Robijnlori terug op de Cook Eilanden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Na bijna tweehonderd jaar afwezigheid is de robijnlori aka Rimatara Lorikeet alias ‘Ura oftewel Vini kuhlii terug op het eiland Aitu dat onderdeel is van de Cook Islands (dankzij het Rimatara Lorikeet Reintroduction Programme). Deze kleurrijke vogel was bijna uitgestorven omdat de lokale chefs de kleine rode veren gebruikten om er hun ceremoniële hoeden mee te decoreren. Dat de robijnlori er überhaupt nog is heeft de vogel aan de koningin van Rimatara te danken die honderd jaar geleden een tapu (taboe) afkondigde op het doden van de robijnlori. Vaak is een taboe een beter preventiemiddel dan een wet (kijk naar de stijging van het racisme in Nederland na taboe-doorbrekers als Bolkestein en Fortuyn, maar we dwalen af… terug naar het onderwerp). Nu is de robijnlori terug op Aitu, zevenentwintig exemplaren gevangen in mistnetten op het Frans-Polynesische eiland Rimatara konden worden uitgezet omdat op Aitu net als Rimatara de boomklimmende eieretende zwarte rat of scheepsrat (Rattus rattus) ontbrak. De Aitu gemeenschap gaf een welkomstceremonie want ondanks al dat jagen op de rode veertjes in het verleden staat de vogel steeds voor geluk en welzijn. There have been regular sightings since. McCormack says the birds have spread over the whole 30 km2 of the island of Atiu. “As of August, sunny-day flocks are up to 13 birds and some apparent pairs are being reported. We are now organizing a community contest to find the first juveniles as evidence of breeding.” (BirdLife)

Dat de Rimatara Lorikeet alias ‘Ura oftewel Vini kuhlii in het Nederlands ‘robijnlori’ heet kan ik met 82% zekerheid zeggen, degene die dit echter overtuigend kan ontkrachten mag zich hier op Sargasso voor één dag Wijsneus van de Dag noemen.

Reacties (6)

#1 tess

Mother Nature looks good after her children ;-)

  • Volgende discussie
#2 HPax

Wie naar een tabu haakt, haakt naar een meester.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 dr Banner

die vogels smaken naar niets – maar de eitjes zijn heerlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 w. neus
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Gefeliciteerd W. Neus!

Ik had Kuhls lori ook al voorbij zien komen (figuurlijk dan) maar baseerde mij uiteindelijk op:
http://www.vogelweeldemeppel.nl/parkietenlijst%20ned%20lat.htm
Uw bron toont echter een stuk wetenschappelijker.

Dank u wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

ho ho… alhoewel… nu ik naar het Deens, Duits en Pools kijk denk ik dat het helegaar niet zo gek is dat ie ook wel eens Robijnlori kan heten?!

Duits:
Rubinlori
Deens:
Rubinlori
Pools:
loreczka rubinowa
Tsjechisch:
vini rubínový

Maar de titel Wijsneus pak ik u niet meer af, het is u van harte gegund.

  • Vorige discussie