Racisme schaadt onze economie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sweder van WijnbergenEconoom Sweder van Wijnbergen maakt gehakt van het kabinet Balkenende. In een helder betoog kraakt hij het gebrek aan coherentie in het kabinetsbeleid. Zalm verergert economische recessies en De Geus zoekt onnodig de confrontatie met de vakbeweging. De hervorming van de WAO zal op lange termijn juist grote financiële schade aanrichten en ook de afbraak van het beroepsonderwijs zal desastreus blijken voor de nederlandse samenleving.

Volgens van Wijnbergen zaait het kabinet bewust negativisme over de economie. Feitelijk gaat het namelijk best redelijk met onze economie. Ook de angst voor China is onterecht. Onze welvaart stijgt door een groeiende arbeidsparticipatie.

Het interview met van Wijnbergen is een must read voor mensen die nu eens boven de Waan v/d Dag willen uitstijgen. Zeker zijn bewering dat het beleid van Verdonk racistisch is en dat racisme onze economie schaadt lijkt een boude uitspraak maar is zeker niet ongefundeerd.

Ik denk dat Verdonk heel onzinnig met de nieuwe spanningen in de samenleving omgaat. Ik geloof echt dat zij een racistisch beleid voert. Erover praten om Marokkaanse criminelen hun burgerrechten te ontnemen, dat is toch een aparte strafmaat voor een etnische groep? Ze lijkt radicale idioten als voorbeeld te nemen van de gemiddelde islamiet. Dat soort racisme verkoopt tegenwoordig goed. In plaats van de problemen echt aan te pakken, lijkt het kabinet in deze zaak eerder te willen koketteren met hoe radicaal het wel niet is.. ..Het beleid blijft achter.

..Het groeiende racisme is economisch heel schadelijk. Etnische spanningen in landen raken altijd de economische groei. Conflict samenlevingen doen het economisch altijd slechter dan harmonieuze samenlevingen. Je jaagt talent weg, je leidt de aandacht van echte economische problemen af en het maakt je samenleving onveiliger. Dat zijn allemaal tekenen van een wegglijdende maatschappij. En ik zie daar steeds meer van in Nederland.
(Sweder van Wijnbergen in de Groene) [dank aan: david rietveld]

Reacties (41)

#1 Sikbock

We kunnen nu wel weer over racisme gaan zeuren, maar ik vind de rest van het intervieuw ( het overgrote deel) veel interessanter..

Maar vooruit, is de gedachte wel eens bij u opgekomen dat racisme en vreemdelingenhaat niet is voorbehouden aan blanke autochtonen?

 • Volgende discussie
#2 Sigi

Interview, maar dit terzijde.

Het is inderdaad niet voorbehouden aan blanke autochtonen, zelden zulke racistische opvattingen gezien als in de Bijlmer onder Surinamers en Afrikanen. Maar goed, het is natuurlijk veel schadelijker als machthebbers uit racistisch oogpunt re(a)geren dan dat Jan (Juan, John etc) met de pet dat doet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sikbock

Dat is democratie he? Machthebbers komen nu eenmaal niet van een andere planeet..

Bestuurders uit minderheidsgroepen zijn momenteel ondervertegenwoordigd. Indien u behoort tot een minderheidsgroep verzoeken wij u nadrukkelijk te solliciteren. Bij gelijke geschiktheid zult u de voorkeur krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ruud

Och, zolang er nog aan oorlog word verdiend zullen er altijd conflicten blijven. En dus commercieel interessant, da’s nou wat je noemt de markt-werking van vraag en aanbod.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 stoethaspel

zijn betoog over Zalm kan voor een groot deel worden samengevat middels de uitspraak: oppoetsen van de eigen prestaties. Een methodiek die iedere tweederangs manager of zelfs maar een autoverkoper onder de knie heeft, moet hebben. Niet zoveel bijzonders dus. Een volgende minister van financieën zal het niet anders doen, tenzij hij/zij een nieuwe truuk heeft gevonden de eigen prestaties mooier voor te doen dan ze zijn.

