Ruzie over twitter

Kinderen van 13 ontdekken Twitter ook al gestaag. Steeds vaker zie ik vriendinnengroepjes 13 en 14-jarigen hun wel en wee delen via Twitter. Dat dit in het openbaar gebeurt, deert ze geen klap: “wie wil meelezen moet dat zelf maar weten!”. Mijn eigen dochter is ook op Twitter, maar ik mag haar niet volgen.

Ze gaan ervan uit dat docenten en ouders er niet eens opkomen om hen te volgen, of mee te lezen. Of dat ze er niet in geïnteresseerd zijn. Dochter: “Zeg, bemoei je er niet mee!”.”Maar iedereen kan meelezen!”, ruziede ik terug.

Als ik kan meelezen, kan iedereen dat. En of je iemand blokt of niet, maakt geen klap uit. Op MSN heb je dan iemand inderdaad buitengesloten, maar op Twitter werkt dat niet zo.

Zo heb ik in mijn netwerk een concullega die mij op Twitter geblokt heeft. Beetje dom, want meelezen kan ik natuurlijk toch gewoon als ik dat zou willen. Hij twittert ook heel onhandig trouwens zijn 06-nummer en zijn adres naar mensen alsof het om privé-berichten gaat en vertelt precies wanneer hij naar zijn buitenhuisje gaat. Het idee van ‘openbaar’ is dus zelfs voor zogenaamde mediawijze mensen nog heel moeilijk te bevatten…

Ik zou ze willen waarschuwen voor de gevolgen: “Nog 10 minuten met deze stinkende leraar hier”, kan problemen opleveren op school. Of: “Ik haat het als iemand hier logeert en dan langer slaapt dan ik!” En hoe handig is het om “Zo, het is hier leuk!” twitteren om 1 uur ’s nachts of spijbelend van school gewoon door te twitteren… Doodgewone meidendingen, maar zou het ook niet mediawijs zijn om ermee rekening te houden dat je anderen kunt kwetsen of dat je jezelf in de problemen kunt brengen?

Maar verder hebben ze wel gelijk: die puber-tweets gaan helemaal nergens over behalve ‘hallo, ik ben er nog en jij?’. Ik lees dus een aaneenschakeling van: “Fitti met me broer”, “Me opmaken”, “Kom je op Skype?”, “Die kutbus is te laat”, “in bad”, “Duits ging goed”, enz.. SMS-jes naar de massa.

Ik mag haar en haar vriendinnen formeel niet volgen, die boodschap is duidelijk. En ik begrijp dat ook nog, (net zoals ik de boodschap van mijn concullega begrijp ;-)). En dus doe ik dat ook niet. Maar omdat het openbaar is, kijk ik wel mee.

Tot ze het huis uit is, in ieder geval.

Meer bij Mijn Kind Online.

 1. 1

  M’n dochter is nog lang niet op die leeftijd, maar reken maar dat als het straks zover is, ik precies zal weten wat ze online en op de social media uitspookt, voor zover dat technisch mogelijk is, waarbij ze natuurlijk niet hoeft te weten dat ik dat doe. Juist omdat het nog kinderen zijn, en ze geen besef hebben van de impact van hun bezigheden. En inderdaad, tot ze het huis uit is. Dan hoop ik haar zoveel meegegeven te hebben, dat ze het belang van privacy begrijpt.

 2. 2

  Volgens mij is Twitter, in tegenstelling tot wat de auteur van het stukje probeert te suggereren, on de jonge middelbare scholieren niet echt hip. Ik zie bij mijn dochter (naast een verschrikkelijke bende online flash spelletjes) veel Facebook, gewoon nog ontzettend veel SMS, maar geen Twitter. Volgens mij staat het exhibitionistische karakter van Twitter ook een beetje op gespannen voet met het doorgaans in zichzelf gekeerde, of kliekjes-achtige karakter van de gemiddelde puber.

 3. 4

  eh…twitter kun je gewoon wel dichtzetten, dan kunnen alleen volgers je lezen.
  Alleen oude tweets kunnen wel elders te lezen zijn, maar nieuwe zijn dan wel alleen voor volgers die je al had, of nieuwe volgers die je goedkeurd…

 4. 5

  @1: Yes, stiekum monitoren je eigen kind en het er dan wel op aanspreken als het over de schreef gaat. Dan heeft het
  a) geleerd hoe pappa over privacy denkt.
  b) geleerd dat pappa alleen maar een realistische demonstratie heeft willen geven van de gevaren van internet waardoor ze in het vervolg zijn adviezen dienaangaande nauwkeurig op zal gaan volgen.

 5. 8

  @5
  Ik zou wel monitoren, maar niet jarenlang in het geniep. Ik zou mijn kinderen er snel mee confronteren om een punt te maken en als ze de wijze les geleerd hebben ze verder met rust laten.

 6. 12

  @1 ongelovelijk, idd stiekem meekijken omdat je zo op je privacy gesteld bent? Ga je ook stiekem haar kasten door als ze er niet is?

  @8 Dus je geeft toe dat het fout is, maar je vergeeft het jezelf omdat je het geen jaren doet? Ook een vreemde constructie hoor.

  Vroeg of laat leren je kinderen (of volwassenen voor mij part) het vanzelf op de harde manier, gewoon informeren en klaar.

 7. 14

  Je kind laat jou (want iedereen) toch zelf meelezen? Domme concepten blijven hip voor de jeugd (en kidults). Soit, echolon, de KLPD, de chinezen, hackers, pooiers.. jan en alleman leest mee. Als ze daar problemen mee hebben dan moet je hunnie tippen om op Encrypted Social Media over te stappen ;) En dan wachten tot ze em doorhebben.

 8. 16

  @1

  Hmm, en dat is wat jij gemist heb in jouw pubertijd? Of heb je het gevoel dat je dat wenselijk had gevonden als puber?
  Of heeft dat gebrek aan ‘big brother/mother/father’ bij jou slecht uitgepakt?
  ;-)