1. 2

  Ik hoop op vrijspraak. Hij kraamt een hoop verwerpelijke en haatverspreidende taal uit, maar zolang hij niet oproept tot geweld vind ik het belangrijk dat hij zijn gang mag gaan.

  En meer pragmatisch bekeken, lijkt het me fantastatisch voor Wilders als hij veroordeeld wordt. Dat gaat zeker wel helpen om de boel een beetje verder op te stoken. En in het algemee wordt ik niet blij van zaken die fantastisch zijn voor Wilders.

 2. 4

  Het zal wel vrijspraak worden, om dezelfde redenen die #2 noemt. Overigens: meneertje heeft anders zo’n grote mond en beroept zich nu op zijn zwijgrecht?

 3. 5

  @4: Wilders zal ongetwijfeld pas beginnen met roeptoeteren zodra hij de rechtzaal verlaat en zich omringd weet door het journaille: camera’s en microfoons, allemaal gericht om hem, met als doel zoveel mogelijk het woordje “knetterchek” en synoniemen hiervan te registreren.

 4. 6

  Ach de winst is toch al binnen. In eerste instantie ging het OM mee met het stuitend domme verhaal over verschil tussen moslims (als personen) en de islam (geen religie, maar politieke ideologie (wat is het verschil?)). Juist op dit punt heeft het hof een dikke kras door gegeven en het OM opgedragen alsnog te vervolgen.

 5. 7

  @4, PS: Mogelijk probeert Wilders met zijn zwijgrecht een statement neer te zetten. Aangezien zijn vrijheid tot “meningsuiting” wordt bedreigt, voegt hij de daad bij het woord en toont hij zich vandaag weer in zijn favoriete Calimero-rol: “Ik mag niet zeggen wat ik wil, dus houd ik mijn mond.”

 6. 12

  Rechtbank gewraakt omdat deze partijdige duiding gaf aan Wilders’ beroep op het zwijgrecht. Terecht dus. Stelletje amateurs in die rechtbank. Ongelovelijk.

 7. 13

  Haha, Wilders beroept zich op recht op géén meninguiting, en de rechters hebben géén recht op een eigen (sarcastische) mening.

  Moszkowicz vergist zich. Rechters hebben wél recht op een mening. Wat is het interpreteren van de wet immers anders dan het vormen van een mening? Een gelimiteerde en gefundeerde mening, ja. Maar wél een mening.

 8. 15

  Ik begrijp dat Moszkowicz om wraking vraagt, en het verzoek is terecht, maar het zou imo, althans zo denk ik er op dit moment over, niet moeten worden toegewezen.

  Als ik goed begrijp wat de rechter met zijn opmerking duidelijk heeft willen maken, dan had hij beter kunnen zeggen:
  “Ik wil u in overweging geven dat u ook nu de indruk zou kunnn wekken ook hier de discussie uit de weg te gaan. Ik weet niet of dat uw bedoeling is. Als u zich echter wilt beroepen op uw zwijgrecht, dan is dat uw vanzelfsprekende recht”.
  In plaats van, wat de rechter nu zei, het inderdaad best stellige: “U lijkt de indruk te wekken dat (…)”

  Het tweede zou inderdaad met wat moeite als een uiting van de persoonlijke mening van de rechter kunnen worden gezien. Dat had de rechter moeten vermijden. Zeker gezien het kwartier voorbereidingstijd wat hij had. Domme actie dus.

  Naar welke hypersnelle afgewogen oordelen over vermeende schijnen van partijdigheid in de media Moszkowicz verwees in zijn wraking blijft mij overigens onduidelijk. Hier leek Bram Moszkowizc een beetje hetzelfde te doen als de rechter eerder deed: een externe autoriteit (de media, de kranten) aanroepen om te zeggen dat er ergens een schijn van iets zou kunnen zijn.

  (Grappig die tegenstellingen. Wilders mag zijn mening uiten, de rechter juist niet. Rechters zouden imo niet naar kranten moeten verwijzen, Moszkowicz deed het wel.)

  PS: gaat de NOS traks (of misschien wordt het pas over maanden als de wraking doorgaat) Fitna ook integraal live doorzetten op Nederland 1? Dat zou de eerste keer worden dan.

 9. 16

  Heeft er iemand de exacte tekst van de uitspraken van Wilders waarvoor hij hier terecht staat? Ik lees nu alleen maar parafrases.

  De Koran vergelijken met Mein Kampf, daar kan je van alles van vinden, maar ik zou het geen aanzetten tot haat en belediging van een bevolkingsgroep willen noemen.

 10. 19

  Op e.o.a. manier de legitimiteit van het gerechtshof ontkennen doen alle fijne mensen die voor het internationaal gerechtshof komen ook. Een beetje een zwaktebod als je het mij vraagt. Ik hoop overigens op een zorgvuldige afweging door de rechter en reken zelf op een terechte vrijspraak.

