?Ri-ta Tovenaar? aan het roer

Rita Verdonk (Foto: Flickr/roel1943)Afgelopen vrijdag was Ri-ta Tovenaar te gast bij De Wereld Draait Doorrrrrrrrrr. Gelukkig, want Rita was wat stil de laatste tijd. Ja, we lazen recent dat ze geld nodig heeft om haar trots met ons te kunnen delen. Sinds déze uitzending weten we dat Rita van boten houdt en letterlijk graag aan het roer mag staan. Iets met recht door zee, want haar beweging kabbelt gestaag voort enzo. Om haar eerste ?politieke moment van Trots op Nederland? met het volk te delen geeft Rita een feest in de Passengers Terminal te Amsterdam. Op zijn Amerikaans. Want dat vond Kay van der Linde Rita een goed idee. En het representeert natuurlijk haar grootsheid.

Zoals Verdonk het zo ‘betoverend’ kan vertellen: ?laten we het nu allemaal eens anders doen!? Je weet wel, anders. ?En daar ben ik druk mee bezig?. Haar daadwerkelijke plannen kon ze nog niet verklappen. Dat bewaart ze voor het feest. En geef haar eens ongelijk. De politiek, dat zijn ?de zakkenvullers en de graaiers?. Bij Rita krijg je tenminste een feest. Want het begin van Trots op Nederland meemaken en voor een lousy 75 euro de gehele avond drank, wie wil dat niet? Voor 500 euro mag u zelfs in het VIP-gedeelte plaatsnemen en, zo wist ze te vertellen, in debat met Verdonk. Samen met die duizend tot vijftienhonderd andere uitverkorenen. Het belooft dan ook, naast een historische, een drukke en vooral erg lange avond te worden. U komt immers allemaal aan het woord.

In ieder geval is Rita druk bezig met haar ?beweging?. Zo wist ze ons te vertellen dat ze ?graag de burgers de kans wil geven om mee te denken en om mee te doen. En daarvoor zijn we nu een prachtige website aan het bouwen, met heel veel mogelijkheden om mee te doen en mee te denken. Druk dus met alle ideeën en oplossingen van ons allemaal!? Want: ?Er zijn heel veel weldenkende mensen in Nederland, die heel graag ook wel eens hun stem willen laten horen. Voor die oplossingen wil ik heel graag kennis maken met de kennis en kunde van iedere Nederlander.? Jawel, Rita wil ook kennis maken met mij!

Hoe?
Maar hoe dan beste Rita? ?Nou, mensen je krijgt allemaal een knop waar je op kan drukken, het hoeft niet, maar u kunt nu (dus gewoon) meedoen! Er is namelijk maar twee procent van de mensen aangesloten bij een politieke partij. Achtennegentig procent niet. En daar wil ik me graag op gaan richten.? Met haar ?verzend knop? dus. Rita en haar verzend-knop weten me steeds meer te betoveren. Want ik mag meepraten! Jawel! Een belangrijk verschil vindt Rita, want: ?Dat is wat anders dan nadenken. Want nadenken mogen mensen al langer in de oude politiek.?

En nee, het is natuurlijk geen ideeënbus. Want zo vervolgt ze: ?we hebben op internet allerlei mogelijkheden waardoor mensen met elkaar kunnen discussiëren over een onderwerp. Zodat ze met elkaar tot een oplossing komen. En die oplossingen neem ik mee om ervoor te zorgen dat het fileprobleem opgelost gaat worden.? Wat een genie is deze vrouw en wat heeft ze een geweldige visie én website, denk ik nog. Ik mag van Rita eindelijk meepraten in plaats van nadenken. Én en passant los ik zo ook nog eens het allergrootste probleem van Nederland op. La file. U begrijpt, langzaam begint de trots zich ook van mij meester te maken.

Nog betoverd door haar ?Leco-look? en haar visie om mij (vooruit het volk ook een beetje) de file problemen eindelijk eens op te laten lossen, hoor ik nog net voordat ik wegdroom Marc Marie Huijbregts, die wat tegenspartelt. ?Is het niet interessanter om zelf met vijf oplossingen te komen en dat je daaruit dan mag kiezen??

Maar natuurlijk niet domme Marc. Dat is zo oude politiek! En daar heeft Rita helemaaal niets mee van doen. Want weet je hoe dat werkt? Rita legt het me uit: ?Tot nu toe is het zo dat bij de oude politiek wordt gezegd: dit is het verkiezingsprogramma. Dit zijn de beloftes. Daarna gaan we onderhandelen over de coalitie. Nou, dan blijft er dus nog dertig procent over en gedurende de rit zijn we de rest ook nog kwijt. En dat wil ik niet. Ik wil nu eens luisteren naar die burger!? Oh, heerlijk, luisteren naar de burger. Muziek in mijn oren, de ultieme democratie is nog maar een paar stappen verwijderd met Rita als voorloper. Nooit meer dat gedraai en eindelijk eens een partij die gewoon zijn hele programma weet uit te voeren. Weg met die oude politiek!

Ri-ta Tovenaar
En het kan, want Rita denkt groots. Logisch als achtennegentig procent van de kiezers achter je staat je potentiële bereik is. Rita weet wat ze wil en gaat voor veertig zetels. En we kunnen nog meer uit haar hoge hoed verwachten.

Het is wellicht lastig voor te stellen, maar onze nieuwe first-lady kan door middel van haar .com de discussie tussen vijftien miljoen Nederlanders gestructureerd houden. En als kers op de appelmoes weet ze daar ook nog eens de beste oplossing uit te plukken. Die Ri-ta.

