1. 1

  Dat is interessant, want diezelfde Doema heeft eerder besloten de inwoners van Abchazie en Zuid-Ossetie tot Russisch staatsburger te verklaren.

 2. 3

  @2: Ja maar daar zul je in de Doema geen enkele voorstander voor vinden. Dan keuren ze nog liever een wet goed om alle Tsjetjenen richting Siberie te deporteren (hebben ze ook al eerder gedaan, oke misschien een Godwin, soort van).

 3. 4

  Kon je op wachten Rusland en China zullen het kosovo voorbeeld zeker gaan gebruiken om landen in hun regio te destabiliseren en/of regeringen in hun regio in de pas te laten lopen met de dreiging van erkenning.

  De VS en EU hebben een zeer gevaarlijk precedent geschapen, een precedent dat zeker navolging gaat krijgen.

 4. 6

  @4: Kun je uitleggen wat het gevaarlijke precedent precies is (even los van de misvatting dat met Kosovo iets zonder precedent gebeurd is)? Wat maakt het precies uit of Rusland de onafhankelijkheid van Abchazie en Zuid-Ossetie wel of niet erkent? Ongeacht de officiele status zijn Zuid-Ossetie en Abchazie namelijk al lang de facto Russische satelieten (met volledige politieke steun, paspoorten, pensioenen en wapens van Rusland).

 5. 7

  Bismarck,

  klein voorbeeldje :

  Regio X in land A heeft ambities om zich af te scheiden, Regio X zoekt daarvoor steun bij land B, land B is veel groter en sterker dan land A en legt land A dus haar wil op dmv eenzijdige bombardamenten (kosovo oorlog), stuurt vervolgens een ‘vredesmacht’ en maakt vervolgens regio X onafhankelijk.

  p.s.
  Lees voor Regio X = Friesland, Land A = Nederland, Land B = Duitsland.

  (of willekeurige andere landen en gebieden)

 6. 9

  Als de Friezen zich willen afscheiden dan moeten ze dat lekker zelf weten, maar tot nu toe is daar slechts een erg kleine minderheid voor te vinden. Friezen worden ook niet gediscrimineerd door Nederlanders of hun eigen cultuur ontzegd.

 7. 10

  Ik ben voor afscheiding van Friesland!
  Met al die subsidies is de rest van Nederland een wingewest geworden van die Friezen. Laat die Pruisen maar weer een Groot Friesland organizeren, dan zijn wij er van af.

 8. 11

  @*, maar nog nooit door landen die PRO internationale wetgeving zijn.

  In het verleden is dat gedaan door landen die die wetgeving met de voeten traden, en nu doet de EU & US dat, en dat mijn vriend is het precedent.

  Niemand kan nu bijv China beschuldigen van het overtreden van het internationale recht als China besluit om de grote chinese gemeenschap in San Fransisco onafhankelijk van de VS te maken.

  Gebieden die onafhankelijk willen worden moeten dat doen door onderhandelingen en niet door bommen, dat laatste zal alleen maar leiden tot nieuwe oorlogen.

 9. 12

  @11: Nee Roland. De VS treedt ook internationale wetgeving met voeten (en verschillende EU-landen ook trouwens). Je probeert verschillen te zoeken die er niet zijn.

  Als gebieden onafhankelijk willen worden, maar met bommen tot zwijgen gebracht worden, wat dan? Je weet dondersgoed dat Servie helemaal niets met Kosovo te oderhandelen had (net als met bv. Slovenie destijds trouwens). Aan de tafel werd daar geen onafhankelijkheid uitonderhandeld en de Serviers kwamen met tanks verder onderhandelen.

  je doet trouwens net alsof de EU Kosovo onafhankelijk “gemaakt” heeft. In werkelijkheid was het de meerderheid van de Kosovaarse inwoners die onafhankelijkheid wilden en die uiteindelijk ook uitgeroepen hebben. Dat lijkt me precies goed. Als in San Fransico een meerderheid voor onafhankelijkheid van de VS is, lijkt me dat ook hun goed recht (en dito voor Friesland en Nederland). Dat is ook hoe het in het verleden altijd is gegaan (en slechts zelden met instemming van het “moederland”).