Rutte kon PaarsPlus negeren door geheime deal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

En de mouw waar de aap uitkomt is…:

VVD-leider Rutte en CDA-leider Verhagen hebben het op een akkoord gegooid vóórdat de onderhandelingen over PaarsPlus begonnen. Daarom liep de opdracht van Lubbers om verschillende meerderheidscoalities te onderzoeken spaak, schrijft de Volkskrant. [via Joop]

PaarsPlus was gedoemd om te mislukken, aangezien Rutte wist dat hij een gegarandeerde terugvaloptie bij het CDA had. Dat onderhandelt net even iets lekkerder. Het maakt het mogelijk om andere partijen het mes op de keel te zetten.

Het maakt duidelijk dat het CDA – en dat is niet onverwacht – altijd bereid is geweest om te gaan regeren, ondanks twintig zetels bij de verkiezingen op 9 juni jl. Om in de woorden van Maxime Verhagen te spreken die hij aan Job Cohen richtte: het verhaal van het CDA dat ze ‘bescheidenheid’ zouden willen tonen is derhalve volstrekt ongeloofwaardig. Het CDA wilde koste wat het kost regeren, door het midden of desnoods met Wilders-gedoogsteun over rechts. Het verklaart ook de uitspraak van Rutte om alle andere opties om te regeren uit te sluiten. De VVD-leider wist al dat Verhagen zich aan hem had uitgeleverd.

Reacties (15)

#1 vandyke

Ik was niet van plan om naar het debat te kijken, maar het wordt misschien nu toch boeiend. Debat te volgen op politiek24.

http://nos.nl/nieuws/live/politiek24/

 • Volgende discussie
#2 Inje

Goh, wie had dat toch gedacht, dat de VVD een terugval optie aan het regelen was? Het lijkt wel politiek zeg…
Als de grote Job dit niet had zien aankomen is hij werkelijk te lang weggeweest uit Den Haag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Erik

Als links ooit ’s aan de macht komt, stel ik voor alle CDA-kiezers naar heropvoedingskampen te sturen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 pedro

Volgens mij had Job het wel aan zien komen, en was zijn advies, om dan maar meteen aan die onvermijdelijke onderhandelingen te beginnen, dus in het landsbelang, ipv net als in 77 maandenlang te onderhandelen en uiteindelijk toch de zwarte piet toegespeeld te krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pedro

PS: en bovendien was Cohen gewaarschuwd, door Lubbers nog wel, dus dat hij het niet aan zag komen, lijkt me eigenlijk uitgesloten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Inje

@3

Ik dacht dat links niet van zulke forse maatregelen houdt als heropvoedingskampen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Erik

@6: Goede linkse traditie hoor, is al veel ervaring in opgebouwd in het buitenland ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Christian

Nou ja zeg, dus Maxime Verhagen is een linkmiechel, dat had ik nooit gedacht…

Overigens begrijp ik uit dat Volkskrant stuk dat Verhagen liever de PvdA erbij had dan de PVV (niet zo gek gezien de reuring in zijn achterban), dus Cohen heeft wel degelijk iets laten liggen door de deur naar een middenkabinet dicht te houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 pedro

dat Verhagen liever de PvdA erbij had dan de PVV

Verhagen is een linkmiechel… hij wilde ook niks met de PVV te maken hebben. Voor de achterban wil hij wel beweren, dat hij liever met de PvdA in zee gegaan was, zodat hij Cohen de schuld kan geven. Wat hij werkelijk denkt, lijkt minder belangrijk dan de aandacht, die hij kan krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 vandyke

@8 Verhagen liever de PvdA dan de PVV? Dat lees ik echt niet in het artikel.

