Realiteit en realiteit

Dus even voor vanavond:

Je hebt realiteit, en je hebt politieke realiteit.

Realiteit: Hirsi Ali zegt te hebben gelogen over haar naam bij haar asielaanvraag. Dit was bekend toen ze werd binnengehaald in de VVD-Tweede Kamer fractie: het risico is willens en wetens door de VVD-leiding  genomen. De naam-kwestie was voor Verdonk reden Ayaan daadkrachtig haar status en paspoort te ontnemen. Het leverde Verdonk veel sympathie op van de kiezer.
Na een langdurig kamerdebat moest Rita dat van de Kamer opnieuw bezien. Verdonk heeft dat gedaan en het besluit herroepen met een beroep op het zgn.  ‘Somalisch naamrecht’. Ze heeft Ayaan gedwongen om een verklaring te ondertekenen dat ze gelogen had toen ze zei dat ze gelogen had. Ayaan heeft dat gedaan onder de dreiging dat ze anders haar visum voor de VS niet snel zou krijgen.

Politieke realiteit: Ayaan heeft gelogen dat ze heeft gelogen en dat was dom van haar. Het is haar eigen schuld dat ze zo in de problemen is gekomen en dat is heel stout van haar want nu heeft die arme tante Rita hemel en aarde moeten bewegen om toch haar paspoort terug te mogen geven. Het is maar goed dat tante Rita het Somalische namenrecht beter kent dan Ayaan zelf. Oom Zalm heeft nooit niks geweten van dat Ayaan eigenlijk illegaal was dus het is niet zijn schuld dat Ayaan ook nog eens ten onrechte in de Kamer zat en dat de VVD al die stemmen ten onrechte in haar zak gestoken heeft.
Duidelijk?

 1. 1

  Duidelijk.

  Het maakt nog maar eens helder waarom onze minister van vreemdelingenzaken de enige is naar wie ooit een Amerikaanse orkaan is vernoemd: Er is volstrekt geen vat op te krijgen en het laat een spoor van vernieling na.

 2. 5

  Ah nee hè, niet weer toch! Wel goed getimed: zo kan er op de enige rustdag in het WK tijd gemaakt worden voor een avondvullend debatje.
  Hoewel het mosterd an het voor- en hoofgerecht is kunnen diverse kamerleden nu uiteindelijk definitief de rode kaart uitdelen. Kritische vragen zijn er meer dan genoeg gesteld dus wordt het tijd voor actie. Niet dat oeverloze heen en weer gepingel.
  Ik zou zeggen tegen de 2e kamer: maak er de wedstrijds van het jaar van, stuur uw scherpste spitsen naar het spreekgestoelte en zeur nioet langer maar eis haar aftreden.
  En misschien wordt het er in de blogosfeer leuker op als we alleen in dat geval nog op deze kwestie doorgaan. Anders wordt het zo saai, zo vre-se-lijk saai.

 3. 6

  helder verhaal brechje :) helemaal duidelijk.. op een puntje na: als ayaan nooit gelogen heeft over haar naam, en dus geen onjuiste informatie heeft gegeven, hoe kan het dan dat verdonk zelf 52 ‘vergelijkbare’ gevallen opgeeft waarin dit wel het geval was? Of haal ik het nu weer realiteiten door elkaar?

  http://www.nu.nl/news.jsp?n=765365&c=11

 4. 7

  *Gaap* wordt een beetje saai dit onderwerp.. ik vraag me af hoe lang “links” die eigen verontwaardiging blijft voeden..

  Sommige mensen blijven die eigen verontwaardiging levens lang voeden. Zinloos en een waste of time, denk ik. Hebt u te weinig onderwerpen om over te praten?..

 5. 9

  Er zijn een aantal onderwerpen waar onevenredig en schijnbaar oneindig over doorgeleuterd wordt. (Snij mezelf in de vingers want ik doe het nu toch) Paspoortjes van een individu. Handjes wel of niet schudden (dan niet !). Pff,..dat anderen er een nationaal debat van willen maken….na 2 x keer weet je het wel. Onderwerpen als b.v. olie & moslims zitten ook aan mijn tolerantiegrens. Opstoken!,…olie dan hè. ”Mijn naam is Haas” vertolkt door Deep purple!

  He, wat gek,..is identiek aan mijn reactie van een paar draden terug zie ik.

