QvdD: Tien stappen tot fascisme

En omgekeerd dan? (Foto: Flickr/devan78)Emile Ratelband is terug! Mét een nieuwe boodschap: somatologie, de leer van het lichaam. U heeft een asymmetrisch gezicht? Dan bent u -zoals advocaten Spong en Hammerstein- onethisch, want dat is bewezen. Vinden Emile en Frau ‘jij bent de man die datgene wat ik doe wereldberoemd kan maken’ Carstian tenminste. Zo garandeert hij dan ook ‘dit wordt groter dan groots’. En: Verplicht leesvoer ‘voor alle rechters van Nederland’. Gratis! Maar het houdt niet op. Mister Positivo verrijkt ons en passant ook nog met een waarschuwing:

Zo maak ik me er heel erg kwaad over dat je telefoongesprekken allemaal afgeluisterd worden in dit land. En dat je dus momenteel honderd dagen vastgezet kunt worden zonder dat je recht hebt op een advocaat. Ken je de theorie van ?tien stappen tot fascisme?? Een land moet tien stappen doorlopen om tot fascisme te vervallen. Het is een soort blauwdruk die Hitler heeft gebruikt, Mussolini, Franco. Bush gebruikt hem ook. Van die tien stappen hebben we er al acht gezet in Nederland. Als Wilders die film uitbrengt en hij wordt vermoord, dan volgen de laatste stappen en dan is het gebeurd. Dat weet ik zeker. Dan wordt die moord als excuus gebruikt om allerlei wetgeving in te zetten tegen de gewone man en dan is het gedaan met alle vrijheden.

Aldus Emile ‘ik heb volgens de somatologie een heel negatief wereldbeeld’ Ratelband in de Pers.

 1. 1

  Dat artikel waar Ratelband op doelt, is het artikel “Fascist America, in 10 easy steps” van Naomi Wolf. Een zeer boeiend en lezenswaardig stuk, dat we niet genoeg ter harte kunnen nemen. We zijn nog niet zo ver in Nederland als het beeld dat Wolf schetst van de VS, maar ik denk dat Ratelbands angstbeeld helemaal niet zo idioot is.

  “Just because you’re paranoid, that doesn’t mean they aren’t out to get you…”

 2. 5

  @Kornuit: Die had ik al verwacht. Dit stukkie stond afgelopen maandag al klaar op GC, maar is o.a. vanwege de serverproblemen wat later gepubliceerd. Maar als jij graag dit geinige stukkie onder de aandacht wil brengen op GC, mijn zegen heb je. (als je dan toch reclame maakt, moet je het ook goed doen ;) ). Wel gezellig dat je ondanks je afkeer voor GC ons toch weer vrij snel gevonden lijkt te hebben.

  @ace: Dus eigenlijk heeft Ratelband helemaal niet zo’n (onterecht) negatief wereldbeeld en haalt hij zelf de wetenschap van de somatologie onderuit? Bedank overigens voor de interessante link.

  Overigens uit onderzoek van de Tufts University (Massachusetts, VS) blijkt dat het gezicht van een manager een goede voorspeller is voor de prestaties van zijn bedrijf. Onduidelijk is nog of managers zijn geselecteerd op een bepaald uiterlijk, of dat ze een bepaald uiterlijk krijgen als ze eenmaal CEO zijn.