Quote van de Dag: Regering weg bij verlies verkiezingen

[qvdd]

De coalitie moet, samen met de PVV, een meerderheid halen. Want ik geloof niet dat je dit kabinet duurzaam overeind kunt houden met een minderheid in deze Kamer. Over het algemeen bepalen de fracties hier hun gedrag in overeenstemming met de fracties in de Tweede Kamer. In 90 procent van de gevallen heeft men hetzelfde politieke oordeel als aan de overkant. Het is een kwestie van optellen. Als de oppositie daar een minderheid heeft en hier een meerderheid, dan zul je zien dat een heleboel dingen het niet gaan halen. Dan moet je als regering zelf de conclusie trekken: jongens, we hebben twee, drie keer iets niet kunnen bereiken wat wezenlijk is voor ons beleid, zo kunnen we niet verder.

Jos Werner, fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, licht vast toe wat de consequenties zijn als het gedoogkabinet in de Eerste Kamer bij de verkiezingen in maart geen meerderheid haalt.

 1. 1

  Inderdaad een understatement van jewelste nog afgezien of dat een ramp of een zegen is.
  Deze las ik onlangs en mag er ook wezen:
  “Wetenschap is ook maar een geloof”.

 2. 2

  Wat verwachten we ervan? Gaat het ze lukken? VVD zie ik wel consolideren of winst pakken, maar zal de gegarandeerde winst van de PVV genoeg zijn om het te verwachten verlies van het CDA te compenseren? Uitslag 2007 hier

  Er is voor de oppositie veel te winnen door een massale opkomst. Relatief weinig PVV-stemmers zullen zich wellicht de moeite getroosten om bij deze getrapte verkiezingen te gaan stemmen, tenzij ze succesvol gemobiliseerd kunnen worden. Opkomst in 2003 en 2007 bij Statenverkiezingen was slechts rond 47%.

  2007 details: http://www3.provincies.nl/15/verkiezingen/uitslagen-en-statistieken/