Voor het CDA is regeren met de VVD veel aantrekkelijker, zonder PvdA, want dan kunnen ze lekker sociaal doen. Met de PvdA erbij zitten ze klem. Geen eer aan te behalen, zeker niet omdat ze premier niet leveren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Marcel

Zoals het de laatste weken gegaan is moet je echt wel politieke zelfmoordneigingen hebben om het met de PVDA onder leiding van Cohen te gaan proberen. Dat is gedoemd om te mislukken. De beste man heeft geen dossierkennis, kan niet debateren en maakt regelmatig blunders die dan weer rechtgebrijd zouden moeten worden.
Wat dat betreft zou de PVDA eens goed na moeten denken over het gegeven dat het CDA nog liever met de PVV in zee gaat dan met de PVDA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jonas

@11. Klinkklare onzin dat het CDA liever met de PVV dan met de PvdA zou regeren. Ze hebben zich duidelijk uitgepsroken voor een middenkabinet met de VVD. En de VVD is hun grote vriend, en daar had de PvdA terecht niet veel in. De VVD wil doorgaan met liberaliseringen en flinke bezuinigingen die zogenaamd nodig zijn. En daar past de CDA en nu kennelijk ook de PVV oftewel oud VVD-er Wilders bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 VBB

“Geheime deal”. Nou nou. Tuurlijk hebben Rutte en Verhagen al wat mogelijkheden met elkaar besproken, nou en?

Ik denk dat er sowieso teveel oud zeer zit tussen de PvdA en het CDA. De PvdA blaast het afgelopen vechtkabinet op op een voor hen schijnbaar gunstig moment, dat vond het CDA niet leuk.

Nu de VVD de deur naar links openlijk heeft dichtgegooid en het CDA inmiddels door roeptoeters Pechtold en Halsema is afgebrand, is er geen weg terug.

Een linkse coalitie komt er nu hoedanook niet meer. De VVD doet niet mee, niemand wil met de PVV en het CDA leent zich nu echt niet meer voor een of andere rare 5 partijen combi met alleen linkse partijnen waaronder de PvdA.

Dat heeft links toch echt wel grotendeels aan zichzelf te wijten.

Ik vond de optredens van Halsema en met name Pechtold in het ‘debat’ beschamend. Schreeuwende kinderen die hun zin niet krijgen. Met maar 1 punt: anti-Wilders. Zielig hoor. De oude politicus Lubbers veegde de vloer met ze aan; zo uit de losse pols. Het einde van Halsema en Pechtold dient zich aan.

Cohen was wederom kleurloos met z’n A4tjes, alleen Roemer deed het aardig; was relaxt en reeel. Hij moet alleen oppassen dat ie niet alleen als guitige lolbroek overkomt.

Het is bekeken, wat Cohen nu ook nog zegt. Rechts heeft 76 zetels (78 met de SGP erbij) en links dus 72. Daar is, zelfs als ze eens zouden worden in hun gezamenlijke ‘als-het-maar-geen-Wilders-is’ droom, dan nog heeft links geen meederheid met 5 0f 6 partijen.

Het wordt dus rechts en dat is mooi. Met dank aan links – die hun eigen programma’s de laatste jaren ondergeschikt hebben gemaakt aan negativiteit – Wilders afkraken. Dat betaalt zich nu terug.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 tjark reininga

juist gezien. als het er komt wordt dit niet het rechtse kabinet dat Rutte en Wilders hun kiezers beloofd hebben, maar een door het CDA gestuurd middenkabinet. de vraag is of de rest van de Tweede Kamer zo’n kabinet zal gedogen of Verhagen de wacht aan moet zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 pedro

@11:

Wat dat betreft zou de PVDA eens goed na moeten denken over het gegeven dat het CDA nog liever met de PVV in zee gaat dan met de PVDA

Ik kan niet voor de PvdA spreken, maar dat lijkt me overbodig, tenzij de liefde wederzijds is en ze bij de PvdA ook liever met het CDA dan met andere partijen samenwerken. Zo niet, dan kunnen ze gewoon concluderen, dat rechtse partijen liever met andere rechtse partijen samenwerken, zeker wanneer beide partijen een religieuze achtergrond hebben. De uitspraak van Verhagen is namelijk gewoon een politieke uitspraak, die niet met zijn daden overeen komt.

 • Vorige discussie