1. 2

  Een vloek vermoed ik. Los even dat het er naar uitziet dat er geen goed onderzoek is gedaan om deze conclusie te staven. Er zullen aardig wat mannen zijn die nu zich laten besnijden en zich beschermt voelen. Waarschijnlijk laten ook positieve mannen zich ebscnijden om “immuun” te worden voor AIDS. Daarnaast zal een gedeelte al bij het besnijden besmet raken. Al met al zal dit nieuws vermoedelijk meer besmettingen opleveren dan voorkomen. Dat zou een HIV specialist toch ook moeten inzien.

  Het is een algemeen gegeven dat een voorhuid SOA overdracht vergemakkelijkt. Leuk dat je per keer een kleinere kans hebt maar dat is dezelfde bescherming als bij russisch roulette een revolver met 8 gaten i.p.v. 6 te gebruiken. Onzinnig onderzoek.

 2. 7

  Het is absoluut een vloek, Afrikanen in het algemeen besnijden hun ding…dit is niet waarschijnlijk. Het is wel waar. Dus die meneer is aan het lullen. En dat onderzoek is gewoon BULL SHIT!
  @5 er zijn ook wapen specialisten op het forum…en Spuyt waar heb je die informatie weg? hmmmm. een grapje zeker huh? Alleen je bent wat minder slimmer. Waarom niet een moeilijker naam te bedenken. Daniel Halprin weet niks van de medische kwestis. Dus..hoe verklaar je dit Spuyt? De naam verschijnt twee keer op Google als schrijver en Iemand in assruantien en fiscale zaken, geen medische kut.
  http://www.law.harvard.edu/faculty/directory/facdir.php?id=164

 3. 8

  ik wacht op je hoor…kan ik ook gelijk de gollofwaardigheid van je forum meteen afkraken! :) hehe
  I am waiting for your explanations slommerd!

 4. 9

  en zie je wel hoe offtopic jullie allemaal gingen. besnijdenis-aids-wapens. the connection? farniente!
  moet va po zoiets proberen! dan krijg ie de hele…., …… …… kudde tegen zich. zo gaat het op GC

 5. 12

  @va po: Je praat, zoals gebruikelijk, weer onzin. Je hebt in Google gezocht op een verkeerde naam. De naam is Halperin, niet Halprin.
  Ik heb met die naam eens gezocht in Pubmed, de database van medisch-wetenschappelijke artikelen: klik hier eens en zie of meneer Halperin iets van AIDS afweet.

  Verder is het onbegrijpelijk dat je zegt dat men hier off-topic gaat door in te gaan op de functie die besnijdenis zou kunnen hebben bij de bestrijding van AIDS. Dat lijkt me immers een heel relevante discussie in het licht van het gepresenteerde artikel.

  Overigens zijn er genoeg blanke mannen die besneden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten.

  Denk voortaan even na voordat je iets roept. Als je daartoe niet in staat bent, zoek het dan gewoon op.

 6. 13

  @Roy: Ik denk dat vapo doelt op het zijweggetje betreffende de Russische roulette. Mijn opmerking was idd oftopic, maar is het topic niet gaan beheersen.

  En Va Po, wat wil je nou? Bewijzen dat wij onze bronnen niet checken?

  Dat geef ik direct toe. Als ik een artikel link op NU.nl dan ga ik ervan uit dat zij hun feiten wél checken. En dat doen ze.

 7. 14

  @Va Po:
  1 – Ik ben maar een eenvoudige wetenschapsjournalist, en ik maar slechts een stuk of tien wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp gelezen. Dat dan bovendien in flutblaadjes als the Lancet. Maar gebaseerd op wat ik heb gezien (een aantal van die publicaties zijn weer literatuur-reviews van andere artikelen), krijg ik de indruk dat het bewijs dat een chop de kans op aids kleiner maakt, behoorlijk overtuigend is.

  2 – Ik ben besneden. Wil je echt een foto van mijn lul zien? Waarom precies?

  Nu, om terug te komen op de vraag: vloek of zegen? Als mensen het idee krijgen dat ze met een kaal kopje immuun zijn voor aids, zal het een vloek blijken. Dat idee wordt echter door al het aids-onderzoek ontkracht.
  Als je onbeschermde sex gaat hebben met een mogelijke aids-patient, kun je maar beter besneden zijn. Maar je hoèft geen onbeschermde sex te hebben met mogelijke aids-patiënten.

