Russen willen Eurozone bombarderen?

Russen willen Eurozone bombarderen?

[qvdd]Een duo F-16´s heeft vanmorgen 2 Russische vliegtuigen van het type TU-95 Bear onderschept net buiten het Nederlandse luchtruim. Beide bommenwerpers vlogen daar zonder zich te identificeren. Nederlandse jachtvliegtuigen stegen dit jaar al 3 keer eerder op voor een soortgelijke actie met Russen.

Aldus een persbericht van de Rijksoverheid. Voor de Russen binnenvlogen waren ze al door de Denen gespot en nadat ze het Nederlandse luchtruim verlieten namen de Britten de bewaking over.

Hoe zit dat met die drie eerdere acties? Was dat dit jaar? Of de laatste jaren?
Wat moeten de Russen eigenlijk boven de Eurozone? De bommen droppen als blijkt dat ‘het kapitalisme’ de crisis weet te bezweren?

Nog wat opties voor complotdenkers: De Russen waren zo vriendelijk om en bijdrage te leveren aan de stresstest van de kerncentrale in Borssele, die eveneens gisteren plaatsvond. Het kan ook propaganda zijn om de aanschaf van de JSF er door te drukken.

 1. 3

  Misschien even oppassen met het “Nederlandse luchtruim”, zoals het in het artikel wordt genoemd. Dat betreft namelijk niet het Nederlandse luchtruim, maar internationaal luchtruim, dat Nederland in onderlinge afspraak met de andere NAVO-landen “beheert”. In werkelijkheid zijn de bommenwerpers niet in de verste verte in zicht van de Nederlandse kust geweest.

 2. 4

  NB. Het Nederlandse luchtruim begint 12 zeemijl uit de Nederlandse kust. Daarbuiten mogen de Russen zoveel rondvliegen als ze willen. De restricties die de NAVO unilateraal denkt te kunnen opleggen aan andere landen die boven de Noordzee in internationaal luchtruim rondvliegen hebben in het internationaal recht geen enkele waarde. Om de Russen geen casus belli te geven worden Russische bommenwerpers daarom ook alleen maar begeleid (overigens een erg dure grap voor iets dat feitelijk volledig overbodig is). Uiteindelijk zijn de enigen die profiteren, de respectievelijke luchtmachten, die zulke vluchtbewegingen als legitimatie voor meer financiering gebruiken. (je zou bijna denken dat Jac Jansen geregeld met zijn Russische collega belt om af te spreken dat ze weer eens langs vliegen).

 3. 5

  @4: Dat laatste is zou denken op grond van het subtiele ‘voor een soortgelijke actie met Russen’.
  Je zou zeggen dat het moet zijn ‘acties tegen Russen’.

 4. 7

  Russen willen graag hun spierballen laten zien, bombarderen is waarschijnlijk sterk overdreven.

  Door de hoge olieprijs stroomt het geld binnen in Rusland en ze willen graag laten zien dat ze weer meetellen op het wereldtoneel. Wij worden steeds afhankelijker van Russische olie en dat weten zij ook.