Rechts, trap er nou niet wéér in!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Gastarbeider, nog steeds hier (Foto: Flickr/roel1943)

We zijn het er allemaal over eens, bij het binnenhalen van de gastarbeiders vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw hebben de toenmalige regeringen flinke steken laten vallen. De gastarbeiders zouden, zoals de naam al aangeeft, “te gast” zijn en weer terugkeren naar het land van herkomst. Het resultaat van deze misvatting is dat generaties gastarbeiders en hun nakomelingen minder goed inburgerden in Nederland dan had gekund. Als er toentertijd betere inschattingen door de centrum-rechtse machthebbers waren gemaakt, dan waren de problemen met deze groepen misschien minder groot geweest.

Er zal altijd een percentage zijn dat hier blijft, maar het overgrote merendeel zal weer weggaan.

Onthoud deze woorden van minister Donner op 2 november 2010 in reactie op de noodkreet van de Haagse PvdA-wethouder Marnix Noorder over de ’tsunami’ van Oost-Europese migranten die de stad overspoelt.

Wederom maakt een centrum-rechtse regering een kapitale fout. Het doet er niet toe wat je denkt dat er zal gebeuren, in dit geval kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Dus kom op, laat de Oost-Europeanen ook inburgeren, laat ze de taal leren. Ook al zijn ze er maar een paar jaar, ze zullen er veel profijt van hebben, en minder worden uitgebuit.

Zodat jullie over 40 jaar links niet weer de schuld hoeven te geven van het gefaalde integratiebeleid, maar je jezelf fier op de borst kan slaan over hoe rechts integratie wél kan laten slagen.

Dan doen wij wel alsof we het geloven.

Reacties (7)

#1 Sjaak

Misschien nog even voor de herinnering: Gastarbeid en Kapitaal (1983) http://archief.devrijegedachte.nl/constandse/dossier/voorwoord.htm. Het boekje waarmee de SP zowel de linkse als rechtse politiek probeerde wakker te schudden.

 • Volgende discussie
#2 vanhetgoor

Er is met bijvoorbeeld Polen geen enkel probleem, overal waar Polen wonen staan de betere merken auto’s en zijn de vuilnisbakken vol met lege drankflessen. Net als in het begin met de Turken kan met Polen geen woord worden gewisseld, toch zijn de Polen al lang ingeburgerd, ze komen hier om te werken en niet omdat ze uitgekozen zijn op hun lage opleidingsniveau om achter de lopende band te staan. Polen zijn intelligent en goed opgeleid, ze komen om te werken en verdienen goed omdat ze van aanpakken weten, verder is het voor Polen geen enkel probleem om Nederlands te leren. Ze leren alleen nog geen Nederlands omdat ze van plan zijn zodra hun huis in Polen betaald is om terug te gaan. Echter het is een verademing om te merken dat oost Europeanen net als sommige Afrikanen een cultuur hebben die volkomen gelijkwaardig is aan de Nederlandse. Vele ‘gastarbeiders’ uit de jaren 70 en 80 daarentegen hebben een cultuur die niet past bij de beschaving. Er is geen ontkomen aan, maar dit zal tot in de volgende eeuwen door blijven etteren.
Het maakt niet uit of het door links of door rechts is gekomen dat mensen zich hier hebben gevestigd die hier niet willen zijn. Het hier naar toe halen was fout. Misschien zijn die mensen zelf verantwoordelijk voor hun niet aanpassen en daarom ook verantwoordelijk voor het niet inburgeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

@2: ik lees een aantal twijfelachtige statements in je relaas.

Poolse werknemers in goede wijken? Er zijn al verschillende malen problemen gesignaleerd met teveel Polen in te kleine goedkope woningen, en daaraan gerelateerde overlast.

Poolse werknemers hier goed opgeleid? Het zijn toch vnl. bouwvakkers, truckbestuurders en aspergestekers?

Cultureel gelijkwaardig? Streng christelijk land, abortus verboden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

In een 25 jaar oude Mercedes rijden wil nog niet zeggen dat je het breed hebt.