Met betrekking tot de teloorgang van de scholing van derde generatie-allochtonen vind ik het vreemd dat de term ‘kennis-economie’ nergens valt. Lijkt me toch wel iets te maken te hebben met het verdwijnen van het praktijkonderwijs ten gunste van het theoretisch onderwijs (dat trouwens veelal ook op een belachelijk niveau staat).

Voor de rest sluit ik me aan bij Sikbok, het economisch deel is een stuk interessanter dan de onvolledige stellingen op sociologisch terrein aan het einde van het stuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Degtyarev Pekhotny

Ik vind juist het stukje over het racistische beleid van Verdonk het interessantste gedeelte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 stoethaspel

@DP
Omdat het je ideeën versterkt of omdat het je nieuwe argumenten ten gunste van die ideeën aanreikt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Degtyarev Pekhotny

Nee omdat ie lekker tegen de stroom oproeit. Tegenwoordig mag je namelijk niks meer racistisch noemen, ook niet als het racisme is. Je mag ook niks met Nazi Duitsland vergelijken, ook al gaat de vergelijking wel op. Je mag niks met de USA nergens mee vergelijken en niets met de USA, ook al gaat de vergelijking wel op.

In plaats daarvan wordt je geacht je mond te houden. Dit in opdracht van de mensen die naar eigen zeggen zogenaamd niks mogen zeggen maar die zelf de grootste bek hebben. En die momenteel zelf de grootste Gedankenpolizei zijn.

Fijn dat er af en toe toch iemand op staat die zich daar geen reet van aantrekt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Thor

Misschien moet Degtyarev dit onderzoek “wetenschappelijk” eens doornemen
http://www.uu.nl/content/Tubergen_summary.pdf
Dan kan hij lezen dat Wijnbergen waarschijnlijk die racisme mantra moest opvoeren als goedmaker voor zijn verhaal inzake de vmbo waar hij overigens volledig gelijk heeft.
Je kunt toch niet verwachten dat zo’n socialist alle veren van zich af zal schudden. ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 stoethaspel

“Nee omdat ie lekker tegen de stroom oproeit.”

Wat zul jij dan gecharmeerd zijn van de mensen die beweren dat de aarde plat is. En in Staphorst kun je ook veel mensen vinden die tegen de stroom oproeien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Thor

Beste Degtyarev Pekhotny,

Lees dit wetenschappelijk rapport eens http://www.uu.nl/content/Tubergen_summary.pdf
misschien snap je het verhaal dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 stoethaspel

Ik bedoel maar. Nu wordt er een maatregel genomen wat in ieder geval betekent dat er een praktijk was waarin mensen met een onvoldoende beheersing van rekenen en taal een opleiding konden voortzetten om andere mensen te leren onderwijzen.

http://frontpage.fok.nl/nieuws/53595

Rekenen en Nederlands moet beter op pabo
Bron: De Telegraaf
Gepubliceerd: vrijdag 29 april 2005 @ 23:46
Pabo-studenten die na na het eerste jaar van hun opleiding nog onvoldoendes halen voor Nederlands en rekenen, moeten de opleiding verlaten. Deze regeling heeft minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) vrijdag gemaakt met de lerarenopleidingen. De minister verklaarde tot deze regeling te zijn over gegaan omdat veel studenten die een opleiding voor onderwijzer volgen, onvoldoende kunnen rekenen.

Alle studenten die de pabo willen volgen moeten voortaan voor de opleiding een toets rekenen en taal maken. Is het niveau onvoldoende, dan krijgen ze bijlessen. Na het eerste pabo jaar krijgen de leraren-in-spé nog een test. Studenten die die test niet halen krijgen een bindend studieadvies iets anders te zoeken. Welk niveau de studenten moeten halen, mogen de opleidingen zelf bepalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Degtyarev Pekhotny

@9 nee ik ben gecharmeerd van mensen die ondanks de huidige terreur van onderbuikerige volksnationalisten nog steeds durven te zeggen waar het op staat.

Als je op mijn sympatie wil kunnen rekenen helpt het ook als je niet de naam aanneemt van een germaanse god.

