Regen? Staatsteun!

Foto: Annelogue (cc)

NIEUWS - Wie meent dat dit kabinet lak heeft aan welk solidariteitsprincipe dan ook, heeft het mis. Festivals die dreigen om te vallen door storm en tegenwind, worden gered door minister Bussemaker. Ze heeft het aanzienlijke bedrag van 500.000 euro in het ‘Slecht Weer Fonds’ gestort.

Festivalorganisaties die door slecht weer ten onder dreigen te gaan, kunnen subsidie uit dat fonds krijgen. Zoals dat bij staatssteun hoort, dienen de getroffen organisaties de hulp terug te betalen zodra ze zichzelf weer kunnen bedruipen.

Misschien een goed voorbeeld voor andere ministeries. Minister Kamp kan een fonds volstorten ten behoeve van het midden- en kleinbedrijf, voor ondernemers die dreigen te verzuipen als braderieën worden afgelast.  Minister Schippers kan sportverenigingen helpen die bij elke wolkbreuk toernooien moeten stopzetten.

Gezamenlijk kunnen de ministeries een Deltaplan tegen regeldruk regendruk opstellen. Want wie wordt er nou niet op kosten gejaagd door slecht weer?

Reacties (17)

#1 coooomz

Staatsverzekeringen worden weer helemaal hip. Over een paar jaar hebben we weer gewoon een ziekenfonds:p

 • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Eigen schuld als je je festival plant tijdens een onweersbui! Marktwerking please!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joop

Nou, ik heb meer medelijden met de akkerbouwers die hun aardappelen zien verrotten vanwege geen goede afwatering, dankzij de waterschappen met door stadsmensen democratisch gekozen bestuurders, die teveel de natuur en de beestjes laten prevaleren boven de boeren.

http://www.akkerwijzer.nl/nieuws/8218/-mijn-aardappelen-liggen-te-rotten-in-de-ruggen-

Bericht is van vorig jaar (!) maar het speelt nog steeds, en juist vanwege het feit dat het meer en heviger gaat regenen.

Voor die feestbeesten in hun decadente cultuur waar ze altijd maar mooi weer moeten hebben, geen medelijden. Zij zouden moeten kijken hoe ze ook in de regen toch doorgang kunnen vinden met hun activiteiten. Want ze moeten er gewoon aan wennen en niet zo zielig doen.

Zelf op de markt gestaan, ook in de regen, omzet was minder, desalniettemin zorgde je ervoor dat de vaste klanten op je konden rekenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Frank789

In een eerder bericht las ik dat alleen gesubsidieerde festivals voor uitkeringen uit dit fonds in aanmerking komen. Festivals die dus al niet binnen de marktwerking kunnen bestaan.

Hier nog een leuke:
“Het ministerie van Landbouw keerde de schadebedragen uit als gevolg van een hevige regenperiode in West Brabant in 2002. Harde voorwaarde daarbij was dat de akkerbouwers zich ten minste vijf jaar lang voor oogstschade zouden verzekeren bij particuliere maatschappijen. De minister stelde deze eis omdat hij af wilde van de oogstschaderegelingen.

De akkerbouwers zijn geen van allen vijf jaar aaneengesloten verzekerd geweest en dat komt ze duur te staan.”

http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/boeren-moeten-terugbetalen-1.287054

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mario

Voor die feestbeesten in hun decadente cultuur waar ze altijd maar mooi weer moeten hebben, geen medelijden. Zij zouden moeten kijken hoe ze ook in de regen toch doorgang kunnen vinden met hun activiteiten. Want ze moeten er gewoon aan wennen en niet zo zielig doen.

*facepalm*

Weinig (tot geen) openlucht festivals meegemaakt, blijkbaar.

En sowieso, een markt vergelijken met een festival. Jemig zeg, hoe stompzinnig.

Overigens wel jammer aan deze regeling dat alleen festivals die minimaal drie jaar bestaan, aanspraak ku..mogen maken op. Daar had m.i. wel een jaartje vanaf gemogen, juist om meer festivals te stimuleren. Ook goed voor Joop. Komt ‘ie nog eens buiten binnen een ontspannende omgeving in gezelschap van mensen die plezier hebben (en die als het regent een poncho aantrekken).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Lutine

Kijk nou toch weer eens hoe deze linkse regering met publiek geld smijt! Voor een stelletje feestbeesten notabene. De volgende keer stem ik maar VVD denk ik, die zou zoiets nooit doen als ze in de regering komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joop

@5.

Nou plezier hebben door veel pillen te slikken en nog meer alcohol te consumeren kan ook in de kroeg op de hoek.

Eigenlijk als je het goed beschouwd, subsidieer je weer de artiesten, die overigens niet allemaal, al behoorlijk in de slappe was zitten. Want hoe duur zijn die entreekaartjes ook al weer?

Hoe duur waren de Stones ook alweer vorig jaar voor een optreden van 1,5 uur? En dat allemaal voor de kick, jemig je wist niet wat je meemaakte, keigaaf, onvergetelijk!, enzovoort. Ik hoor er nu al niemand meer over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joop

@4.

Nou dat je het woord ‘leuk’ gebruikt zegt genoeg.

