Quote van de Dag: Pakistan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

Wat je wel moet vaststellen is dat er over Pakistan andere gedachten leven dan over een willekeurig Afrikaans land. (…) Aan de andere kant moet de regering ook uit zichzelf aan het Nederlandse volk laten zien dat wij ook ongeacht de politieke situatie in Pakistan bereid zijn om wanneer dat nodig is die humanitaire hulp te bieden.

SP-Kamerlid Harry van Bommel reageert op het bericht dat Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vooralsnog geen heil ziet in een nationale inzamelingsactie voor de slachtoffers van het natuurgeweld in Pakistan. ‘Voor een nationale actie moeten de organisaties natuurlijk ook een inschatting hebben dat de geefbereidheid zodanig is dat die grote kosten ook uiteindelijk rechtvaardigt’, zei SHO-voorzitter Farah Karimi in Met Het Oog Op Morgen. Volgens de VN zijn 14 miljoen mensen getroffen door de ramp, die qua omvang groter is dan de tsunami in 2004. Er zijn miljarden nodig voor noodhulp en wederopbouw. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot nu toe 1 miljoen euro vrijgemaakt voor de ramp.

Reacties (8)

#1 Inkwith Barubador

Plat gezegd: Afrika, dat zijn arme zielige negertjes, dus die krijgen poen. Maar Pakistan, dat zijn haatbaarden, dus jammer maar helaas.

 • Volgende discussie
#2 rongvk

M.b.t. de oorlog in Afghanistan gaan er natuurlijk al miljarden naar Pakistan toe. Ik meen te hebben gelezen dat dit grotendeels in de zakken van de elite verdwijnt, wellicht dat dit ook meespeelt in de afweging om geld naar de overheid over te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Ik vraag me af wat ze bedoelen met “de ramp, die qua omvang groter is dan de tsunami in 2004”.

Dat lijkt me totale onzin, want het aantal doden is vele malen lager.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jonas

@2. Gisteren een mevrouw bij Knevel % Brink had een soortgelijk verhaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Johanna

@3 Ik heb het even voor je nagezocht. De uitspraak is afkomstig van OCHA, het VN Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken. In een persbericht van 9 augustus stelt OCHA het volgende:

“The number of people affected by Pakistan’s floods is now estimated to be 13.8 million, according to the Government of Pakistan. While not all may be in need of immediate humanitarian assistance, and the severity of their needs has not yet been fully assessed, this is a higher figure than those who were affected by the 2005 South Asia tsunami (five million), the 2005 South Asia earthquake (three million), or the 2010 Haiti earthquake (three million). The estimate of homes destroyed or seriously damaged ? 290,000 ? is almost the same as those destroyed in Haiti.”
http://www.reliefweb.int/rw/rwb.nsf/db900sid/VVOS-886Q3R?OpenDocument&RSS20&RSS20=FS

De VN heeft een aparte portal geopend waar je feiten en cijfers kunt vinden, en dagelijkse updates: http://www.pakresponse.info

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 vandyke

@1 Dat denk ik ook. Ik ben zelf een tweetal maanden in Pakistan geweest in 2007. Het zijn gewoon ontzettend aardige mensen, maar georganiseerd is het een puinhoop. Dat geldt echter voor heel veel landen in de wereld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Martijn

@1: Daar kan je tegen in brengen dat de haatbaarden uit Saudi-Arabië zeker geld gaan sturen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Erik

@7: Heb liever dat hun geld naar dit soort doelen gaat, dan naar de doelen waar ze hun geld in Pakistan doorgaans aan besteden.

 • Vorige discussie