Met germaanse symbolen rondmarcheren vind ik weer een stukje onsympatieker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Thor

Beste Degtyarev Pekhotny,

Weet je waarom je niets meer met nazi duitsland mag vergelijken? Mijn antwoord zou zijn dat men er dan achterkwam dat Hitler een socialist was. ;)
Daarbij komt dat wat jij racisme noemt geen racisme is, maar de verwerping van een politieke islam stroming en dat je dat niet kan zeggen heeft te maken dat de islam geen godsdienstvrijheid kent. Snap je er zijn meer verklaringen te vinden voor een probleem en de socialistische is door de eeuwen heen een zeer gewelddadige manier gebleken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Degtyarev Pekhotny

De mensen die te pas en te onpas de kans grijpen om te benadrukken hoe goed “ons soort mensen” en hoe slecht “de anderen”.

Nee ben ik ook niet kapot van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Degtyarev Pekhotny

Zo ik neem aan dat ik jullie nu voldoende op de kast heb gejaagd. Succes verder ik ga lekker buiten in het zonnetje zitten genieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 stoethaspel

@DP

Ach, het is wel duidelijk dat argumenten nauwelijks invloed op je hebben, wat dat aangaat verschil jij weinig van die ‘onnadenkende onderbuiken’ waartegen jij je zo graag afzet.

Oh, en “op de kast”? Achter het fornuis zul je bedoelen. Wist je nog niet dat een aantal mensen hier op jou reageren, puur ter eigen vermaak?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Degtyarev Pekhotny

Evenals Odin is ook Thor het onderwerp van de meest fantastische avonturen, maar ondanks zijn woeste uiterlijk en zijn bloedige vechtpartijen was hij zeer populair bij de mensen, die bij hem geborgenheid en bescherming van het gezin en van het huiselijk leven vonden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Donar

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Thor_1

waarom komen mijn berichten er niet door?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Thor

Beste DP,

Wist je dat de volksnationalisten socialisten waren. Waarom denk je dat ik sympatie zou willen hebben, ik heb het niet zo op met socialisten zij veroorzaken veelal een fasistische maatschappij kijk naar het vroegere Duitsland.
;)
Wist je trouwens dat het inspelen op onderbuikgevoelens typisch socialistisch is? ze vallen onder de categorie meer, meer en nog eens meer. Heel wat andere standpunten als dat je gewend bent of niet?
Daat heb ik zelfs geen wetenschappelijk rapporten nodig, geschiedenis is voldoende

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Thor

maar ondanks zijn woeste uiterlijk en zijn bloedige vechtpartijen was hij zeer populair bij de mensen, die bij hem geborgenheid en bescherming van het gezin en van het huiselijk leven vonden.
Zo zie je maar weer hoe aaridg ik ben en dat in verhouding tot een Degtyarev Pekhotny.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Thor

Overigens DP,

Merk ik dat ondanks het zonnetje je geen tijd hebt gevonden dat rapport eens te bestuderen, of worden er te moeilijke woorden in gebruikt?
Ik kan wel een aantal kernachtige begrippen, conclusies hier plaatsen als dat makkelijker voor je is.
(klaarblijkelijk zit er op dit systeem een beveiliging op woorden, het is jammer dat ik die woorden niet weet anders kon ik daarop anticiperen.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 aap banaan

@19: nee Thor, leesopdrachten geven zonder zelf iets toe te lichten is een beetje flauw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Degtyarev Pekhotny

Wat is dit bericht eigenlijk zonder de juiste muziek erbij ?

http://www.adolfhitler.ws/modules.php?op=modload&name=Downloads&file=index&req=getit&lid=90

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Thor

Beste aap banaan

DP geeft toch ook niet aan waarom Verdonk een racistisch beleid zou hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Thor

DP

weet je de bron van die muziek is het socialisme en dat doet mij niets. ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 stoethaspel

Thor,

Nare, nare man. Zit je hier zomaar een spiegel omhoog te houden? Hoe durf je! Onderbuik!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Thor

Beste Stoethaspel,

Het probleem is dat deze DP muziek hier zet met een verwijzing naar het socialisme

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Thor

Weet je toethaspel dat deze DP linkse muziek hier plaatst ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 stoethaspel

Die link die niet werkt onder firefox? Wist niet dat dat links was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 mozaiek

zwetend van Wijnbergen was vroeger topambtenaar en nu hoogleraar (?).
Dat eerste zegt al veel over s’mans deskundigheid.
Of het gebrek daaraan….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Thor

Beste toethaspel

Weet je dan niet waar de letters S en A in de bekende initialen voor staat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Degtyarev Pekhotny

Ik zal vanavond speciaal voor jullie een ouderwetse volksnationalistische scheet laten. Dat is het soort argumenten waar jullie geschikt voor zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 caprio

Ik vond het stuk niet zo bijster interessant eigenlijk. Sweder is een brave man, maar zijn opinies zijn ook maar opinies en ik zie er niet veel steekhoudende argumenten in.