  Weerzin tegen condooms speelt in dit verhaal geen rol: het verlies aan gevoel bij besnijdenis is vergelijkbaar met het dragen van een condoom. Wat dat betreft kun je die voorhuid beter laten zitten, en als je een partner hebt die je vertrouwt de condooms thuislaten.

 8. 15

  1-Halperin wou toen typen. het was een foutje. Om dit te voorkomen vermeld de bron dan Spuyt want ik vind dit een onzin iets van wetenschap. Hoe gaa zo iets onderzoeken op een continent waar Meer dan 80 pro cent van mannen besneden zijn?

  @roy oooh omdat het je opgezochte bron van een hype provider afkomstig betekent het dat het geloofwaardig of terecht is? Ik herhaal het nog een keer: In Afrika zijn 8 op 10 mannen besneden. Dus hoe kan je als wetenschaper onnodige uitlatingen doen? de coonclusie/opmerking was onnodig if not ze zijn gebaseerd op verkeerde wetenschapelijke stellingen/probabilities.

  Je zei dat ik onzin vertel…ja waar! Maar mensen willen lezen wat ze willen lezen…en tussen kapote spullen haal je iets goeds, Dus zoek goed in wat ik zeg, er is altijd iets okay. Spuyt ging net wel topic maar jij zag het ook niet. Dus OP wie lijk je dan? Op Va po.
  @ BART B: ik heb helemaal niet om je lul gevraagd. je naam is niet eens verschenen toen ik mijn saga deed :) Of ben ik nu blind geworden (ff checken bovenaan: geen Bart B) .ooo zal ik begrijpen dan BArt B SPUYT is ? goh…wat doen jullie je best om naam te krijgen GC!

  @ spuyt: JA dat wil ik wel(bewijzen als het mogelijk is dat jullie bronnen niet kloppen)… waarom? Omdat je de eerste hier ben om mij tot orde te roepen als ik een gedachtensamba begin. Dus jij streef naar duidelijkheid dus Ik moet je ook checken af en toe. zijn we quite? :)

 9. 16

  Of je hebt te maken met voornamelijk culturele verschillen waar CM een onderdeel van uit maakt. Het is namelijk geen kleine ingreep. Eingelijk wordt dat al gezegd in de laatste alinea waar men alweer een subselectie maakt naar hetros. Een besnijdenisbescherming kijkt naar de geaardheid van de man?

  Een andere ziekte die vermindert is baarmoederhals kanker. Maar dat zit bij de vrouw. Dan heb je het toch ook weer over hoeveel partners binnen/ buiten een subgroep iemand heeft. Als beide namelijk dalen is dat een indicatie van bescherming door het vormen van een subgroep. Als de selectie op besnijdenis is wil dat zeggen dat deze bescherming wegvalt als iedereen zich laat besnijden.

  Verder worden de waarden van virulente en gematigde ziekteverwekkers ook vergeleken en dan blijkt eigenlijk dat er geen verschil is behalve een kansspelletje. Als jij of je vrouw niet te veel ander contact heeft gehad voordat je een koppel bent en elkaar redelijk trouw blijft na het vormen van een paartje dan zit je goed.

  Ergo, een onderzoek met een conclusie die te kort door de bocht en verder oud nieuws. De voornaamste aanwijzing is dat het verminderen van risicovolle en/of verschillende sexuele contacten de kans op besmetting vermindert.

  Al met al een gevaarlijk stuk.

 10. 17

  Va po: wat loop je nou te bazelen over bronvermelding? Het gaat hier om een quote. Deze meneer heeft dit volgens de NY times gezegd. Ik vind het een opmerkelijke uitspraak, plaats hem hier onder quote van de dag en jij valt MIJ aan omdat je vindt dat wat DIE MAN heeft gezegd onzin is.

  Daarvoor is het een quote van de dag, va po. Je kan ook gewoon zeggen dat 80% van de mannen in Afrika al besneden is, zonder daarbij mij of anderen hier meteen aan te vallen.

  En, gedachtensamba? Leuk gevonden, ik zoek het toch iets meer in het Italiaanse: gedachtenspaghetti.

  Oh ja, waar is die bron die ons bevestigd dat 80% besneden is?

