Quote van gisteren: Gerd Leers versus Geert Wilders

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

?????Het roept bij veel mensen onrust op. En het zaait haat bij mensen, omdat het ontdaan is van iedere relativering, van iedere nuance. Het is zo keihard eenzijdig neergezet dat mensen er zo nog dadelijk ook in gaan geloven dat het zo is. En het is ook niet meer gerelateerd aan de werkelijkheid.

Aldus Gerd Leers. De beoogd CDA-minister voor Immigratie en Asiel haalt uit naar Geert Wilders – in 2007 in een uitzending van Netwerk. Wat denkt u: zal Geert Wilders hem gedogen?

Reacties (12)

#1 JW

Goed voorbeeld hoe CDA’ers consequent hun principes opzij zetten voor macht. Of Leers wil van binnenuit de coalitie om zeep helpen, maar dat is te positief gedacht.

 • Volgende discussie
#2 Ernest

In een uitzending van Pauw & Witteman kort geleden (4-10) was hij zo positief over het regeringsakkoord dat ik met mijn gezelschap al vermoedde dat hij mee wilde doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: Ik snap anders niet wat Leers op die post gaat zoeken. Hij wordt straks minister van niets, want het is de bedoeling de immigratiekraan dicht te draaien (niet dat die momenteel zo immens open staat), afgezien van binnen de EU dan, want daar gaat hij niet over. Het lijkt me eerlijk gezegd nauwelijks promotie en daarnaast ook niet echt zijn terrein.

Ik vraag me af waarom bepaalde VVD’ers (van Baalen, Teeven, de Krom?) zich de positie niet hebben toegeëigend. Zij hadden zich daar mooi met ferme taal kunnen profileren (gelijk Verdonk eerder) en zo bij de volgende verkiezingen een electorale sprong kunnen maken (wat teleurgestelde PVV-stemmers oppikken en je kan bijna Rutte naar de troon steken).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jonas

Politieke uitspraken zijn gedateerd en afhankelijk van de dan gangbare strategie. Hij vertelde de geciteerde uispraak in een tijd dat het nog goed werd gevonden op Wilders in te hakken. Of hij dat zelf zo zag zullen we nooit weten, wellicht zelfs geadviseerd door een CDA-spindoctor. Dat hij nu wat anders zegt, dat is typisch aan een politicus. En dat kan je progressief noemen, of draaien, of gewoonweg pragmatisch noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kropotkin

@4: Ik heb nog nergens gelezen dat Leers nu anders staat tov Wilders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Je verwacht vuurwerk als Wilders (ongetwijfeld binnenkort) met Kamervragen komt aan de minister van immigratie- en asielzaken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Obscura

Leers heb ik altijd heel hoog geacht. Ik ken hem persoonlijk en hij heeft mij en enkele naasten gesteund in een zware tijd. Wat er nu gebeurt, heeft mij werkelijk uit mijn slaap gehouden, vannacht. Ik kan het niet begrijpen. Dit is een draai die ik niet ken van de standvastige man die Leers altijd is geweest, of het nu ging om de Betuwelijn of om kampers die geen belasting betaalden.
Op het congres verbijsterde hij mij al, ook omdat je je afvraagt hoe je nu voor een samenwerking kunt zijn en tegelijker tijd zegt de persoon met wie je samenwerkt verkeerd te vinden (zoek zijn slotspeech nog eens op).
Natuurlijk ga ik hem dit ook persoonlijk laten weten.
Ik ben ontgoocheld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Rob

@7 Til je er niet een beetje te zwaar aan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Martijn

Het is een schande dat iemand die wegens corruptie moet vertrekken als burgemeester nu als beloning plotseling minister mag worden. Oude politiek in optima forma.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Obscura

@7 Ik til hier zeer zwaar aan, ook al omdat ik – in tegenstelling tot de meeste stemmers van de PVV – persoonlijk last heb van jongens met Marokkaanse ouders. Ik geloof niet in polarisatie en ook niet in goedkeuring/accepteren/gedogen daarvan. Want dat maakt mijn situatie in de volkswijk niet beter. Daar komt bij dat ik echt, zeer oprecht, geloofd heb in aanstaand minister Leers. Het valt me inderdaad heel zwaar dat hij mij nu teleurstelt.

Inmiddels heb ik gecorrespondeerd met Leers. Hij beantwoordde mijn email vrijwel direct, daarbij ingaand op mijn bezwaren (deels een standaardbrief, deels zeer persoonlijk). Ik ben niet tevreden met zijn antwoorden en blijf met hem mailen. Wel waardeer ik zijn pogingen om uitleg te geven aan de situatie. Hij wil niet wegkijken of weglopen, maar proberen er iets van te maken. Nog altijd staat hij voor zijn kritiek op Geert W., wat ik onverenigbaar vind met het tekenen van een akkoord met hem.

Wat Geert W. wel of niet doet interesseert mij niet (de vraag van de schrijver van dit artikel). Wel ben ik benieuwd hoe Leers handen en voeten geeft aan zijn bezwaren jegens Geert W. en zijn – in mijn ogen onterechte – sympathie voor diens aanhangers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jonas

Als hij niet is gedraaid dan is dit een waarmaking van de belofte van Verhagen: het CDA zou goed oppassen dat er geen dingen gebeuren die tegen de christelijke principes ingaan. Tussen de heren Leers en Wilders zou nog wel eens vuurwerk kunnen komen.

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Wilders bij de VVD heeft afgedwongen dat er alleen maar vriendjes of medestanders van hem minister worden, bijv. Henk Kamps.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jonas

Een journalist van de Pers beweerde hetzelfde nog krachtiger dan in mijn vorige reactie. Gelijk gesolliciteerd bij de Pers vanwege mijn blijkbare politieke inzichten. Kreeg ik te horen dat ik dan bij het CDA partijbureau afdeling marketing moest zijn.

 • Vorige discussie