Rekruteer piraten voor kustwacht

Een gastbijdrage van Kassim Mohammed. Hij is ook te lezen in de laatste aflevering van Zam Afrika Magazine.

Wanneer beseft de internationale gemeenschap dat het sturen van marineschepen het Somalische piratenprobleem niet zal oplossen? In april voerde de Nederlandse marine een landing uit op de Somalische kust om de bemanning van een Iraanse visserboot te bevrijden. Tijdens de operatie werden zestien Somalische piraten gevangen genomen. Twee daarvan kwamen om het leven, wat tot enige controverse leidde. Het doel van de marine is toch om piraten levend te vangen? Een operatie kan natuurlijk wel eens uit de hand lopen, maar er blijft een vreemd luchtje aan deze zaak hangen.

Tot verontwaardiging van veel Somaliërs wierpen de Nederlandse mariniers de lichamen van de twee omgekomen piraten zonder pardon in zee. Het was te heet om ze te bewaren, verklaarde een woordvoerder achteraf, en bovendien was de kans dat de nabestaanden konden worden opgespoord te verwaarlozen. De nabestaanden, die niet veel later zonder veel problemen door de pers waren opgespoord, waren niet onder de indruk van deze verklaring. Maar het signaal van de Nederlandse marine was wel duidelijk aangekomen: de internationale gemeenschap heeft er geen problemen mee om Somaliërs te behandelen als uitschot van de allerlaagste soort. De regel dat elke misdadiger recht heeft op een eerlijk proces geldt blijkbaar niet zodra de Somalische landsgrenzen worden overschreden. Marinecodes gelden blijkbaar voor iedereen, behalve voor Somaliërs.

Dat is niet het enige luchtje aan deze zaak. Wat deed de Iraanse vissersboot in de Somalische territoriale wateren? Wist de kapitein soms niet dat het daar gevaarlijk was? Of nam hij bewust een risico, wetend dat de internationale piratenbestrijders hem toch wel te hulp zouden komen?

Hij zou niet de eerste zijn. Onderzoek aan de University of Minnesota wees onlangs uit dat er elk jaar voor zo’n 300 miljoen dollar aan vis wordt gevangen in Somalische wateren door Chinese, Japanse, Griekje, Taiwanese, Zuid-Koreaanse, Indiase, Italiaanse, Franse en Iraanse schepen.

Met Somaliërs die terugvechten loopt het zelden goed af. Er vallen bijna maandelijks doden door het ingrijpen van de internationale troepenmacht, zonder dat de pers er veel aandacht aan besteedt. Veel effect hebben die militaire acties overigens niet: het aantal piraten groeit nog steeds, net als de schade voor de internationale scheepvaart (inmiddels is die schade de 10 miljard dollar per jaar overschreden).

Tragischer dan het lot van de piraten is nog het lot van de Somalische vissers. Als bij-effect van de piratenbestrijding zijn immers ook zij vogelvrij verklaard in hun eigen viswateren. Wie er Somalisch uitziet, doet er goed aan zich niet in de buurt van de Somalische kust te vertonen. Geen haan die immers nog kraait naar een paar dode Somaliërs meer of minder.
Als de internationale gemeenschap werkelijk zou willen dat er een einde kwam aan de piraterij,

zou ze eens moeten kijken naar alternatieve oplossingen. Het sturen van marineschepen is weinig effectief. Bovendien bevoordeelt het buitenlandse vissers en benadeelt het Somalische, wat naast oneerlijk ook erg gevaarlijk is: visserij is immers het enige fatsoenlijke alternatief voor piraterij als inkomstenbron voor Somalische kustbewoners.

Duivel

Is het geen veel beter idee om de Somaliërs hun eigen kust te laten bewaken? Waarom leidt de internationale gemeenschap wel een Afghaanse politiemacht op en geen Somalische kustwacht? Goede recruten te over: het stikt in Somalië van de zeemannen die goed met wapens overweg kunnen. Momenteel huren grote misdaadsyndicaten ze in, om tegen betaling van een paar duizend dollar schepen te kapen (want denk niet dat de huidige piraten net als vroeger de buit gezellig onderling mogen verdelen – achter de kapers die het vuile werk opknappen gaat een heel netwerk schuil van geraffineerde misdadigers die er met het grootste deel van de losgelden vandoor gaan).

Als maffiosi jonge Somaliërs kunnen recruteren, waarom kan de internationale gemeenschap dat dan niet? Leid ze op, geef ze een fatsoenlijk salaris en laat ze de veiligheid van de Somalische kust zelf bewaken. Jini ninkii keenaa bixiya, ‘wie de duivel meebrengt weet ook hoe hij hem weer weg moet krijgen’, luidt een Somalisch gezegde. Iedereen heeft in landen als Irak

en Afghanistan het geringe effect van een buitenlandse troepenmacht kunnen zien. Wanneer wordt de les geleerd? De internationale gemeenschap zal waarschijnlijk nog jarenlang vele miljoenen verspillen aan marineoperaties die weinig effect hebben, behalve dat veel mensen onnodig zullen omkomen. Maar uiteindelijk zal de onvermijdelijke conclusie zijn: piraterij is een Somalisch probleem, dat door Somaliërs zal moeten worden opgelost.