Volgens mij heeft Nederland wel degelijk een aantal serieuze problemen, het nationalistische rechts populaire sentiment dat tegenwoordig de politiek in Nederland bepaald voor een groot deel, is probleem nummer 1. Voor zover ben ik het wel met Sweder eens. De enkele berichtjes in de Amerikaanse media bijvoorbeeld gaan alleen maar over moskeen die in de fik staan, extreem rechtse politici met een buitenlander vijandige boodschap etc. Dat de leefcultuur door dit soort Nagel/deVries/Fortuyn achtige rechtse moraalridders er niet op vooruit gaat in Nederland lijkt me duidelijk.

Wat ik niet snap is dat links geen betere leider weet te vinden dan een half-lege Wouter Bos, een populist van de middelmaat. Waar zijn de Jopen den Uyl als je ze wel nodig hebt? Die lopen natuurlijk allemaal in het buitenland, want welke oetlul blijft er nu in Nederland als niemand je dwingt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 stoethaspel

Het volksnationalisme wordt dan ook door weinig dingen zo gesteund als door het voortdurend en op weinig serieuze argumenten gebaseerde gezeik erover van bijvoorbeeld DP, of ook deze econoom.

Zoals eind jaren zeventig/begin jaren 80 de militante krakers en militante skinheads twee loten aan dezelfde tak zijn, zo zie ik steeds vaker DP voor me, gebroederlijk naast zo’n nazi-varken als laatst op Nova was. DP met een fijne rode sosialistiese hanekam, rode SP-vlag en natuurlijk het geweer waarop hij zo trots is, achter hem, met een ‘negatieve hanekam’, de neus al net zo volgepierced als bij DP het suffertje dat niet verder kwam dan ‘andere mensen hebben god, of allah, ik heb dit. Beiden uiten zo een minachting ten aanzien van anderssoortig denkenden dat wanneer welke van deze twee dan ook aan de macht komt er heel veel doden vallen. Rode en witte varkentjes. Was er niet een verhaal…

Dat DP mij tot de vijand rekent zou ik het beste kunnen beschouwen als een positief gegeven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 ALO

@Stoethaspel
Ik ben in ieder geval onder de indruk van jouw argumenten. Dat stukje van Sweder heeft blijkbaar een gevoelige snaar geraakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 mescaline

@29 caprio

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 mescaline

Erover praten om Marokkaanse criminelen hun burgerrechten te ontnemen, dat is toch een aparte strafmaat voor een etnische groep?

Doet me overigens denken aan een recente internetpoll of criminele Antillianen Nederland uitgezet moeten worden. De overheersende mening was ‘Ja natuurlijk’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Sikbock

Enig pragmatisme kan de nederlander inderdaad niet ontzegd worden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 stoethaspel

@ALO

Ik neem aan dat je dat, sarcastisch bedoeld waarschijnlijk, richte op reactie nummer 5 of iets anders? Mijn enige stelling van 5 is dat de argumenten grotendeels afwezig zijn, of dat de argumenten die gegeven worden dusdanig algemeen en oppervlakkig zijn dat je er niets aan hebt in het verloop van het betoog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Thor

Beste caprio,
Volgens mij doet de linkse media heel erg zijn best om alle problemen bij rechts te dumpen en ik merk dat jij niet weet dat het volksnationalisme en de sencuur typische linkse zaken waren. Ben je misschien wat van slag?
En die den Uil dat was niet zo’n hoogvlieger, want van Agt was hem altijd de baas het is het populisme van links om de bevolking steeds meer, meer en meer te bieden waar niemand tegenop kan. ;)

 • Vorige discussie