En als je “betere” merken auto’s als argument wilt gebruiken, dan wijs ik je op de Mercedessen die door allochtonen worden gereden.

Het klinkt vooral alsof je je eigen waarheid creëert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pedro

Vuilnisbakken vol met lege drankflessen wijzen op veel grotere problemen dan integratievraagstukken. Maar ja, als je net als Van het Goor niet wil leren van het verleden, ben je gedoemd het verleden te herhalen. Bijna alles wat hij opmerkt over de Polen, kon in de jaren zestig ook over Turken en Marokkanen gezegd worden en werd door rechts toen ook gezegd. En de rest klopt nauwelijks.

Net als in het begin met de Turken kan met Polen geen woord worden gewisseld, toch zijn de Polen al lang ingeburgerd

OK. De taalcursussen voor Turken en Marokkanen kunnen we afschaffen dus? Die zijn voor inburgering blijkbaar niet nodig.

ze komen hier om te werken

Deze eerste generatie wel. Niet anders dan 40 jaar geleden.

Polen zijn intelligent en goed opgeleid

Maar werken op een veel lager niveau en zullen dus veel eerder gefrustreerd raken van het feit, dat ze veel minder verdienen dan gelijk opgeleide Nederlanders. Een tijdbom.

Ze leren alleen nog geen Nederlands omdat ze van plan zijn zodra hun huis in Polen betaald is om terug te gaan

Al weer net als de eerste generatie Turken en Marokkanen. Na 10 of 20 jaar en met hier geboren en getogen kinderen verandert dat.

het is een verademing om te merken dat oost Europeanen net als sommige Afrikanen een cultuur hebben die volkomen gelijkwaardig is aan de Nederlandse

Je bedoelt hun communistische cultuur, waarbij ze veel in het geheim doen en je nooit de gehele waarheid zullen vertellen, omdat dat door de geheime diensten tegen je gebruikt kan worden? Die sluit wel aan bij onze rechtse medemensen, die jarenlang heimelijk intolerant zijn geweest. In zo verre ben ik dat wel met je eens.

Vele ‘gastarbeiders’ uit de jaren 70 en 80 daarentegen hebben een cultuur die niet past bij de beschaving

De beschaving bestaat helemaal niet. Er zijn vele verschillende beschavingen. En verschillende mensen zijn niet allemaal even beschaafd. Als het geen tikfout is, is jouw beschaafdheid niet erg hoog.

Het maakt niet uit of het door links of door rechts is gekomen dat mensen zich hier hebben gevestigd die hier niet willen zijn. Het hier naar toe halen was fout

Als ergens fouten gemaakt worden, vind ik het zelf altijd wel nuttig om te kijken, waar dat door komt. Dan kun je er van leren. Maar dat komt je hier niet goed uit, want dan valt je hele verhaal in het water, dus ben je daar niet in geïnteresseerd.

Als ik jou was, zou ik maar eens een kijkje gaan nemen bij de dak en thuislozenopvang. Misschien vallen je oogkleppen af, als je ziet dat die inmiddels voor het grootste deel door werkloze Oost Europeanen worden bevolkt, die helemaal niet terug gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Mark

“als je ziet dat die inmiddels voor het grootste deel door werkloze Oost Europeanen worden bevolkt, die helemaal niet terug gaan.”

Linkje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pedro

Link

Link

Veel onderzoek zal er nog niet gedaan zijn (mooi onderwerp voor een afstudeerscriptie dus. Incl de bagatellisering door de werkgevers toen en nu, die puur uit eigenbelang vol houden, dat ze allemaal terug gaan naar waar ze vandaan kwamen. Logisch ook, want anders moeten zij misschien wel voor de kosten van de integratie op gaan draaien en kunnen ze die niet op de maatschappij afwentelen, waarna ze links weer de schuld kunnen geven van het uit de hand lopen van de kosten van de sociale voorzieningen.

Oook nog een link naar Polen, die, misbruik makend van onze sociale voorzieningen, klagen over de Roemenen, die nog verder onder de prijs werken als zij zelf….

 • Vorige discussie