Dit is niet zo zeer de schuld van de overdadige regenval, als wel de hoge waterstand, wat goed zou zijn voor de natuur, dat beleid is van de waterschappen. Dus die krijgen nu ook de rekening toegestuurd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Frank789

@8: Dat is leuk omdat VVD’rs altijd die “subsidieslurpers” vervloeken, maar de ondernemers zijn helemaal niet vies van subsidie. En nu blijken deze ondernemers ook nog eens afspraken met de overheid aan hun laars te lappen. Kortom, die kwekers zijn gewoon profiteurs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 beugwant

Het zou al helpen als je op een festival weer je eigen paraplu mee naar binnen mag nemen.

@3: Land en tuinbouw hebben in de waterschapsbesturen al een fors aandeel gegarandeerde plaatsen en dan mogen ze ook nog eens wat erbij snoepen door bij de waterschapsverkiezingen het CDA -dat in dezen veel plichtsgetrouwe stemmers heeft, die echter inhoudelijk amper weten waar ze voor kiezen- voor hun karretje te spannen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HenkdeWaal

De staatssteun wordt toch terugbetaalt? Dus wat is er mis mee. Dat sommigen van pillen en drank houden is hun keuze. Levenskwaliteit is een perspectief. Daarbij, wie krijgt er geen staatssteun? Luchthavens (belastingvrije kerosine), banken, voetbalclubs, energiebedrijven, zo’n beetje alle boeren (van de EU), amateursportverenigingen, musea, special onderwijs, huurders en woningeigenaren. Dus wat is er mis mee om zo’n festival te steunen. Als duizenden mensen daardoor meer plezier hebben lijkt het mij prima besteed geld. En als het (bijna) zeker terugkomt, so what?
Subsidie is niet vies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joop

We leven met miljoenen mensen in Nederland, maar duizenden mensen mogen plezier beleven. Denk je nou echt dat dat geld terug komt? Er wordt al ontzettend veel geld in gestopt: veiligheid, infrastructuur, opleidingen (voor organiseren festivals, wat meestal niet verder komt dan vrijwilliger, dus ook nog eens weggegooid geld).

Die pillen en alcohol vind ik geen echte vorm van plezier. Maar goed, het bedelende junkie vind het weer prachtig als jij een euro aan hem geeft.

Het verschil met de akkerbouw hoef ik hopelijk niet uit te leggen: aardappelprijs, primaire behoefte, voor miljoenen mensen in NL, laag houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@11: “Subsidie is niet vies.”
Maar wel marktverstoring! En marktverstoring is slecht, want het voorkomt het natuurlijke evenwicht waar de onzichtbare hand van de markt voor zorgt. Wat dat betreft ben ik het met #6 eens. Laten we allemaal VVD stemmen, als zij in de regering komen is het vlot gedaan met die subsidies!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 HenkdeWaal

@12:
Please, de aardappelprijs. Dan betaal je maar 3,50 voor een kilo ipv 3 euro. Daarbij, boeren worden al keihard gesubsidieerd (om keihard te vervuilen). Wil je lage aardappelprijs, dan moet je de EU aankijken. Zij hebben torenhoge tariefmuren gebouwd om goedkopere buitenlandse producenten van de markt af te houden.
Niet dat ik daar weer zo tegen ben. het is absurd om een aardappel duizenden kilometers te laten reizen zodat het hier gegeten kan worden. Maar goed, de wereld is absurd…. te complex gemaakt. Gun die lui hun feestje. Straks moeten ze weer terug naar hun kutbaantjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Le Redoutable

“Met het fonds wil Bussemaker voorkomen dat de continuïteit van een festival in gevaar komt.

Het ‘Slecht Weer Fonds’ is ondergebracht bij het Fonds Podiumkunsten en staat open voor festivals in alle kunstvormen die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of door een van de rijkscultuurfondsen meerjarig worden gesubsidieerd.”

Feitelijk verzekerd Bussemaker hiermee dus haar eigen subsidies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Maggi

Zelfs het oplossen van de klimaatverandering weet de VVD naar goed eigen gebruik om te zetten naar een monetaire kwestie.

Nu nog graag subsidies voor armlastige bewoners van de kustprovincies voor laarzen zodat ze droge voeten houden na smelting van de ijskap en subsidies voor reisorganisatie zodat ze ook skivakanties kunnen aanbieden naar de Himalaya waar straks in tegenstelling tot de Alpen nog wél voldoende sneeuw ligt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Christian Jongeneel

Nou heb ik toevallig zelf een festival dat twee jaar geleden hard verregend is. Rotterdam had toen al zo’n soort regeling, waardoor we overeind bleven en meet veel vertraging de zzp’ers konden uitbetalen die toch al voor bijna niks gewerkt hadden.

De noodzaak van zo’n fonds komt voort uit de (terechte) eis dat festivals meer uit het publiek halen en minder afhankelijk worden van subsidies. Daardoor neemt de financiële afhankelijkheid van goed weer toe. Anders dan gewone bedrijven mogen gesubsidieerde instellingen maar weinig geld oppotten. Anders worden ze gekort op hun subsidie. Ook begrijpelijk.

Maar de consequentie is wel dat festivalorganisaties geen buffers kunnen aanleggen die groot genoeg zijn om een hele diepe dip in de inkomsten op te vangen. Dus is zo’n fonds geen overbodige luxe.

 • Vorige discussie