 6. 10

  Prachtig staaltje “toegepaste liberale politiek”.
  Een beetje handje-klap in het achterkamertje met een schitterende juridische constuctie als eindresultaat.
  Dit is lesstof!

  Besides, ik meen ergens gelezen te hebben dat iedere stam, in de regio Somalië en omstreken, zo hun eigen gebruiken en regeltjes hebben over familie namen.
  (En over een hoop andere zaken ook trouwens.)

 7. 12

  *mijmert “Honderd jaar geleden was 50% van de Nederlanders (alle dorpelingen) alleen bekend door de bijnaam. De officiele naam was een exotisch ding.” *

 8. 13

  Kijken of ik net als afgelopen weer geluk heb, paar dagen gevecht met spamfilter alhier.

  [URL=http://img247.imageshack.us/my.php?image=6juni20063tq.jpg][IMG]http://img247.imageshack.us/img247/594/6juni20063tq.th.jpg[/IMG]

 9. 15

  Pragmatisch liberalisme, Ayaan is gewoon een fraudeur die met haar familie al 15 jr in Kenia woonde daar een prima opleiding genoot en volstrekt veilig. Van Vluchtelingenwerk die haar adviseerde voor dat ze asielprocedure in ging heeft haar een prachtig leugenverhaal aan de hand gedaan insinc met de parameters van de vluchtelingenwet. Zogaat dat al jaren en nu nog steeds. De meeste asielige zoekers zijn niet slim genoeg en verstrikken zich in hun eigen leugens. Echter niet Ayaan die slimme meid, ze slaagde met vlag en wimpel en had snel een verblijfsvergunning. Op naar een carriere in de ivoren toren van de politiek correcte leugenaars. Uiteindelijk staat het hele politieke establishment nu voor schut en moeten ons de schellen van de ogen vallen dat we geregeerd worden door schijnheilige farizeeers die geen respect voor waarheidsvinding en de realiteit van de burger in dit land hebben

 10. 16

  Hoewel ik veel sympathie had & heb voor Ayaan Hirsi Magan, bekruipt mij een beetj een soort van natrappen gevoel. Voorts, als je eea heel abstract bekijkt doet Ayaan datgene waar Verdonk bang voor was dat die voetballert (Kalou dus) misschien wel zou gaan doen. Namelijk paspoort scoren en dan ergens anders (Engeland bijv.) heen gaan voor een betere carriere (en dan natuurlijk nooit meer terug komen). Want als Ayaan echt zo veel met NL op heeft kan ze beter hier blijven, er is nog genoeg te doen, dunkt mij. Nu gaat ze naar de US, een internationale functie. Een betere carriere, en ik denk dat ze hier daarna nooit meer komt (nou ja heel misschien ivm één van haar toekomstige functies dan).

 11. 20

  Tja, Van der Laan was best scherp. Ze gebruikte termen als onzorgvuldig en (zelfs…) ongeloofwaardig dacht ik. De slotvraag was: wat heeft de Minister hiervan geleerd? Verdonk begint natuurlijk ijzerenheinerig dat ze niet anders kon en dat het de schuld van AHA was. Dan valt de hele kamer (weer) over haar heen en smeekt op het laatst iets in de trant van: “Maar kan de minister niet ten minste uitspreken dat ze de volgende keer als er twijfel rijst over het behoud van de nationaliteit van een internationaal vermaard Kamerlid, dat ze dan niet binnen 48 uur beslist maar wat uitvoeriger onderzoek verricht???”

  Rita wil daar dan best over nadenken, althans tegen uurtje of 03.00, lijkt zoiets uit haar woorden af te leiden. En dan verbindt D66 daar geen conclusies aan want een motie van wantrouwen haalt het toch niet.

 12. 23

  “geen druk geweest op Hirsi Ali.. jaja…
  ..zeg Balkje, als een paar mensen in MIJN huis bezig zouden zijn met het opstellen van een dergelijk flagrant achterbaks document dat aan de poten van onze rechtstaat zaagt dan zou ik ze stande pede op straat geflikkerd hebben!! Karakter Balkje… toon toch eens ballen man!

 13. 26

  Oja, WOUTER BOS! Ha, die ken ik nog van TV. Zo, echt zin om hem door middel van een snedig politiek commentaar de huid eens goed vol te schelden.
  ZAKKENVULLER!!

