Rellen in China – milieuvervuiling oorzaak opstand

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Duizenden chineze boeren hebben begin deze week een bloedige veldslag geleverd met de politie en gewonnen. In een klein plaatsje te zuiden van Shanghai heerst euforie nu een politiemacht van 1000 agenten is afgeslagen. Velen mensen uit de regio komen kijken naar de gesloopte auto’s en barricades (BBC).

De rellen ontstonden door onvrede over corruptie en de vervuiling van landbouwgewassen door chemische industrie. De chineze autoriteiten proberen het uit het nieuws te houden echter zonder succes zoals u ziet… [dank aan tipgever: ew]

Huankantou village in Zhejiang province is at the crest of a wave of anarchy that has seen millions of impoverished farmers block roads and launch protests against official corruption, environmental destruction and the growing gap between urban wealth and rural poverty. (Guardian)

Er is nog geen duidelijkheid of de protesten een vervolg krijgen zijn en hoe de chineze autoriteiten gaan reageren. later meer… (update: het wordt iets later)

Reacties (6)

#1 Henk op Phuket

kutchinezen

  • Volgende discussie
#2 larie

Moedig, maar dat gaat slecht aflopen vrees ik.

Dat is ook mijn grote bezwaar tegen groeiende macro-eenheden zoals europa omdat in het belang van het grote geheel alles lijkt te kunnen om de stabiliteit te handhaven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 meliglarie

Hoe veel later komt er meer Carlos, laat je niet ontmoedigen door gebrek aan reacties bij deze belangrijke gebeurtenis (where is everybody, oh..zoenende balkenende, *adem inhouden, even vasthouden, klik, uitademen, dank u, u kunt zich weer aankleden, over 5 minuten hoort u of de foto gelukt is…volgende patient (ff de mooie uitzoeken, ahum)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pelayo

Dit moet natuurlijk in de context van de voortdurende antijapanse protesten worden gezien. In de volkskrant van zaterdag stond ineen commentaar over de tegen Japan gerichte chineze rellen, dat in 1989 de opstandigheid van de bevolking in eerste instantie ook zich uitte door tegen buitenlanders gerichte protesten.

Er zaten indertijd een aantal afrikanen op de Pekingse universiteiten, uit de naam van de wereldrevolutionaire solidariteit ongetwijfeld, en die riepen de wrevel van de (zeer racistische) chinezen op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Pelayo

http://english.pravda.ru/world/20/91/366/15314_china.html

A week after the bloody events shook the village, the situation still looks unclear and weird.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie