Recensie | Het Ondiepe

Grootste stap voor ontwikkeling mensheid was uitvinding boekdrukkunst. En de kaart. En de klok. Maar vooral het boek. En nu hebben we internet. Internet is niet slecht. Mensen krijgen er meer en bredere kennis door. En mensen zijn beter op de hoogte van actualiteit. Maar door internet kan je minder diep denken. En minder concentreren. Dat heb je allebei nodig om grootste dingen te bereiken.
Het boek Het Ondiepe van Nicholas Carr raakt een snaar. Subtitel is dan ook “Hoe Onze Hersenen Omgaan Met Het Internet“. Niet alles is overtuigend. Maar het hoofdpunt wel. Internet verandert ons en onze Cultuur. Boek is ook nog leerzaam. Dus lees eerst dat boek. En lees dan meer boeken. Zet af en toe het internet uit.
Dan kan ik in de toekomst langere recensies schrijven. Dan zijn jullie weer in staat ze uit te lezen. En het te doorgronden.

Ja, we hadden eerder een recensie uit GC-tijd.

 1. 2

  Op een blog moet je in 2 a 3 alinea’s van hooguit 4 zinnen je punt kunnen maken en de rest aan de hongerige meute overlaten naar wij dachten. En anders hak je het in episodes. Ik heb er toevallig vanmiddag nog iemand een mail over gestuurd…

 2. 5

  Het boek is misschien oké maar hoe deze redenering misbruikt wordt door willekeurige journalisten die dan zeggen ‘dat je toch echt af en toe een krant moet lezen’ spoort voor geen meter.

 3. 6

  Tips van Carr:
  – Koop een huis in de bergen van Colorado, zonder mobiel bereik en met een trage DSL-verbinding.
  – Verander de instellingen van je e-mail-programma, zodat die niet constant checkt of er nieuwe berichten zijn.
  – Gebruik het web alleen voor waar het echt nuttig voor is: het zoeken naar en lokaliseren van informatie. Ga vervolgens naar een bibliotheek en vraag een fysiek boek of artikel op.
  – Stop met Twitter en Facebook. Sociale media zijn het meest verleidelijk en afleidend.
  – Neem geen smartphone. Heb je eenmaal toegang tot apps, dan ga je die zeker ook gebruiken.
  – Koop geen Blu-rayspeler met ingebouwde wifiverbinding.
  – Neem niet ‘even’ een internetsabbatical. Disciplinair jezelf structureel.

  http://www.vn.nl/Archief/Media/Artikel-Media/Digitale-detox-internet-tast-onze-hersenen-aan.htm

 4. 7

  Het hangt er maar net vanaf, wat je wil bereiken met denken, hoe diep het denken moet zijn. Niemand denkt op het internet, want daar is het niet voor bedoeld—mensen schrijven en lezen op het internet. En in “Hoe Onze Geslachtsdelen Omgaan Met Het Internet“ zit misschien ook nog wel een boek.

  Dankzij het internet kun je, verder, boeken vinden, die ooit onvindbaar waren. Het internet is onder andere een doorgeefluik. En een springplank. Misschien kan ook nog iemand een boek schrijven over hoe telefoneren al honderd jaar de diepmenselijke contacten verschraalt.

  Maar denken wordt overschat, want aan goed of slecht handelen valt het niveau zelden af te lezen. Eerst wordt wat gedaan, daarna wordt de beweegreden erbij gerationaliseerd. Mensen ouwehoeren met mekaar, en zijn dan al snel geneigd dat denken te noemen.