 14. 29

  Misschien Rouvoet klonen en deze kloon niet op jeugdige leeftijd al met die religieuze vuilspuiterij volgooien. Heb je een prima kamerlid die en Verdonk kan aanpakken en geen behoefte voelt om het hele internet kapot te filteren.

 15. 34

  Nou, D66 is door de jaren natuurlijk wel heel lenig geworden van al dat draaien en kronkelen. Maar als ze Verdonk nu nog in het zadel weten te houden zou dat wel een kunststukje zijn, ja.

 16. 35

  Balkenende raakte zijn irritatie blijkbaar niet te boven en deed de totaal stomzinnige uitspraak: ‘Er is een verklaring opgesteld waar ook de minister mee moest kunnen leven. Daar is over gesproken door bewindslieden. Over gesproken met de advocaten.’

  Tegelijk is de man fabeltastisch bezig natuurlijk. Hier kan D’66 toch amper nog onderuit zou je denken. In elk geval barsten de kamers uit hun voegen, elk kamerlid en minister is opgetrommeld zo te zien. Niemand wil meer met de pers praten, ja ja, dat zijn tekenen aan de wand. verdorie, ik ga maar te laat naar bed.

  Zal je zien dat ze om half vijf schrosing vragen, in dat geval is aangekondigd dat men vanmiddag pas het debat voort zet.

 17. 36

  Jahaaaaaaa De motie van afkeuring van Halsema, ondertekend door PvdA, SP en CU wordt gesteund door D’66 (uitgeblerd door een stralende Louisewies). Dat geeft net geen meerderheid (achterlijke LPF ook) maaaaar, een kabinetspartij die een minister en een kabinetsbesluit afkeurt geeft wel degelijk een crisis.

  Ruk de stekker er maar uit zou ik zeggen.

 18. 37

  Ok, D’66 geeft aan geen kabinetscrisis te willen maar ook niet door te kunnen met minister Verdonk. Louisewies spreekt uit dat er gekozen moet worden voor het kabinet zonder deze minister of dat anders het vertrouwen in het kabinet zal worden opgezegd. Dat ik de stekker er al uit getrokken heb is dus wat voorbarig moet ik toegeven. Maar een mens mag hopen eej ..

 19. 38

  Lousewies zegt: Verdonk weg of wij weg. Verbeek zegt: Verdonk blijft of wij weg. Verhagen pruttelt nog wel wat dat “een minister met steun van een meerderheid kan blijven zitten”, maar Bos zegt terecht dat dat nog nooit in de parlementaire geschiedenis is voorgekomen en dat het ook volkomen ongepast zou zijn. Maar Bos zei ook terecht: met deze club is alles mogelijk.

  Ik ga toch voorzichtig aan een flesje champagne denken.

 20. 39

  Wacht eens…

  Is het niet gewoon heel handig voor D66 als Verdonk nu niet aftreedt en zij uit de coalitie stappen? Kunnen ze, met Pechtold aan het roer, lekker nog een jaartje oppositie voeren tegen het kabinet waar ze zelf drie jaar lang deel van uit hebben gemaakt en mede hebben vormgegeven. Dat is goed voor het profiel en voor het verkiezingsesultaat volgend jaar…

 21. 40

  Ha, D66 probeert haar eigenste Uruzgan-debacle te herstellen. Of is dat te cynisch en gaat het hier ‘om de inhoud’?

  Van nu.nl:
  “VVD-bronnen sloten donderdagochtend niet uit dat de soep minder heet gegeten wordt dan ze is opgediend. Delen van de liberale fractie zouden er wel mee kunnen leven als Verdonk toch opstapt.”

 22. 43

  Hm, het is maar goed dat ik om 0:30 al ben gaan slapen… treurige vertoning van gedraai om brei enzo. Eigenlijk dacht ik vooral met hernieuwd frisse moed: “Kan die Balkenende niet eens lekker gaan ophoepelen?” Wat een politiek geneuzel. Ik vond ons aller Femke nu wel weer eens goed voor de verandering. En Fransje Weisglas kan als een van de weinige heldere antwoorden geven.

 23. 44

  ‘Deze minister heeft een breed vertrouwen in de Tweede Kamer en in de samenleving. Er is dus geen sprake van dat wij deze minister zullen offeren. De bal ligt nu bij D66.’

  Hmm… een déja vu. Die bal ligt daar al jaren toch?

  Kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit een geregisseerde actie is van D66.

 24. 45

  Ben ik eindelijk eens verstandig en redelijk op tijds gaan slapen, blijkt dat ik alle fun gemist heb!
  Nou ja, interessante situatie. Ik begrijp dat er drie opties zijn:
  1. het kabinet valt;
  2. Verdonk treedt af;
  3. D’66 trekt zich terug uit het kabinet.

  1 zal niet gebeuren, en 2 ook niet omdat VVD en CDA dat niet willen. Dus zal het wel 3 worden (tenzij er nog een fantastische draai komt: Dat kan natuurlijk altijd, maar met de posities zo stevig ingenomen lijkt het dan wel op een salto mortale).

  Dat wordt nog leuk: Is Pechtold eigenlijk wel gerechtigd om in de tweede kamer plaats te nemen? Is hij bij de vorige verkiezingen wel verkozen? Anders moet hij oppositie gan voeren van buiten de kamer en kan zijn voormalige opponente in de strijd om het lijsttrekkerschap het binnen de kamer doen.

  Ik kreeg gisteren een paar keer de indruk dat niemand nog aan Loezewies heeft verteld dat ze die strijd heeft verloren.

 25. 46

  Stijn
  “..blijkt dat ik alle fun gemist heb!”

  Zalm was bezopen, Verdonk haalt zowiezo het bloed onder de nagels van veel kamerleden vandaan. Maar toch was degene die de grootste blunder maakte tot mijn verbazing jan petertje.

 26. 47

  Stijn, er zijn veel meer opties. Bijvoorbeeld de optie die Van der Laan hardop heeft uitgesproken in de kamer. Ze steunde nl. de motie van GL waarin het vertrouwen in Verdonk (niet het kabinet) werd opgezegd. Er is voor D66 geen reden zich uit de regering terug te trekken, er is immers geen conflict over het kabinetsbeleid.
  De bal ligt nu bij Verdonk: voelt zij zich nog voldoende gesteund door de coalitie, of is zij eigenlijk wel blij met de steun van de LPF ipv het wantrouwen van D66? Ik vermoed het laatste. Elke andere minister zou zelf aftreden, zij niet.

 27. 49

  Opties 2 geeft wel veel ruimte aan Verdonk om met een eigen partij, als outsider en vijand van het politieke establishment de verkiezingen in te gaan. Dat is dan weer een nachtmerriescenario voor de VVD.

 28. 51

  CDA en VVD hebben D’66 nodig voor een meerderheid in de kamer. D’66 zegt geen crisis te willen, alleen te willen dat Verdonk opstapt. Dat is voor de VVD onacceptabel: Voilà, uw crisis.
  Offert men Verdonk om D’66 binnenboord te houden? Draait D’66 bij en maakt het zich daarmee ongeloofwaardig?
  Stapt D’66 uit het kabinet en krijgen we een kabinet dat een minderheid in de kamer heeft maar een soort gedoogsteun van de LPF (en SGP?) krijgt?

  Het ene scenario is nog leuker dan het andere.
  Ik heb intussen even nagekeken wat ik niet meer precies wist: Pechtold is nooit tweedekmerlid geweest (was burgemeester van Wageningen voor hij minister werd), dus als D’66 nu uit het kabinet stapt heeft de net gekozen lijsttrekker geen politiek podium meer: Het lijkt me dat dat ook meespeelt met de keuze die je maakt, of niet?

 29. 52

  En dan is er ook nog de arme Bruno Bruins: Hij zou vanochtend om 9.30 door Hare Eikenhouten Kapsel (de formulering is van een vriend) geïnstalleerd worden als opvolger van Rutte bij OC&W, maar dat is nu uitgesteld: Een lekkere start…

  En is Rutte inmiddels eigenlijk al begonnen als fractieleider? Hij zou vanbdaag beginnen: Heel handig, net na een lastig debat waar voor de VVD niets te winnen is, maar dat was dus buiten de waardin van der Laan gerekend. Of wordt zijn installatie nu ook uitgesteld?

 30. 53

  @ stijn: minderheidskabinet met gedoogsteun van LPF. Daar leent die partij zich vast en zeker voor want dan speelt ze zich tenminste weer eens in de kijker.

 31. 54

  @ Brechtje:

  En hoe lost D’66 dan het probleem van ‘Pechtolds Podium’ op? Of denk je dat dat geen echt probleem is?

 32. 55

  @Stijn
  In het parlement is het nog gisteren, het debat is geschorst en niet opieuw geagendeerd. Lastig, maar waar. Als D66 ster van def Laan dr poot stijf houdt is het kabinet gevallen op donderdag 29 juni 2006, behalve in de handelingen van de 2e kamer, dan is het gevallen op 28 juni 2006

 33. 56

  Ik denk trouwens dat D66 deze keer wel voet bij stuk houd. Letterlijke woorden van van der Laan vanmorgen: “Wij wachten nu af of het kabinet kiest voor deze minister of voor het voortbestaan van deze regering als geheel””

  Twee opties dus, als het aan D66 ligt. Waarbij één van de opties twee consequenties kan hebben

 34. 57

  Heb ff geen tijd,..anders had ik het graag gedaan…
  Kan iemand tekstje maken m.b.t. soap bij de foto ?
  Hoofdrolspelers: Balkenende,..v.d laan en Verdonk of anders ??(heb het niet gevolgd)
  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/7.jpg[/img]
  Om een paspoortje!!!
  Boewahahahahah!!

 35. 58

  @Indrah een beetje daadkrachtige partij had de VVD niet de mogelijkheid geboden om Verdonk te offeren, zoals je stelt in 56, maar aquut na de negatief uitgevallen motie (64 versus 79) er de stekker eruit getrokken.

 36. 59

  Beste Salonsocialist,

  U verwart daadkracht met puur opportunisme. Er meteen uitstappen zou al het in D66-ogen nuttig hervormingsbeleid ondergeschikt maken aan 1 klungelende minister. Ik vind het tot dusver niet slecht gedaan van D66, maar of ze het Afghanistan-debacle hiermee doen vergeten, betwijfel ik.

  @Stijn: Ze kunnen toch gewoon de laatste D66-kamerzetel inruilen voor Pechtold (dat kamerlid wordt dan ergens burgermeester ofzo, vgl. recente beëdiging Rutte).

 37. 60

  @ mark:
  Volgens mij kan dat alleen wanneer iemand bij de vorige verkiezingen gekozen is (of op zijn minst op de kandidatenlijst stond): Als ik het goed begrepen heb was dat bij Rutte het geval en kon hij daarom (terug) naar de Kamer.
  Omdat Pechtold nooit op eeen kandidatenlijst heeft gestaan zou dat bij hem niet kunnen.

  Zo heb ik het begrepen, maar misschien vergis ik me: Iemand die het precies weet?

 38. 61

  In het verleden had een kabinet er niet zo’n moeite mee een minister of staatssecretaris te offeren om zichzelf niet in gevaar te brengen. Maar veel partijen zullen dit als een mooie kans zien (de zoveelste) om D66 weer eens voor schut te ztten.

 39. 62

  Het gerucht gaat dat Zembla ook nog een leuke documentaire heeft gemaakt over de naturalisatie van Maxima. Iemand daar al iets over gehoord?

 40. 63

  Heeft iemand trouwens de Zembla-documentaire gezien over Verdonk, een week na de geruchtmakende docu over AHA? Alle blunders, missers en inactiviteiten van Rita op een rijtje. Ontluisterend…

 41. 64

  Goede tijd om het kabinet te ontbinden volgens mij.. de klus van Balkenende twee zit erop en de resultaten mogen er zijn. Die resultaten en de uitstraling van Verdonk gaan de VVD en het CDA waarschijnlijk goed doen..

  D66 trekt wat stemmen bij de PvDA weg en krijgt onder leiding van Pechtold 6 zetels.

  De “linkse lente” blijft, (wegens gebrek aan visie en reële alternatieven) waarschijnlijk een holle frase..

  Volgend kabinet: PvDA/VVD/D66

 42. 65

  @Salonsocialist

  Ik denk dat het offeren van Verdonk door de VVD het meest gunstige scenario voor D66 zou zijn. 1) Het zal gezien worden als een zege voor D66 (en van de oppositie) 2) Het zal gezien worden als een afgang voor de VVD 3) Het zal mogelijk leiden tot een Verdonk-partij op de rechterflank, iets waar D66 zich prettig tegen kan afzetten en haarzelf ws. geen stemmen zal kosten.