1. 1

  Volgende verbastering: “Romeinen kenden geen gletsjers”, daarna “Klimaat in Romeinse tijden aanzienlijk warmer dan tegenwoordig; Geen gletsjers in de Alpen”.

 2. 3

  Achja, nu hebben die bergtoppen een economische waarde, wintersport, bergbeklimmen, bergwandelen. Toen niet. Op lager gelegen gedeeltes waar gras was konden boeren schapen hoeden. Hoger hadden ze niets te zoeken.

  De bergen waren in die tijd niet meer dan een natuurlijk obstakel. Dat door de romeinen niet eens als verdedigingswerk werd gebruikt.

  Wat kon hun het schelen hoeveel soorten ijs er waren? Daar waagde niemand zich aan.

  Het is niet voor niets dat er nog eindeloos over Hannibal nagebabbeld wordt omdat hij dat wél deed.

 3. 5

  Some of the possible solutions, notably my not knowing enough Latin or Greek, are very plausible.

  en

  Another plausible answer is that Hannibal travelled through a pass that was not glacierized.

  Het is op zich interessant te weten waar het woord gletsjer vandaan komt en of de Grieke en Romeinen (of de Hunnen, Scythen etc…) daar woorden voor hadden. Maar als ze die niet hadden zegt dat natuurlijk verder niet zoveel. Eskimo’s hebben meer woorden voor sneeuw dan wij kunnen verzinnen. Maar we kennen wel sneeuw. En de Romeinen kenden ijs. Of ze zich van het bewegen van ijsmassa’s bewust waren is minder ter zake doend dan het bewust zijn van ondoordringbare gebieden.

  Ik vind de opmerking dat hij geen Latijn of Grieks kent meer zeggend dan de rest van het verhaal. Schoenmaker hou je bij je leest zou ik in dit geval zeggen.

  En de vraag waarom Hannibal niet over gletsjers is gegaan is te gek voor woorden. Als je met olifanten en een leger onderweg bent kies je niet de moeilijkste weg. Dan kies je de dalroute en de passen. Zeker geen gletsjer met kloven en ravijnen.

  De insinuatie van #1 en #2 ligt voor de hand.
  Dom stuk dus.

 4. 7

  Waar ik trouwens wel van sta te kijken is van de grote hoeveelheid steden/dorpen die nu nog een naam dragen die is afgeleid uit de naam in Romeinse tijden, ondanks dat veel van die plaatsen tussentijds onbewoond zijn geweest.

 5. 9

  @1&2

  Dat is een opgetuigde stroman, overigens. Men verzint een kwestie (klimaatontkenners zullen dit gaan gebruiken) en klimt dan al in de ad hominem (het het onvermoeibare idioten).

  Terwijl beide kampen volstrekt onverantwoorde claims maken. De bevaarbaarheid van de Noordelijke IJszee langs de Russische kust onlangs, bijvoorbeeld. Men leest dat, brult “warmer klimaat” en realiseert zich niet dat men al decennia lang die route bevaard.

  Het zou iedereen sieren eens niet meteen naar het gedrag van anderen te kijken maar eens jezelf onder ogen te nemen.

 6. 10

  Ik zal eens oplepelen wat men allemaal brult tegen een gletscher.

  De gletscher heet in
  Tirol: Ferner of Firne
  Graubunderland: Wader
  Savoie en Dauphin’e: Glacier en Glaciere
  Salzburg, Stiermarken en Karinthie: Kees
  Italiaanse alpen: vedretto
  (IJsland: j”okul)

  De gletschergordel heet in
  Berner-Oberland: Firn
  Savoie: Neve

  Nergens voor nodig. Levensgevaarlijk. Als we nou allemaal leren: “Holla pericoloso GLETSCHER!!!!” dan zou dat heel wat ongelukken schelen.