QvdD: Wilders wil onderhandelen

“Als ik mijn verantwoordelijkheid niet neem, moet ik tegen de kiezer zeggen: de PVV blijft altijd in de oppositie. Dan hoeven we met niemand te onderhandelen. Maar we zijn geen SP die altijd van de zijkant roeptoetert en uiteindelijk nooit mee wil doen. Als we op belangrijke punten onze zin krijgen, willen we regeren. Sterker nog, we zijn bereid om gedoogsteun te geven aan een minderheidskabinet volgens het Deense model.”

Aldus Wilders in een interview met de Nieuwe Revu.

 1. 1

  Maar de SP heeft al talloze keren onderhandeld en regeert mee in meerdere steden. Ze hebben zelfs al eens onderhandeld over kabinetsdeelname.

  Feitelijk onjuiste onzin dus, maar in zijn eigen kerk gaan dit soort uitspraken er in als god´s woord in een dominee.

 2. 2

  Grappig: ik vind de PVV juist het rechtse equivalent van de SP: ‘Nee’ roepen en je terugtrekken achter de dijken.

  Overigens gebruikt hij de term “sterker nog” wel een beetje raar. Dan had hij moeten zeggen:
  “Als we op belangrijke punten onze zin krijgen, willen we regeren. Sterker nog, ik zie een kabinet met CDA en VVD erg zitten.”

  In de zin die hij nu zegt zou “Aan de andere kant”, “Hoewel” of gewoon “Maar” meer op zijn plaats zijn. Maar blijkbaar zit het zooo in zijn systeem ingebakken dat hij geen nuanceringen moet maken dat zijn taalgebruik rechtlijnig blijft, ook al maakt hij een voorbehoud.

 3. 3

  @1: ik vind het juist zeer niet-PVV, deze uitspraken. Onderhandelen? Water bij de wijn?

  Zou Wilders toch nog snappen dat compromis nodig is voor invloed?

  @2: een minderheidskabinet steunen is dan toch weer niet-compromis. Wel invloed zonder verantwoordelijkheid. Wel begrijpelijk ook, wie durft De Mos op een departement neer te zetten?

 4. 4

  @3: ik reageerde alleen maar op de onzin over de SP in #1. Voor de rest juich het nieuwe realisme van Geert alleen maar toe, als het gemeend is en niet alleen bedoeld om de kerk aan zich te binden middels een sneer naar de SP.

  Dat hij de mogelijkheid voor alleen gedoogsteun nog steeds als een geheel reële optie beschouwt en niet als allerlaatste redmiddel, dat normaal gesproken alleen in wordt gezet bij demissionaire kabinetten, blijft wel laf, natuurlijk, maar dat constateerde jij volgens mij ook al.

  Vandaar dat ik geneigd ben te denken, dat dit alleen maar praatjes zijn en er daar niet echt aan deelname in een kabinet gedacht wordt, met alle compromissen, die daar voor gesloten moeten worden. En het kan ook nog gewoon een gevalletje ‘schade beperken’ zijn, nadat ze geconstateerd hebben, dat de opmerking, dat ze feitelijk alleen maar willen gedogen, niet goed is gevallen bij de achterban, die dat ook als laf herkenden.

  @2: het gebruik van ‘sterker nog’ sterkt mij in mijn mening, dat het mee willen regeren niet echt gemeend is, want gedoogsteun geven is idd niet sterker, maar zwakker dan mee regeren.

 5. 5

  @3 Ik heb het over zijn taalgebruik; niet over wat hij zegt.

  Bij “sterker nog” verwacht je een vergrotende trap, een extrapolatie, maar hij krabbelt terug tov wat hij ervoor zegt.

  De Mos als minister. Lijkt me ge-wel-dig. Dan kunnen we een pooltje beginnen over hoe lang hij het uit houdt.