Race in the City


Geïnspireerd door deze kaart met raciale en etnische blokken in de stad Chicago. Maakte Eric Fisher op basis van de volkstelling uit 2000 nog eens 100 kaarten van verschillende Amerikaanse steden. Hierboven ziet u Detroit, zwarten wonen in het centrum, blanken in suburbia. Check ook de 22 kaarten die Business Insider voorzag van commentaren als “Los Angeles: White people live on the beach”. De legenda: Red is White, Blue is Black, Green is Asian, Orange is Hispanic, Gray is Other, and each dot is 25 people…

Reacties (6)

#1 Mart

Dat hebben die planologen bij ons toch stukken beter geregeld; het centrum is gereserveerd voor rijke Yuppen en in grijze buitenwijken dumpen we alle ‘nieuwe nederlanders’.

  • Volgende discussie
#2 christinA eijkhout

De vraag blijft natuurlijk hoe dat zo is gekombleven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Toon Alloch

@christinA
hoe is dat zo gebleven? Simpel: de nieuwe nederlanders kregen structureel minder inkomen, waardoor ze nooit weg konden naar betere wijken en hun verblijf hier was er een (dacht men) van tijdelijke aard. Nu de economie niet zoveel meer kan groeien zijn die krachten een smet op de kaart van dit prachtige nederland en moeten ze het liefst weg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Gerald

Ondanks dat je een beeld krijgt van de segregatie in dergelijke steden mag er wat mij betreft toch wel even een kanttekening worden geplaatst bij deze kaarten. Er staat namelijk nergens een uitleg wanneer een stipje welke kleur krijgt.

Het meest logische lijkt mij dat een stipje de kleur krijgt van de grootste etnische groep. Dan kan het dus zo zijn dat White (6), Black (5), Asian (5), Hispanic (5), Other (4)de verdeling in één rood stipje is (beetje extreem voorbeeld.

Als het op deze manier is gedaan, is de inhoudelijke waarde van de kaart toch beperkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Het staat er wel hoor. Een stipje staat voor 25 mensen van die afkomst. Dus niet meerderheid, maar gewoon aantal. Vandaar dat je (soms) ook wel verschillend gekleurde stipjes door elkaar ziet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 spees

Geef mij maar Amsterdam: een wit ghetto binnen de A10, daaromheen de Marokkanen/Turken met enkele enclaves Surinamers/Antillianen (Bijlmer). De witte middenklasse is verbannen naar suburbia.

Mensen met dezelfde culturele achtergrond wonen graag bij elkaar. Daarnaast hebben de meesten weinig keuze omdat de sociaal-economische achtergrond van een etnische groep de volkshuisvesting bepaalt. Hoe duurder, hoe witter.

Maar waarom past dit niet in onze ethiek? Wat is er slecht aan? Vind ik interessantere vraag dan de segregatie die altijd heeft bestaan.

  • Vorige discussie