Regionale vrijheid bedreigd door nieuwe politiewet?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het eerste echte werk van tussen-paus Hirsch Ballin vangt aan. Hij probeert samen met Remkes een nieuwe Politiewet door de Kamer te loodsen, maar de Raad van State heeft het wetsvoorstel afgekeurd. Wat stelt deze nieuwe wet voor? In plaats van de 25 regionale politiekorpsen moet er één Nationale Politie komen. Het is niet alleen een stroomlijnings-reorganisatie of iets dergelijks, nee, de Burgemeesters zullen hun functie als korpsbeheerder op moeten geven.

Feitelijk is dit een verschuiving van macht van de regionale belangen naar de landelijke belangen. Bovendien is niet duidelijk of het er allemaal wel efficienter en veiliger op wordt:

Centralisatie verbetert de veiligheid niet, zeggen de tegenstanders van de Nationale Politie. De Raad van State zit op dezelfde lijn. De lokale prioriteiten dreigen in de verdrukking te komen, aldus de Raad. Daarbij voorziet het adviesorgaan een enorme toename van de bureaucratie.

Klinkt als weer een reorganisatie die hopelijk aan ons voorbij zal gaan.

Reacties (5)

#1 Joost

Zo snel mogelijk bij elkaar gooien die politiekorpsen. Wat hebben we aan 25 langs elkaar heen werkende korpsen?

Wat zijn de lokale prioriteiten? Fietser controleren? En waarom zou een burgemeester de baas moeten zijn over een korps?

  • Volgende discussie
#2 troebel

Ivm openbare orde is het zinnig dat de burgemeester wat te zeggen heeft over de handhavers ervan, de politie. Bepaalde kennis is misschien alleen regionaal bekend/van belang. Een bovenregionale politie (onze FBI) zou zich alleen kunnen richten op oorlogjes tegen drugs ofzo (of verzin zelf een target) en volstrekt geen oog hebben voor de belangen van de ‘boertjes’ in de streek waar ze terechtkomen in hun strijd tegen het grote kwaad.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Ik denk dat dat wel mee zou kunnen vallen. Nederland is klein genoeg voor één overkoepelend korps, waarbij er ook nog oog is voor de lokale belangen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Obscura

Ik steun het betoog van Troebel. Wie buiten de Randstad heeft gewoond, zoals ik in Limburg, die weet dat in Den Haag niet verder wordt gedacht dan de Randstad, op alle denkbare terreinen. Dat mag bij de handhaving van de orde niet gebeuren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Dramklukkel

Ik zie de politie zich al storten op weer zo’n landelijke campagne tegen illegale wietteelt. Plaats dat in een regio waar geen teelt is, maar waar de handhaving van 30km-beleid in het slop geraakt. Ziehier waarom de aansturing van politie lokaal geschiedt.

  • Vorige discussie