 11. 19

  die cijfers kloppen niet…Ik weet niet waar ze het gehaald hebben en hoe ze erachter gekomen zijn die mannen niet gesneden zijn. Gelul, manipulatie van informatie. This is what I mean, ik kan ook makkelijk een powerpoint graphic zetten op internet en zeggen dat het mijn onderzoek. Ja idd het is soms…oftewe meestal makkelijk om alles van de media te vertrouwen.IK vertrouw het niet SPUYT. ik geef je ff een off topic voorbeeld. Twee jaar geleden kregen alle binnenkomende AMA’ s(alleenstande minderjarige asielzoekers) een leeftijd check. You follow? dat onderzoek is om vast te stellen om een verzoeker wel minderjarig is. justitie samen met een paar universiteiten hebben dat onderzoek gevolgd en blablabla shit geschreven. sommige studen gingen zelf hun scriptie schrijven hierover zelf. Heel snel kwam men achter dat de bottten van afrikanen anders groeit dan normaal. Conclusie alle scripties hierover moeten ingeleverd worden voor een nieuwe thema.
  Kijk ik probeer niet koppig te zijn ofzo. IK vertrouw die bron GEwoon NIET en nee! je kan ook niks aandoen.en nog iets : de meeste afrikanen laten hun lul nooit zien. Ik ben benieuwed hoe de onderzoeker zijn werk heeft gedaan. ooh ja met google earth! ben ik vergeten Spuyt google earth. BULL SHIT MAN. authenticity of your source in my ass!
  kom terug met gegevens hoe ze deze informatie gekregen hebben. iedereen kan CNN spelen hoor. en wetenschapers/studenten zijn heel goed in.

 12. 20

  een domme afrikaan die niet eens condoom wil gebruiken voor zijn eigen veiligheid ga een europese onderzoeker zijn lul laten zien…right! tell me, I belive you Spuyt.
  Nogmaals vuile BULL SHIT is dit. deze les ga ik je niet meer leren hoor: hoe helder ook het klinkt, een informatie is manipuleerbaar. ALtijd.

  Laat me zien dat het niet gemnipuleerd is door een student of onderzoeker die namm wil maken via een onzin iets over Afrika…ik wacht hoor. sjees!

 13. 21

  va po: Natuurlijk! Als de bewijzen jouw stelling onderuit halen dan zijn de bewijzen fout. Wat is de wereld toch makkelijk.

  va po, je hebt zojuist je laatste beetje geloofwaardigheid verloren.

 14. 22

  ik stel niks ik zeg het hoe ik het ervaar heb. Ik heb in afrika ook gewoond hoor! Dus ik weet wel dat die mensen elkaar makkelijk beschieten(omdat ze totaal op hun gevoelens handelen, wat kan dom zijn) maar ik weet het gewoon zeker dat de afrikaan zou niet zijn lul laten zien voor een klote onderzoeker.Trouwens Als je nu naar afrika gaat om iets te onderzoeken dan maak je kans om uitgemaakt te worden als colonist en exploitant. Dus Die mensen vertrouwen je gewoon niet. Ik stel gewoon niks, Ik heb daar gewoond! jij weet niks van Afrika dat van Rimboe shit van rtl 4 en boeken waarvolgens alle afrikanen in bossen wonen en hun koning in de grootste baobab vanhet dorp. Dus het is wel makkelijk om mensen die hier naartoe komen met een excel graphic te vertrouwen.
  maar vertel mij hoe authentiek die informatie is. Want ik vertrouw het niet. Ik kan maar lullen maar ik ben op dit forum om te leren. En yeah ik geef het toe dat het te makkelijk is om dingen te concludren:) ja? dus volgende keer oppassen huh met je thema’ s SPUYT.

 15. 23

  He va po, als het je allemaal niet bevalt op dit forum, ga dan gewoon weg.

  Zowel BartB als Micha hebben gelijk, methodologisch is er wel iets te zeggen over het stuk, maar tegelijkertijd is het wel bevestiging van wat we eigenlijk al wisten. En inderdaad, BartB, dat staat in van die flutblaadjes als Lancet en BMJ (hoewel daar natuurlijk toch iets van publicatiebias in kan zitten).

  Va po zou ik willen aanraden zich te verdiepen in het prachtige PubMed-systeem, dat tegenwoordig door alle dokters en andere biomedisch onderzoekers gebruikt wordt om artikelen op te zoeken. Niks “hype provider” dus. En voordat je gaat blaten over dat het allemaal niet klopt, lees het artikel eens.

