-)

 11. 13

  vooral niet inhoudelijk ingaan op je credablility als blogger bismarck.
  jij was toch degene die hoog van de toren blies dat editoriale inhoud verre van de reclame zou staan en jouw integriteit vast stond als een blok?

  Als ik zeg dat een een links politiek blog geen dodge als reclame behoort te hebben, bent u U duyvendakkiaans stil.

  Zoals de wind waait waait mijn jasje politiek.
  Als u links kijkt ziet u niet dat ik rechts mijn zakken vul.

 12. 15

  “vooral niet inhoudelijk ingaan op je credablility als blogger bismarck.”
  Ik zou mezelf geen blogger noemen.

  “jij was toch degene die hoog van de toren blies dat editoriale inhoud verre van de reclame zou staan en jouw integriteit vast stond als een blok?”
  Dat eerste heb ik al zeker nooit gezegd en dat tweede misschien een keer in een overmoedige bui toen ik zat was op mijn 17e. Voor de duidelijkheid, dat was voor er zoiets bestond als een blog, dus tenzij je een undercover jeugdvriend van me bent, heb jij me dat zeker niet horen zeggen.

  “Als ik zeg dat een een links politiek blog geen dodge als reclame behoort te hebben, bent u U duyvendakkiaans stil.”
  Duijvendak heb ik de laatste maand anders meer horen spreken dan in de de jaren ervoor tezamen. Verder boeien mij die reclames niet zo heel erg.

  “Zoals de wind waait waait mijn jasje politiek.
  Als u links kijkt ziet u niet dat ik rechts mijn zakken vul.”
  Heb ik met een oude emmer gerammeld?

 13. 16

  je lult lekker om de hete brij heen bismarck.
  Zit je in de redactie of niet?

  Vooral niet ingaan op inhoudelijke argumenten en wijs vervogens naar andere feiten.
  Je kunt zo de politiek in, hipppokriete hippie.

 14. 17

  @16: Ik zit niet in de redactie. Verder mag je me eens vertellen om welke hete brij ik heendraai en waarom ik een hypocriete hippie zou zijn (en jij geen populistische trol)?

 15. 19

  @16,18,
  Sargasso hecht er waarde aan te benadrukken dat we volledig onafhankelijk zijn. Sterker nog: we krijgen geregeld mailtjes van de raad van bestuur van Dodge dat we vooral door moeten gaan met het aankaarten van klimaatissues en hen als Dodgypodgy aanduiden.

 16. 21

  verhipt dan ben ik inderdaad knetterstoned geweest bismarck, ik dacht toch echt dat u onderdeel uit maakte van deze verzetshaard der politiek.

  Desalniettemin,het is een kut reclame wat niet past bij de principes van een links blog.
  Als Steeph nou net zoveel tijd en energie had gestoken in het vinden van een normale sponsor wat bij de toko past als hij steekt in een normale post was dat geloofwaardiger geweest.
  hug a virtual nurse bij oxfam,krijg je een digikaartje van fokke en suske terug van de staatsloterij, van die dingen die tenminste nuttig zijn voor de samenleving.

  Waarom adfo blog embedded in je blog?
  sinds wanneer haal je wolven in een kippenhok.
  dat waren toch de marketingboys ( hallo Marco! ) die het internet verpesten door commerciële activiteiten die men niet nodig had of heeft?
  Waarom denk je dat alle hollandse blog een verkapt krantje zijn geworden met minimale input van een luie redactie?

  Dezelfde types die ervoor hebben gezorgd dat retecool en GS langzaam kwalitatief de afgrond in denderenden en Dutchcowboys ( who the fuck is ) via bright de aandacht krijgen?
  Met zulk tuig doet U toch geen zaken of je moet kats blut zijn.

  Dat de redactie hun principes voor 150 euri per maand aan de kant schuift, Tja.

  en waarom heb je een auto nodig kittekat, gewoon Huisvrouw worden dan heeft u dat probleem niet en is er meer ruimte op de snelwegen en de arbeidsmarkt.

  Zo de joint is op,deze populistische troll zet de puntmuts op want het is tiet om boodschappen te gaan doen.

 17. 22

  Ik geloof dat er niet heel veel mensen zitten te springen om mijn baan, Hema! Maar je maakt wel een aardig punt wb het kiezen van een sponsor die bij het type website past. Ik ken eigenlijk maar een site waar de advertenties mooi en uitnodigend zijn om op te klikken en dat is designsponge