Maar haar duistere krachten reiken verder. Ingewijden rondom het Haagsche wisten GeenCommentaar te vertellen dat Rita het mogelijk wil gaan maken om in haar eentje – met haar (minimaal) veertig zetels – een compromisloze minderheidscoalitie te vormen. Ze was alleen nog op zoek naar een geschikt campagnenummer. Gezien haar imposante tovenaars- kunsten is díe al(lang) gevonden en hoeft ze alleen nog maar het aantal zetels aan te passen:

De uitzending van DWDD is hier te bekijken (8 nov). Ri-ta Tovenaar (be)tovert vanaf 39 minuten en 50 seconden.

 1. 1

  maar onze nieuwe first-lady kan door middel van haar .com de discussie tussen vijftien miljoen Nederlanders gestructureerd houden

  Ik kan helaas geen reaguurdersveldje vinden op de Ritasite.

 2. 2

  Under construction ;-)

  Zo wist ze ons te vertellen dat ze ?graag de burgers de kans wil geven om mee te denken en om mee te doen. En daarvoor zijn we nu een prachtige website aan het bouwen, met heel veel mogelijkheden om mee te doen en mee te denken.?

 3. 4

  Ik heb het ook gezien. Ai ai ai, tenenkrommend allemaal. Ongelooflijk hoe weinig tegengas ze kreeg van Mathijs.

  Hoezo acht zij het Nederlandse Volk in staat om de oplossing voor het fileprobleem aan te dragen? Laat jij de oplossing voor jouw aderverkalking liever aandragen door de meerderheid van stemmen van het Nederlandse volk of laat jij de oplossing liever aandragen door die ene cardioloog uit dat hoog aangeschreven academische ziekenhuis?

  Er zijn talloze voorbeelden te noemen van situaties waarin je je beroept op de kennis en ervaring van één of enkele mensen: Medisch specialisten, accountants, notarissen, advocaten, loodgieters.
  Sinds het adagium van “het verkleinen van de afstand tussen burger en politiek” zijn intrede heeft gedaan, staat echter voor de populisten als een paal boven water dat “wij, de burgers van Nederland” in staat zouden zijn om een volledig land met 16 miljoen inwoners te besturen.

  Doodeng.

 4. 5

  Ik heb DWDD niet gezien, maar van het weekend stond er een artikel met dezelfde strekking in NRC.

  Kijk, feitelijk wil ze het politieke proces overbodig maken, door dat op haar site te doen.
  Mensen moeten daar tot een oplossing komen, en dan gaat Rita zorgen dat het uitgevoerd wordt. Hup, niet lullen, maar poetsen.
  Dat betekent dat conflictbeslechting, de belangrijkste functie van politiek, het publieke domein uitgetrokken wordt en plaats gaat vinden op Verdonk’s site.
  Dat is fundamenteel ondemocratisch, want oncontroleerbaar.

 5. 6

  @5 Ri-ta-tovenaar zal het resultaat van die discussie op haar website gewoon als verkiezingsprogramma moeten inbrengen in het politieke proces.
  Mocht het komen tot coalitiebesprekingen dan zal gewoon meer dan de helft van haar punten verloren gaan in de compromissen die gesloten moeten worden, omdat dat nou eenmaal zo werkt in de politiek.

  Het stoort mij dat plotseling een website door haar wordt gepresenteerd als een magisch middel waarmee de kiezer alle gangbare politieke processen kan omzeilen. Dat is natuurlijk kiezersbedrog van de bovenste plank, en ze kan dat ongestoord uiten onder het toeziend oog van Mathijs en Marc.

  Kijk, wat ze het volk biedt is het volgende: Jullie verzinnen mijn partijprogramma bij elkaar, hoe onhaalbaar ook. Als jullie dan ook nog op mij stemmen wordt ik, machtwellustig als ik ben, minister president, zonder enig zinnig woord te hebben uitgebracht of blijk te hebben hoeven geven van visie of inzicht. Uiteindelijk komt er dan een gedrocht van een coalitie, waarin natuurlijk niks terecht komt van alle onder de maat plannen waar de “gemiddelde nederlander” mee op de proppen kwam en na 80 dagen zijn we weer terug bij af net zoals met de LPF.

 6. 7

  @6

  N.a.v je eerste alinea: Ik ben met je eens dat uiteindelijk dat zal gebeuren. Waar het mij om gaat is dat wat ik beschrijf is wat zij zelf aangeeft dat ze wil dat het gaat.
  Ze heeft dus geen flauw benul waar democratie eigenlijk over gaat. Dat vind ik kwalijk.

 7. 9

  Het slimme van systeem Rita is dat ze, als alles misloopt, altijd nog de schuld kan geven aan de gemiddelde Nederlander. Zoals ze tot nu toe alle verantwoordelijkheid van slechte gevolgen van haar beleid ontkent, acht ik haar daartoe ook nog wel in staat.

 8. 10

  We zijn het allemaal teveel met elkaar eens hier, maar goed, voor eigen parochie dan toch maar:

  @7: Ik denk dat Rita prima begrijpt waar het om gaat in een democratie. Ze doet alleen heel slim voorkomen alsof de TON-stemmer die vervelende democratie van de “oude politiek” kan omzeilen, want nu doen we het zoals jullie het willen.

  @8. Inderdaad. Was het niet in het referendumgekke Californië dat er de ene week voor meer politieinzet werd gestemd een een week later voor belastingverlaging? Zoiets.

  @9. Dat denk ik dus ook. Ik bevroed dat zowel Rita als Geert slim genoeg zijn om te beseffen dat hun ideeën niet haalbaar zijn, enige grond missen en voorbij gaan aan elke nuance. Ik denk zelfs dat ze zelf prima in staat zijn om die nuance te duiden. Het zijn populisten pur sang die van het u-vraagt-wij-draaien-hout gesneden zijn. Maar je geeft juist de populisten een platform met al dat geneuzel in de trant van: “de politiek naar de burger halen”