 16. 24

  Wel nee. Va po heeft elke lul in Afrika gezien en geconstateerd dat 80% besneden is. Voor hem liet iedereen zijn broek zakken. Of haalde va po nu ook meteen de betrouwbaarheid van zijn eigen cijfers onderuit…

 17. 26

  Roy , speel geen polder politiek hier…Ik vroeg geen toestemming om hier mijn mening te zetten…Ik zou zeggen: als mijn mening jou niet bevalt dan GA JIJ WEG. Ik hoef niet te veranderen voor jou. Ik ga wanneer ik het wil tenzij jullie mij blokkeren (dan weet ik gelijk hoe democratisch GC is).dat dokters en ”belangrijke” mensen hun bronnen ergens uitpikken leidt niet tot de conclusie dat ik het moet geloven ofzo… ik ben toch vrij om te geloven dingen die ik wil. of niet? je kan zeggen dat Bart B gelijk heeft maar wat doet het bij mij nou? Altijd dat ”homo informans” gedrag, ik heb niks daaraan hoor…diegene zegt dit op basis van dit dus ik geloof het…Bull shit! zoals het hele nederland gaat luisteren naar Maurice de Hond alsof die gaat bepalen wie gaat winnen. Met een gebeurtenis meteen een gelul specialist van de kwestie snel zoeken(specialst van september 11, specialist van staatscrisis, specilist van dit en blalala)…dat soort deskundigen heb ik idd niks aan hoor en nu krijgen we een specialist van aids in Afrika?
  Dat soort ”informans” gedrag, alles willen zetten in een hokje ben ik NIET en kies ik BEWUST niet te zijn…want ik ben geen ”homo informans” zoals jij(als je weet wat dat is). Ik ben jou niet. verwacht niet dat iedereen peaceful is en dat alles zou gaan zoals jij het wil. Doe dan GC weg van het net dan als je denkt dat bepalde reacties toch vervelend zijn. duidelijk?

 18. 27

  Joh va po, als wetenschapper ben ik altijd benieuwd naar andere opvattingen dan die van mezelf. En die opvattingen wil ik best overnemen, maar dan moet ik wel overtuigd worden. En als jij iets niet doet, is het overtuigen. Overal waar jij je kul neerplempt, wordt de aandacht afgeleid van het oorspronkelijke onderwerp.

  Jij discussieert niet, je dringt je eigen mening aan ons op, die gebaseerd is op niets dat ook maar enigszins lijkt op geldige argumenten. Als wij je niet geloven, zijn wij (en in dit geval die wetenschapper waarvan je de naam niet eens kunt spellen) degenen die er niets van begrijpen. En nu maak ik verder geen woorden meer aan je vuil, ik vind het allemaal prima wat je doet.

 19. 28

  mooi te weten dat jij toch respect voor mijn integriteit hebt ook al ben je niet met mij eens en vind je mijn mening een vuil(alsof meningen verplicht netjes moeten worden geformuleerd). ik ben blij met mezelf :)

 20. 29

  en je gaat me geen rethorica leren…je bent mischien wetenschapper maar geen propagandist. dus met alle respect hou het stil wat betreft discussie.oooh discussie volgens Mensen van GC, nu snap ik het. het ligt aan hoe jij discussie definieert baby. En ik heb NIKS van je leren.

 21. 30

  VA pootje, respect ben je hier alleen aan het verliezen. Ik snap dat je de kroeg nog niet in mag, wellicht is er ergens anders een creche ;)

 22. 32

  ik negeer vrouwen met ”balls” achter een mannelijk lichaam met de naam Micha. Roep geen vuur op je micha!. GC is terug, Dus ik wil me ook gedragen hier; een nieuwe start. Maar wil je oorlog, dan kunnen wij die op een hele makkelijke en efficiente manier voeren.Wil je het echt? dan ga je ik je mijn kinderachtige kant zien :) Reken maar; het is NIET grappig (zelf met een smiley kan ik verbaal heel katasrofisch zijn, dat weet je al).

 23. 37

  reactie Dramklukkel om 08:28:

  @Va Po
  De houding die jij hier etaleert doet mij dat vermoeden.
  Een straal van 300 km van Pretoria schat ik zelfs in.
  Aan je taal had ik het overigens niet herkend.