 11. 20

  Moszkowicz weet heel goed dat deze rechtszaak in de media gewonnen wordt, dus er zullen nog wel meer van dit soort momenten komen.

 12. 21

  @20 Ik denk dat de zaak uiteindelijk vooral in de stembus wordt gewonnen. En inderdaad er zullen nog wel meer van dit soort momenten komen in dit onzalige proces.

 13. 22

  Ik vind het nogal een gotspe dat Wilders spreekt van een “politiek proces”. Hallo??? We leven toch niet in communistisch Europa van tijdens de koude oorlog?

 14. 27

  Die wraking is op het kantje. Het hangt er maar net van af of je ‘de discussie vermijden’ als een negatief, persoonlijk oordeel ziet. En aangezien de rechtbank vaker dan niet in haar eigen voordeel toewijst, zal de wraking wel niet doorgaan.

 15. 28

  Geert belt een reclamebureau: Ik wil exposure, wat kost dat?
  Reclamebureau noemt een bedrag van een paar ton.
  Geert maakt een paar opmerkingen op of over het randje en haalt eindeloos de media (tot in het verre buitenland aan toe, GW is de enige nederlandse politicus op de wereldkaart).
  kost dat? maximale boete: 7500 euro.
  Met dank aan al diegenen die aangifte gedaan hebben.

 16. 29

  Wel jammer dat de terreurdreiging zoals die door de VS, UK, en Japan wordt waargenomen niet beter samenvalt met dit proces. Nederland lijkt me door Wilders toch opeen terreur doelwit nummer 1, hetgeen Wilders in de kaart gaat spelen, maar een terreur aanslag lijkt me in Nederland onvermijdelijk nu. Toch hoor je daar maar weinig over in de berichtgeving.

  Stel je voor de hervatting van het proces vindt plaats na die vermeende aanslag, waarbij met zeg 3 of 4 AK47s je toch wel al snel 40 to 70 mensen moet kunnen doodschieten. Dan is een eerlijk proces al helemaal niet meer mogelijk. Kunnen we wel eindelijk die beperkingen op de vrijheid van meningsuiting uit het jaar 0 schrappen.

 17. 31

  Wat een verrassing, weer iets met schandelijk. Oreren zonder verantwoording. Wilders ten voeten uit. Morgen Infaam en abject.

  Verder natuurlijk vrijspraak. Niet dan omdat het een parlementariër is maar gewoon een ongenuanceerde opportunistische hufter, net als die andere 1,5 miljoen.

 18. 33

  Alles voor de show, komt er w.s. met een soort van vermaning vanaf. Ach, heeft U nog een euro voor de noodopvang:

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1425996.ece/PVV_wil_dinsdag_uitstel_stemmingen_Tweede_Kamer

  @ “Nederland doelwit nummer 1” Caprio

  Wat is er helemaal gebeurd dan op dat vlak in Denemarken (na de cartoons) en hier na Wilders’ Fitna en haatspeeches her-en-der? Nederland is peanuts voor internationale terroristen (zoeken maximum exposure: kost echter bakken geld jaren voorbereiding naast minutieuze selectie van potentiële martelaren). Al Qaida is bovendien nagenoeg vleugellam op hier-en-daar een verdwaalde lone ranger met een klappertjespistool na…in een Hofstad b.v. Alle paniek is er alleen maar om de bevolking nog meer schrik aan te jagen zodat men er nog meer (privacy)beperkende veiligheidsmaatregelen door kan jassen. Nog meer Angst = nog meer Politie = een nog verdere ruk naar Rechts

  Zeg dat dan gewoon: dat je een hekel hebt aan Euromast en Domtoren….

 19. 35

  Ik hoop op een veroordeling maar zonder celstraf of boete. Een rectificatie van bepaalde uitspraken lijkt mij een goede straf.

  Vrijspraak is haast onmogelijk gezien zijn uitspraken. Als je de brief leest waarin Wilders de Koran vergelijkt met Mein Kampf dan zie je overduidelijk de opzettelijke belediging. Door hoe hij het schrijft maar ook door de herhaling ervan.

  En haatzaaien? “[.. de] islam, die ons land alleen maar hel en verdoemenis brengt”. Ik dacht het wel.

 20. 36

  Nederland is een hysterisch land geworden, zeker @Caprio. Maar dat moet zich dan juist niet op een hellend vlak begeven wat de rechtspraak betreft.

 21. 37

  Veel reacties die van slachtofferrol spreken. Wishful thinking van velen hier. Iedere beslissing die Wilders neemt blijkt gewoon gerechtvaardigt. Wel blijven opletten.