 1. 2

  “De regel dat elke misdadiger recht heeft op een eerlijk proces geldt blijkbaar niet”

  Als er tijdens een militaire actie doden vallen, dan heeft dat er toch niet mee te maken.
  14 zijn er wel levend van af gekomen. Of wordt er nou bedoeld dat die 14 geen eerlijk proces krijgen?

 2. 3

  Nee, Cracken.

  Als je bevel geeft tot een militaire actie dan heb je de tegenstander eigenlijk al ter dood veroordeeld. En dat wordt inderdaad nogal eens gerechtvaardigd/toegejuicht in het beschaafde Westen met “het zijn toch maar misdadigers, het is hun verdiende loon”.

 3. 4

  En dat is dan dus dan wel dan dus ook wel weer grappig wand dan dus heb je hier negers en die hebben dan dus geen lapje voor hun oog en een papegaai op de schouder en dan denk je van hee daar heb je geen piraat wand piraten zijn helemaal geen negers en hebben dan dus wel een lapje voor hun oog en een papegaai op hun schouder maar dan zijn deze negers dan dus wel piraten maar dan dus zonder lapje voor hun oog en een papegaai op hun schouder en dat heb je soms

 4. 5

  sorry, maar als je schiet en belegerd, wordt er wel een s terug geschoten. En dan kun je dood gaan. Das kut. Maar wel gewoon je eigen schuld.

 5. 6

  Span, ik tref een inbreker aan in mijn huis. Die probeer ik naar buiten te slaan. Maar dan krijg ik een mes in mijn buik. Da’s kut, maar wel gewoon mijn eigen schuld. Had ik meneer de inbreker maar niet moeten storen bij zijn werkzaamheden.

  Zo ongeveer?

 6. 9

  @Olav; Ok. Cracken geeft aan dat het feit dat er mensen doodgeschoten zijn tijdens een vuurgevecht niets te maken heeft met het wel of niet krijgen van een eerlijk proces. Wil jij zeggen dat je je eigenlijk niet tegen piraterij mag verweren ? Weet jij wie er eerst schoot ? Weet jij waarom die mariniers daar uberhaupt waren ?

  Volgens mij probeer je de zaak hier voor te stellen alsof een paar ongewapende, onschuldige vissers zijn opgezocht door de Dutch Finest en ter plaatse zijn geexecuteerd.

 7. 10

  @Olav

  Om bij jouw inbreker vergelijking te blijven:

  Jij(Somalische piraat/visser/wat dan ook) treft een inbreker(Iraanse vissersboot) aan in je huis, en gijzelt deze vervolgens. De poltie(Nederlandse mariniers) komen deze gijzeling eindigen, en jij schiet, of dreigt te schieten, op de politie(nederlandse mariniers) die terugschieten.

  Dan zitten de Iraniërs inderdaad nog steeds fout, als ze inderdaad illegaal aan het vissen waren in Somalische wateren. Maar dat kan vervolgens het kapen van het schip niet goedpraten.

 8. 11

  Wat een lulkoekverhaal zeg. Nederlandse marinemensen die een landing hebben uitgevoerd in Somalie?
  Er zitten nog geen 150 man op De Ruyter die daar was tijdens het Iraanse vissers incident en die zouden dan stormenderwijs de invasie dunnetjes hebben overgedaan?
  Laat me niet lachen.

 9. 13

  Piraterij is oorlog op zee; voeten spoelen historisch het geijkte, beproefde bestrijdingsmiddel.

  Een ‘eerlijk proces’ voor piraten kan niet. Dit toch voor te stellen, verraadt alleen maar een sympathie voor (die Somalische) zeerovers; of is raad van een dwaas. Of het een is het ander.

  Toppunt vind ik de uitdrukking: ‘Met Somaliërs die terugvechten loopt het zelden goed af.’
  Wel allemachtig, wie vechten er terug, wij of zij?

  Deze omkeringen doen denken aan Foucault’s dwaas:
  “De dwaas is verdwaald in de analogie. Hij is de ontregelde speler van het Zelf en de Ander. Hij neemt de zaken voor wat ze niet zijn, en de mensen haalt hij door elkaar; hij kent zijn vrienden niet,9.76 herkent de vreemdelingen; hij meent dat hij ontmaskert en zet een masker op. Hij keert alle waarden om en alle verhoudingen, omdat’ enz .(Foucault, Mots et Choses).

