1. 2

  Putin ziet zwakheid en buit deze uit. De Amerikanen dachten blijkbaar dat na de koude oorlog de wereld voor het oprapen lag. Een paar oorlogen en kredietcrisises verder en de zaken staan er toch weer even wat anders voor.

 2. 3

  so hey, heel gewaagd hoor, het melden van de intentie om wellicht iets te verkopen dat wellicht militair inzetbaar zou kunnen zijn t.z.t. in een gebied dat niets met de VS te maken heeft maar uit allergie toch als zodanig is benoemd, nou tjeempiedepeempie wat een gevaar !

 3. 4

  @3: Het is inderdaad vreemd om dit als “nieuws” te zien, terwijl andere wapenorders (toevallig niet door Rusland of aan Venezuela en Iran) volledig onbecommentarieerd blijven.

 4. 5

  @3,4: nu, er is wel iets interessants met deze wapenorders. Iran werkt sinds enige tijd militair samen met venezuela, dat een zeer goede klant van de Russen aan het worden is. Ook Evo Morales , presidant van bolivia (de beste vriend van venezuela’s hugo chavez) bezocht onlangs iran en verklaarde de grootst denkbare vriendschap, dit terwijl de amerikaanse vertegenwoordigers in zowel Venezuela als Bolivia het land uitgekickt werden. de wapenorders volgen dus het patroon van wat nieuwe invloedsferen lijken te gaan worden. ik geloof dat in de koude oorlog vooral afrika dit soort vriendschappen had. in een nieuw opkomende koude oorlog (voor zover dit het geval is) lijkt rusland dus vooral zuid-amerika als vriendschapsgebied te zoeken. de link met iran (en venezuela) is logisch. rusland wil graag vrienden zijn met OPEC-landen…

 5. 6

  @5: Of misschien valt er voor de Russische wapenindustrie gewoon veel geld te halen in Venezuela en Iran (en Bolivia), ivm met de recente toename van de inkomsten van die landen aan olie- en gasverkoop.

  Ik bedoel, je kunt net zo’n patroontje opzetten tussen de VS, Israel en Georgie, bijvoorbeeld, alleen is daar veel minder duidelijk serieus financieel gewin te halen, dus is het eigenlijk verdachter.

  Verder heeft Rusland wel veel belangrijker wapenpartners in de wereld, zoals India. Je hoort bijvoorbeeld maar erg weinig over de gevechtsvliegtuigprojecten die beide landen gezamenlijk ontwikkelen. Of denk aan China, samen met India toch de belangrijkste inkoper van Russische militaire vliegtuigen.