 10. 14

  De schrijver probeert tevergeefs illegale visserij aan te wijzen als de katalisator van piraterij; piraten zijn niet meer of minder dan soldaten op zee die met geweld geweerd mogen worden. Wie na het geweld nog rechtop staat, is achtereenvolgens overgeleverd aan de genade van de overwinnaars en pas in de laatste plaats aan welk willekeurig recht dan ook.

  Het leven is oneerlijk. Ook voor een Somalische piraat.

 11. 17

  Mijn god, wat een naief stukje.

  Als deze piraten volgens het ‘internationale recht’ handelen worden ze niet zomaar doodgeschoten door westerse marineschepen. Maar de piraten handelen volgens het ‘recht van de sterkste’: geef me geld anders schiet ik je dood. Maar volgens dat principe hebben ze geen gelijk als het andere type professionals met betere wapens tegenkomen. Zielig !

  Bovendien wordt gesuggereerd dat die piraten het volste recht om eigen rechter te spelen en elk voorbijkomend schip aan te vallen. Omdat er illegale vissers tussen kunnen zitten. Voor hun is piraterij daarom ‘fair play’, en hoeven ze niet het ‘internationale recht’ toe te passen en mogen elk schip, visser of niet, schuldig of niet, aanvallen met machinegeweren en RPG’s. It’s only fair!

  Vervolgens heeft de schrijver een briljant idee: de somaliers hun eigen kust laten bewaken. Volg de redenering: Opgeleid door de
  ‘internationale gemeenschap’ moeten er, door te ronselen onder de ‘zeemannen die goed met wapens om kunnen gaan’, een somalische zeemacht gevormd worden.
  En natuurlijk betaald (en wellicht bewapend?) door de internationale gemeenschap. Dit is een politiek korrekt eufisme voor: geef een paar lokale piratikoze warlords gewoon graties geld, op voorwaarde van een veilige overtocht (maar geen echte garanties natuurlijk). Want een buitenlandse troepenmacht kost ook maar geld, dus kun je beter geld in het corrupte land gooien in de hoop dat het goed terecht komt, ofzo.

  ‘wie de duivel meebrengt weet ook hoe hij hem weer weg moet krijgen’. Precies. Wij hebben een dergelijk spreekwoord: vuur met vuur bestrijden. Een eeuwenoud beproefd middel tegen piraterij is de haven in puin schieten, dat is relatief goedkoop, geeft een heel duidelijk signaal af hoe de pikorde in elkaar zit, en geeft voor kortere of langere tijd wat rust in die wateren. Maar ik denk niet dat de schrijver dit bedoelt.

  Somalia is een trieste staat. En ja het zou beter zijn als de somaliers zelf een goed functionerende marine hadden, en zelf hun eigen kust konden bewaken. Maar in de huidige relaliteit is dat luchtfietserij.

  Somali Marine Commander Accuses Int’l Community of Doing Little To Fight Piracy

 12. 19

  Ik vind het een goed stuk btw. Over Amerikaanse militaire interventies wordt er veel gesproken. Maar onze jongens zouden vooral waterputten slaan en scholen bouwen in den vreemde. Not.

 13. 20

  “Weet jij waarom die mariniers daar uberhaupt waren?”

  Die vraag lijkt me hier eigenlijk veel belangrijker dan al de rest van de discussie. Wat deden die mariniers daar op Somalische bodem? Technisch gezien is Nederland Somalië binnen gevallen. Volgens internationaal recht 100% fout. Als er toevallig een militie in de buurt was geweest en de mariniers waren gevangen genomen (of overhoop geschoten), had Hillen wat uit te leggen gehad. In feite heeft Rosenthal dat nu al, al heeft hij het geluk dat de Somalische regering momenteel wel wat anders aan het hoofd heeft.

 14. 21

  @10: Nederlandse mariniers zijn niet de politie in Somalië. In feite zijn in de Somalische wateren de Somalische piraten nog de beste benadering voor de politie. Op land is dat afhankelijk van waar je bent het leger van Somaliland, Puntland (in geval piratenhavens de grootste kans), de Federale Republiek Somalië (aangevuld met militairen van de Afrikaanse Unie), of het Islamitisch Emiraat van Somalië.

 15. 22

  @13 – Grappig dat er nog steeds mensen “romantische”, 17e eeuwse VOC denkbeelden aanhangen, zoals duimschroeven, kielhalen, vierendelen en voeten spoelen.

  Zo’n dwaas is inderdaad verdwaald in de analogie.

 16. 24

  @21
  Is er geen afspraak tussen de Transitional Federal Government en Operatie Atalanta, goedgekeurd door de VN, dat landen ook binnen Somalische wateren piraterij mogen bestrijden?

 17. 25

  @Kassim

  Hetgeen wat je schrijft strookt niet helemaal met hetgeen wat Defensie erover bericht!

  Niet dat dat heilig is maar toch.

  Je geeft dé Somaliérs daarnast veel credits voor iets waar ze zelf heel erg slecht in zijn, namelijk het “recht hebben op”!